AKT:n aktiivit etsivät vastaehdokasta puheenjohtaja Timo Rädylle

AKT
Teksti
Matti Simula

Kansanedustaja Tero Rönni ei aio pyynnöistä huolimatta lähteä AKT:n puheenjohtajanvaaliin.

AKT:n puheenjohtaja Timo Räty valtakunnansovittelijan toimistossa Helsingissä keskiviikkona maaliskuussa 2010. Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT kokoontuu edustajakokoukseensa 10.-13. kesäkuuta. Kokous valitsee muun muassa liitolle puheenjohtajan.

Osa AKT:n aktiiveista etsii kuumeisesti vastaehdokasta nykyiselle puheenjohtajalle Timo Rädylle (sd). Rätyyn tyytymättömät AKT-vaikuttajat ovat SK:n tietojen mukaan kartoittaneet mahdollisia haastajia.

Yksi kosinnan kohteista on ollut kansanedustaja Tero Rönni (sd). Eduskunnan vapaaehtoisesti jättävä kolmannen kauden kansanedustaja myöntää saaneensa viime päivinä ”pari-kolme ” pyyntöä asettua puheenjohtajaehdokkaaksi.

Rönni sanoo kieltäytyneensä: ”En ole tottunut kääntämään takkiani. Ilmoitin jo vuonna 2006, että en lähde kilpailemaan Rätyä vastaan.”

Hän tavoittelee puheenjohtajuuden sijasta liittosihteerin paikkaa: ”Puheenjohtajaehdokkaaksi lähden vain pattitilanteessa.”

Rönnin tarkoittama pattitilanne syntyisi, mikäli Räty luopuisi puheenjohtajuudesta.

AKT:ta vuodesta 2001 johtanut Räty on saanut jäsenistöltä runsaasti kritiikkiä. Kenttä ei ole täysin tyytyväinen viime talven autonkuljettaja- ja ahtaajalakkojen tuloksiin.

Autonkuljettajat ovat myös vihaisia siitä, että Räty junaili viime talvena satamien ahtaajille 100 euron lakkoavustukset. Hieman aiemmin lakkoilleet kuljettajat saivat tyytyä vain 16 euron avustuksiin.

”Ei se mennyt oikein”, harmitteli AKT:n rahankäyttöä valvovan tilintarkastusvaliokunnan jäsen Kari Torvinen SK:n haastattelussa.

Rätyä on arvosteltu myös toimistonsa henkilökunnan alistamisesta: ”Kyllä työilmapiiri on ollut täällä ongelma jo pitkään”, myönsi työsuojeluvaltuutettu Pertti Sulasalmi (SK 11/2010). Esimerkiksi entinen sopimussihteeri Väinö Lahtinen katsoo sairastuneensa ja joutuneensa eläkkeelle Rädyn käytöksen takia.

Timo Räty on toistaiseksi ainoa ensi viikon puheenjohtajanvaaliin ilmoittautunut kandidaatti.