Alkoholin kohtuukäyttö? – Winston Churchill joi pullon viskiä päivässä

Riskirajat sekoitetaan turvalliseen juomiseen, sanoo THL:n erikoistutkija.

Alko
Teksti
Leena Sharma

Alkon tilastot kertovat, että ennen vappua ja juhannusta alkoholia myydään selvästi enemmän kuin normaaliviikkoina. Mikä on alkoholin kohtuukäyttöä, THL:n erikoistutkija Esa Österberg?

”Ei sille ole olemassa tieteellistä määritelmää. Jokaisella kulttuurilla on omat kohtuukäytön normit. Italiassa kohtuukäyttö määritellään varmasti aivan toisella tavalla kuin Saksassa tai Suomessa.”

Alkoholin kohtuukäytöstä annetaan kuitenkin suosituksia. Mihin ne perustuvat?

”Alkoholinkäytön vaikutuksia koskevien tutkimusten perusteella voidaan pyrkiä määrittelemään turvallisia rajoja. Jos käyttö pysyy tietyn määrän alapuolella, siitä ei todennäköisesti aiheudu haittoja. Silloin puhutaan erittäin alhaisista määristä: noin kahdesta päiväannoksesta miehillä ja yhdestä naisilla.”

”Sitten on toinen luokittelu: 24 annosta viikossa miehille ja 16 naisille. Se sekoitetaan usein edellä mainittuun, ja luullaan, että kyse on turvallisen juomisen rajoista. Ei ole.”

”Jos juo noita annosmääriä – tai enemmän – alkoholihaittojen todennäköisyys on jo olennaisesti kohonnut. Kyseiset rajat on määritelty lähinnä lääkäreiden ohjeeksi: jos lääkäri kysyy asiakkaan alkoholinkäyttöä ja jos asiakas ilmoittaa tällaisia määriä, lääkärillä on pätevä syy kertoa, että asiakas kuuluu riskiryhmään ja hänen on syytä vähentää juomistaan.”

Miten yleispäteviä annossuositukset ja riskirajat ovat? Kaikkien tuttavapiirissä on ihmisiä, jotka kuluttavat huomattavia määriä alkoholia ja näyttävät silti olevan täysin toimintakykyisiä ja tuotteliaita.

”Siinä on suuria yksilöllisiä eroja. Suuria alkoholimääriä voi kuluttaa suhteellisen pitkiä aikoja, mutta terveellä ja hyväkuntoisellakin suurkuluttajalla saattaa tulla jossain vaiheessa raja vastaan. Winston Churchillista sanottiin, että hän joi pullon viskiä päivässä – saattaa hyvinkin pitää paikkansa. Mutta sitten on monia päättäjiä, Suomestakin löytyy esimerkkejä, jotka ovat tuhoutuneet juomiseensa.”

Milloin alkoholiin on muodostunut riippuvuus?

”Riippuvuus voi olla henkistä: mieli kaipaa alkoholia, koska saa siitä tyydytystä. Tai se voi olla fyysistä eli jos on juonut pitkään ja paljon, kroppa ilmoittaa, että nyt on jotain vialla, kun päivittäinen alkoholiannos puuttuu.”

Jos on juonut koko vapun ja haluaisi jatkaa vielä viikonlopunkin, mikä on paras keino katkaista putki?

”Ei meillä tutkijoilla ole tarjota mitään poppakonsteja. Paras keino on tietenkin se, että lopettaa juomisen ja vielä parempi keino on se, että koettaa koko vapun ajan katsoa, ettei juominen repsahda aivan hurjaksi.”

 

Juttu on ensi kerran julkaistu Suomen Kuvalehdessä 18/2014.