Ainakin kaksi rahaäijää vaaleissa: Jan Vapaavuori ja Santosh-Saagar Silwali – Budjetit yli 50 000 euroa

Valtaosa ehdokkaista käy kuntavaaleja alle 500 euron budjetilla.

Jan Vapaavuori
Teksti
Mikko Niemelä

Kokoomuksen ehdokkaat Jan Vapaavuori Helsingistä ja Santosh-Saagar Silwal Espoosta ilmoittavat käyttävänsä kuntavaaleihin yli 50 000 euroa. Tieto selviää Ylen ja Suomen Kuvalehden vaalikoneen ehdokastiedoista.

Santosh-Saagar Silwal on espoolainen yrittäjä ja koulutukseltaan tradenomi. Silwal kertoo, että hänen vaalikoneeseen ilmoittamansa yli 50 000 euron budjetti jää todellisuudessa hieman pienemmäksi.

”En osaa nyt sanoa tarkkaa summaa, mutta se jää ilmoitettua pienemmäksi”, Silwal sanoo.

Silwal kertoo, että hänen yrityksensä tekee koulutusmateriaaleja. Silwal on toiminut yrittäjänä vuodesta 2008 alkaen.

”Käytän omia rahoja vaaleihin ja tukihenkilöt rahoittavat osan.”

Paljonko käytät omaa rahaa?

”En pysty sitä vielä kertomaan.”

Vaalikoneessa Silwal on kertonut saavansa ulkopuolista rahoitusta 21–50 prosenttia budjetistaan. Omien sijoitustensa arvoksi hän ilmoittaa yli 500 000 euroa ja vuosituloikseen 70 000–100 000 euroa.

Silwalilla on myös jämäkkä lupaus äänestäjilleen.

”Lupaan, että kun ehdotat minulle jotain asiaa valtuustoon esitettäväksi se menee takuuvarmaan läpi”, Silwal kirjoittaa vaalilupauksessaan.

 

Kokoomuksen Jan Vapaavuori mainosti vastikään Helsingin Sanomien etusivulla. Se ei ole halpaa näkyvyyttä, sillä yhden mainoksen hinta on 40 000–50 000 euroa.

Isohkon mainoksen ymmärtää, sillä Vapaavuori kampanjoi voimakkaasti kuntavaalien lisäksi Helsingin pormestariehdokkaana.

Vapaavuori on ilmoittanut rahoittavansa vaalit pääosin ulkopuolisella rahoituksella. Alle 20 prosenttia vaalibudjetista käytetään Vapaavuoren omasta lompakosta. Tuloikseen Vapaavuori ilmoittaa vaalikoneessa yli 100 000 euroa vuodessa.

Verkkosivuillaan Vapaavuori kertoo avoimuuden koskevan hänen vaalikampanjansa rahoitusta.

”Olenkin päättänyt kerätä pormestarikampanjaani tarvittavat varat joukkorahoituksella. Lisäksi tulen ilmoittamaan kampanjani tulot ja menot sitä mukaa kuin rahaa kertyy ja sitä käytetään. Jokaisen luvan antaneen rahoittajan nimi julkaistaan näillä sivuillani jo ennen vaalipäivää”, Vapaavuori kirjoittaa.

Mutta millainen on Vapaavuoren antama vaalilupaus?

”En anna vaalilupauksia. Paitsi että teen parhaani menestyvän Helsingin puolesta”, Vapaavuori kirjoittaa Ylen ja SK:n vaalikoneessa.

Vaalikoneeseen vastanneista noin 16 000 ehdokkaasta lähes 70 prosenttia käy kuntavaaleja alle 500 euron budjetilla. Eduskuntapuolueet rahoittavat vaalit pääasiassa puoluetuella, joita jaettiin viime vuonna noin 30 miljoonaa euroa.


Löydä ehdokas

YLEN JA SUOMEN KUVALEHDEN vaalikone löytyy osoitteesta vaalikone.suomenkuvalehti.fi.

Vaalikone on myös Maaseudun Tulevaisuuden, Uuden Suomen ja Hufvudstadsbladetin verkkosivuilla. Yle on vastannut vaalikoneen toteutuksesta.

Vaalikoneessa on 31 väitettä kuudesta eri teemasta. Suomen Kuvalehden väitteet ovat seuraavat:

Muut väitteiden teemat liittyvät muun muassa koulutukseen, talouteen ja palveluihin.