Akava: Viljasen diagnoosi oikea, mutta lääke väärä

Akava
Teksti
Karri Kokko
matti viljanen

Korkeasti koulutettujen Akava pisti puheenjohtajansa Matti Viljasen ja tämän yliopistopuheet ojennukseen. Akavan hallitus ei kannata yliopistojen lakkauttamisia.

Akavan hallituksessa käydyn keskustelun taustalla oli Viljasen tuore haastattelu Suomen Kuvalehdessä, jossa hän ehdotti nimeltä mainiten Joensuun yliopiston ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston lakkauttamista. Viljasen tulilinjalla oli lisäksi useita ammattikorkeakouluja.

”Akavan hallituksen ja Viljasen mielestä puheenjohtajan diagnoosi Suomen korkeakoulupolitiikan haasteista oli oikea, mutta lääke – korkeakoulujen lakkauttaminen – oli väärä. Akava pitää tärkeänä, että yliopistot ja ammattikorkeakoulut keskittyvät vahvuusalueilleen. Niiden on myös haettava strategisia kumppanuuksia ja mahdollisesti fuusioita”, järjestö muotoili tiedotteessaan.

Akava on huolissaan siitä, että korkeakoulujen aloituspaikkamäärät ovat useilla aloilla liian korkeat. Tuloksena vastavalmistuneet jäävät työttömiksi tai työllistyvät koulutusta vastaamattomiin töihin. Lisäksi korkeakoulutuksen laatu kärsii siitä, että opettajia on liian vähän suhteessa opiskelijamääriin.

Akavalaiset yliopistoalan järjestöt Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto antoivat Viljaselle sapiskaa tämän esityksistä. Ehdotukseen reagoi välittömästi myös Ylemmät Toimihenkilöt ry.

(STT)

Keskustele aiheesta

Kuva Mikko Stig/LK