
Ainutlaatuinen palvelu nyt auki: 100-vuotiaan Suomen Kuvalehden kaikki numerot digitilaajien käytössä
Näköislehtien sivuja voi myös jakaa sosiaalisessa mediassa.
Suomen Kuvalehti täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Juhlan kunniaksi lehden digipalvelun tilaajat saavat käyttöönsä lehden arkiston koko satavuotisen historian ajalta.
Arkistoon on tallennettu jokainen ilmestynyt Suomen Kuvalehden numero alkuperäisessä ulkoasussaan.
Suomen Kuvalehden päätoimittajan Ville Pernaan mukaan kyseessä on ainutkertainen kokonaisuus erityisesti kaikille historian ystäville.
”Suomen satavuotista itsenäisyyttä juhlitaan ensi vuonna. Suomen Kuvalehti on kulkenut koko tämän matkan Suomen rinnalla ja raportoinut kaikista merkittävistä hetkistä. Nyt tarjoamme lukijoillemme mahdollisuuden palata niihin.”
Suomen tapahtumien lisäksi Suomen Kuvalehdessä on alusta asti seurattu aktiivisesti ympäröivää maailmaa.
Esimerkiksi jo vuoden 1917 ensimmäisessä numerossa käsitellään suunnitelmia rakentaa Englannin kanaalin alittava tunneli. Edes käynnissä ollut maailmansota ei estänyt haaveita maailman eri kolkkien yhdistämisestä.
”Jos tunneli valmistuu, niin lisäksi vain silta yli Behringin salmen, ja Lontoossa lastattu tavara kulkisi yhdessä vaunussa New Yorkiin asti”, Vilho Setälä kirjoitti tuolloin.
SK oli aikaansa edellä. Englannin kanaalin alittava tunneli avattiin lopulta liikenteellä vasta vuoden 1994 marraskuussa. Siltaa Beringinsalmen yli odottelemme edelleen.
Suomen Kuvalehden arkiston digitoiminen oli massiivinen projekti, joka toteutettiin yhteistyössä Kansalliskirjaston kanssa.
Hanke alkoi vuoden 2014 maalikuussa. Otavamedian, SK:n kustantajan, silloinen julkaisujohtaja Tarja Hurme esitti toivomuksen, että projekti ehtisi valmistua Suomen Kuvalehden satavuotispäiville.
Tavoitteessa onnistuttiin. Nyt arkisto on Suomen Kuvalehden digipalvelun tilaajien sekä Kansalliskirjastossa tutkijoiden ja opiskelijoiden käytössä.
Digiarkistohankkeesta Otavamedialla vastannut Uudet liiketoiminnot -yksikön johtaja Jaakko Haapakangas kertoo Suomen Kuvalehden digitaalisen arkiston olevan Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen.
Vapaakappaleita kaikista Suomessa painetuista kirjoista ja lehdistä säilyttävä Kansalliskirjasto on aiemminkin digitoinut historiallisia sanoma- ja aikakauslehtiä mutta ei vastaavassa laajuudessa.
Onnistumisen mahdollisti Haapakankaan mukaan kustantajan oma lehtiarkisto. Siihen huolellisesti säilötyt vuosikerrat olivat riittävän hyvälaatuisia, jotta ne saatiin valokuvattua ja digitoitua. Nyt jokaisella kiinnostuneella on mahdollisuus tutustua arkiston aarteisiin.
Suomen Kuvalehden arkiston käyttö vaatii digipalvelun tilauksen. Lehtien lukemisen lisäksi palvelun käyttäjät voivat jakaa yksittäisiä näköislehtien sivuja sosiaalisessa mediassa. Mikäli et vielä ole Suomen Kuvalehden digipalvelun tilaaja, voit tilata sen tästä.