Alkoholin etämyynnistä tuli uskomaton show, josta vastaa STM: ”Osapuolille on viisasta, ettei lähde henkilösotaan”

Uutisanalyysi: Virkamiehet ottavat isoa roolia alkoholin etämyyntiä koskevassa asiassa. Yksi jopa kuvaa viinimessujen kojuja, mutta ei kerro miksi.

alkoholilaki
Teksti
Mikko Niemelä

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Alkoholin etämyynnistä on muodostunut erikoinen show, jossa käsikirjoitusta kirjoittavat sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja sen virkamiehet.

STM tiedotti hieman yllättäen itsenäisyyspäivän alla 5. joulukuuta, ettei alkoholin etämyynnistä anneta hallituksen lakiesitystä tällä vaalikaudella. Etämyynniksi kutsutaan tilannetta, jossa alkoholia ostetaan ulkomailta ja myyjä järjestää myös juomien kuljetuksen.

Tavaroiden, jopa alkoholin, osto on yleistynyt ulkomailta internetin aikakaudella – Alkolla on kuitenkin edelleen monopoli, jota halutaan suojella.

Etämyynnistä olisi tarvittu lakiesitys, sillä edelleen on epäselvää, onko etämyynti kiellettyä vai sallittua. Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet ovat tulkinneet etämyynnin olevan kiellettyä.

Nyt alkoholilaissa ei puhuta etämyynnistä lainkaan. Selvyyttä tilanteeseen ovat vaatineet eduskunta, yrittäjät, kuluttajat ja eri viranomaiset.

 

Sosiaali– ja terveysministeriö lähti etsimään asiaan ratkaisua EU-komissiolta kesällä 2018.

Komissio vastasi 9. lokakuuta 2018 lyhykäisyydessään näin: Suomi ei saa kieltää alkoholin etämyyntiä – juomat voidaan luovuttaa asiakkaille erikseen hyväksytyissä paikoissa.

Komission mukaan alkoholijuomien maahantuontikielto on EU:n perussopimuksen 34 artiklan vastaista. Artiklassa määritellään tavaroiden vapaasta liikkuvuudesta EU-maissa.

Tiukkaa alkoholipolitiikkaa kannattavat terveysviranomaiset kauhistuivat.

Esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen ihmetteli Helsingin Sanomissa komission linjausta:

Sehän tarkoittaisi, että ulkomaiset myyjät voisivat myydä Suomeen vapaasti viiniä ja viskiä, kunhan järjestäisivät niiden luovutuksen – vaikka K-kaupoissa tai R-kioskeissa”, Tuominen sanoi lehdelle.

Useat kokoomuspoliitikot tulkitsivat ministerin päätöksen niin, että etämyyntiä ei olla kieltämässä.

Komission viestin jälkeen STM lupasi vastata EU:lle pikimmiten, jotta etämyyntiasia etenisi ja siihen saataisiin selvyys. Johan asiaa oli vatvottu vuosia.

Komissiolle vastaamisen sijasta STM pyysi yllättäen lausuntoa oikeuskanslerilta.

Pitääkö nykyisiä säännöksiä selventää, STM:n virkamiehet kysyivät oikeuskansleri Tuomas Pöystiltä.

STM:n hallitusneuvos Ismo Tuominen kirjoitti kanslerille aiheesta 24-sivuisen muistion, jossa hän selitti monipolvisesti alkoholin ”etämyyntiä”, Alkon monopolia ja lainsäädännön nykytilaa.

Oikeuskansleri Pöysti vastasi STM:lle 30. marraskuuta 2018: etämyyntiä koskevien säännösten selventäminen ei ole välttämätöntä. Tulkinta laista kuuluu viranomaisille ja viime kädessä tuomioistuimille.

STM reagoi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk) johdolla välittömästi. Tiedote tuli julki itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta. Alkoholin etämyynnistä ei anneta lakiesitystä vaalikauden aikana.

Useat kokoomuspoliitikot tulkitsivat ministerin päätöksen niin, että etämyyntiä ei olla kieltämässä.

Myös hallitusneuvos Tuominen antoi samana päivänä Iltalehdelle haastattelun, jossa hän tulkitsi oikeuskanslerin lausuntoa.

Tuominen kertoi, että viranomaiset aloittavat rikosoikeudelliset prosessit alkoholin etämyyjiä vastaan. Tarkoitus olisi tutkia, ovatko alkoholin etämyyjät syyllistyneet alkoholirikokseen.

Tuomisen kommentit Iltalehdessä herättivät ihmetystä ja ärtymystä viinialan yrittäjissä ja tahoissa, jotka kannattavat vapaampaa alkoholipolitiikkaa. Esimerkiksi Juha Berglund kirjoitti aiheesta kolumnin Viini -lehteen itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta.

Berglundin mukaan STM:n johtava virkamies Ismo Tuominen oli nähty kuvaamassa etämyyntiä harjoittavien yritysten messutiskejä lokakuussa 2018 järjestetyssä Viini ja Ruoka -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa.

Viikkoa myöhemmin STM lähetti muistion oikeuskanslerille. Minun on vaikea uskoa tätä sattumaksi”, Berglund kirjoitti.

Viinialan yrittäjät tulkitsevat tilanteen niin, että lain säätämisen sijaan valtio jahtaa pienyrittäjiä saadakseen heistä varoittavan esimerkin tuomioistuimessa.

SK toisti kysymyksen. Missä roolissa kuvasit viinimessuilla? Virkamiehenäkö?

Suomen Kuvalehti kysyi STM:n hallitusneuvos Ismo Tuomiselta, miksi hän kuvasi Viini ja Ruoka -tapahtumassa ja tekikö hän sen yksityishenkilönä vai virkamiehenä.

Tuominen ei aluksi vastannut kysymykseen, vaan lähetti sähköpostitse otteita kirjoittamastaan muistiosta ja oikeuskanslerin lausunnosta, jotka sinänsä selvensivät etämyynti-sanaan liittyvää problematiikkaa.

SK toisti kysymyksen. Missä roolissa kuvasit viinimessuilla? Virkamiehenäkö?

”Kaikille osapuolille on viisasta, ettei lähde henkilösotaan ketään vastaan. Laillisten tulkintojen saamiseen tällä ei ole mitään vaikutusta, ja se on ylivoimaisesti tärkein asia”, Tuominen vastasi sähköpostitse.

STM:n toiminta on suututtanut liberaalimman alkoholipolitiikan kannattajat: pienyrittäjien yli kävellään ja heistä halutaan leimata rikollisia. Tuomisen mielestä oikeusprosessi on ainut keino etämyyntiasian selvittämiseksi.

”Jos oikeudet päättävät esimerkiksi, että ulkomaalaiset yritykset saavat esitellä viinejä messuilla ja lähettää ne sitten ulkomailta suomalaisille ostajille kotiinkuljetuksella, se on lain mukainen vastaus ja se selvittää säännösten tulkintaa. Olisin ehkä tulkinnasta eri mieltä, mutta oikeuden ratkaisu on ainoa oikea.”

”Minulle on mysteeri, että monet etämyyjät pelkäävät oikeuden ratkaisuja samalla, kun joissakin piireissä etämyynnin lainmukaisuudesta ollaan 100 prosenttisen varmoja.”

EU katsoi, että etämyynti pitää sallia erillisissä luovutuspaikoissa. Aiotteko vastata EU:lle, vai onko komission näkemyksellä enää merkitystä?

”Kun mitään uutta lakiesitystä ei anneta, lähetämme siitä vastauksen komissiolle varmaan pian. Sinä päivänä notifiointiasia raukeaa eli komission puolelta asia on silloin loppuun käsitelty”, Tuominen vastaa.

Asian raukeaminen ei kuitenkaan poista sitä, että komissio on linjannut etämyyntikiellon EU-lain vastaiseksi.

 

STM:n ja Ismo Tuomisen osalta asia ei ole vielä loppuun käsitelty, sillä sosiaali- ja terveysministeriön toiminnasta alkoholin etämyyntiin liittyen on tehty kantelu oikeuskanslerille ja eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Oikeuskanslerille tehty kantelu koskee ministeriön tiedottamista ja hallitusneuvos Tuomisen mediassa esittämiä lausuntoja. Oikeuskansleri päättäneen asiasta vuoden 2019 aikana.

Eduskunnan oikeusasiamiestä puolestaan pyydetään selvittämään, onko Tuominen toiminut EU-oikeuden vastaisesti.