Alkoholin etämyynnistä tuli uskomaton show, josta vastaa STM: ”Osapuolille on viisasta, ettei lähde henkilösotaan”

Uutisanalyysi: Virkamiehet ottavat isoa roolia alkoholin etämyyntiä koskevassa asiassa. Yksi jopa kuvaa viinimessujen kojuja, mutta ei kerro miksi.

alkoholilaki
Teksti
Mikko Niemelä

Alkoholin etämyynnistä on muodostunut erikoinen show, jossa käsikirjoitusta kirjoittavat sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja sen virkamiehet.

STM tiedotti hieman yllättäen itsenäisyyspäivän alla 5. joulukuuta, ettei alkoholin etämyynnistä anneta hallituksen lakiesitystä tällä vaalikaudella. Etämyynniksi kutsutaan tilannetta, jossa alkoholia ostetaan ulkomailta ja myyjä järjestää myös juomien kuljetuksen.

Tavaroiden, jopa alkoholin, osto on yleistynyt ulkomailta internetin aikakaudella – Alkolla on kuitenkin edelleen monopoli, jota halutaan suojella.

Etämyynnistä olisi tarvittu lakiesitys, sillä edelleen on epäselvää, onko etämyynti kiellettyä vai sallittua. Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet ovat tulkinneet etämyynnin olevan kiellettyä.

Nyt alkoholilaissa ei puhuta etämyynnistä lainkaan. Selvyyttä tilanteeseen ovat vaatineet eduskunta, yrittäjät, kuluttajat ja eri viranomaiset.