Vakava epäily: Turun puukotukset terroriteko

Teosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää.

puukotus
Teksti
Tuomas Pulsa

Kaksi ihmistä kuoli ja kahdeksan loukkaantui Turun keskustassa perjantaina 18. elokuuta tapahtuneessa puukkoiskussa.

Yksi loukkaantuneista on teosta epäilty, jonka poliisi lamautti kiinnioton yhteydessä reiteen ampumalla.

Kuolleet ovat suomalaisia.

Loukkaantuneiden joukossa on suomalaisten lisäksi yksi Italian, yksi Britannian ja yksi Ruotsin kansalainen.

Uhreista vanhin on 67-vuotias, nuorin 15-vuotias.

Turun yliopistollisen keskussairaalan mukaan kolme uhreista on tällä hetkellä tehohoidossa. Heidän tilansa on vakava, mutta he eivät ole hengenvaarassa. Myös muut uhrit on toimitettu sairaalahoitoon. Neljä potilasta voidaan kotiuttaa tänään lauantaina.

 

Keskusrikospoliisi ilmoitti lauantaina 19. elokuuta tutkivansa puukotuksia terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina.

KRP:n mukaan pääepäilty on 18-vuotias Marokon kansalainen. Hän on tällä hetkellä sairaalahoidossa. Hänen yhteyksiään ulkomaille selvitetään. Keskusrikospoliisin mukaan mies on ollut ”turvapaikkaprosessissa”.

Pääepäillyn lisäksi rikoksesta epäiltyinä on pidätettyinä neljä muuta henkilöä. Lisäksi yhdestä epäillystä on tehty kansainvälinen etsisntäkuulutus. Henkilö on mahdollisesti vaarallinen

Poliisin mukaan kyse on suunnitelmallisesta teosta. Mahdollista yhteyttä Barcelonan iskuun selvitetään. Vakavaan epäilyyn terroriteosta viittaavat useat eri palaset, henkilön käyttäytyminen ennen iskua. 

Poliisin mukaan tutkintanimikkeen muutti perjantain ja lauantain välisenä yönä saatu lisätieto.

 

Poliisi sai hälytyksen tapahtumapaikalle perjantaina 18. elokuuta kello 16.02.

Poliisin mukaan teosta epäilty oli puukottanut ainakin kahta henkilöä Turun Kauppatorilla. Toinen puukotetuista oli ensimmäistä uhria auttanut henkilö.

Puukotuksen jälkeen epäilty oli paennut Kauppatorilta Kauppiaskatua pitkin Puutorin suuntaan ja puukottanut matkalla useita muita henkilöitä.

Paikalla ollut poliisipartio tavoitti epäillyn Kauppiaskadulla, ampui jalkaan ja otti tämän kiinni noin kello 16.05. Tapahtuma oli siis poliisin mukaan ohi noin viidessä minuutissa.

 

Tilanne Turun keskustassa oli perjantai-iltana Suomen Kuvalehden tietojen mukaan rauhallinen. 

Keskustassa oli runsaasti mellakkavarusteisia poliiseja sekä hälytysajoneuvoja. Poliisi oli eristänyt Kauppatorin alueen.

Torin vieressä sijaitsevat Sokos Wiklund ja kauppakeskus Hansa olivat kiinni, mutta esimerkiksi alueelle johtavia katuja ei ollut suljettu.

Poliisi oli ilmoittanut etsivänsä muita tekijöitä ja kehottanut ihmisiä välttämään Turun keskustassa liikkumista. Tiedotustilaisuudessa perjantaina poliisi kuitenkin totesi, että kyseessä on pelkkä varmuustoimenpide.

Turun lisäksi poliisi on nostanut valmiuttaan koko Suomessa ja erityisesti Turun ja Helsingin satamissa sekä Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Huhuissa väitettiin, että tekijöitä oli useita ja heillä oli pesäpallomailat. 

Välittömästi tapahtuman jälkeen poliisi kehotti ihmisiä olemaan levittämättä tapaukseen liittyviä huhuja.

Kehotuksesta huolimatta erityisesti sosiaalinen media täyttyi nopeasti erilaisista huhuista, joista käytännössä kaikki osoittautuivat perättömiksi tai vähintäänkin niiden tietoja ei ollut vahvistettu.

Huhuissa muun muassa väitettiin tekijöitä olleen useita. Heidän kerrottiin aseistautuneen puukkojen lisäksi myös pesäpallomailoin.

Nopeasti tarina muuttui muotoon, että pesäpallomailoja käyttivät tekijän pysäyttämistä yrittäneet sivulliset. Poliisi on vahvistanut ainoastaan sen, että sivulliset ovat puolustaneet puukotuksen uhreja Kauppatorilla.

Todennäköisemmin ääniraidalla kuuluu suomenkielisiä varoitushuutoja.

Huhuissa väitettiin myös, että puukotuksia olisi tapahtunut useissa eri paikoissa.

Tapahtumapaikkoina mainittiin muun muassa Kauppatorin lähistöllä sijaitseva Puutori sekä kaksi kauppakeskusta, noin viiden kilometrin päässä Turun keskustasta oleva Skanssi sekä Raisiossa sijaitseva kauppakeskus Mylly.

Kauppakeskusten osalta huhuttiin myös niiden evakuoinnista.

Osa Myllyn liikkeistä on sulkenut ovensa, mutta koko kauppakeskusta ei ole evakuoitu. Poliisi on kertonut tarkastaneensa Myllyssä henkilöitä, mutta tarkastus ei liity puukotustapaukseen.

Myös kauppakeskus Skanssissa osa liikkeistä oli sulkenut etuajassa, mutta mitään väkivallantekoihin liittyvää ei ollut havaittu. 

Poliisin mukaan kauppakeskusten liikkeet olivat sulkeneet oma-aloitteisesti ilman viranomaisten kehotusta.

Puukotuksesta epäilty pyrki teon jälkeen Puutorin suuntaan, mutta itse Puutorilla ei ole tapahtunut mitään.

 

Sosiaalisessa mediassa teko nimettiin välittömästi islamilaiseksi terrori-iskuksi. Tekijän motiiveista ei ollut perjantai-iltana mitään tietoa. Suojelupoliisi kommentoi Twitterissä, että on liian aikaista arvioida tapahtunutta tai sen taustoja. 

Internetissä levinneellä silminnäkijävideolla tekijän väitettiin huutavan arabiaksi. Videon ääniraita on erittäin epäselvä, mutta todennäköisemmin siinä kuuluu suomenkielisiä varoitushuutoja.

Poliisi ei vahvistanut tiedotustilaisuudessa mitään videoon liittyviä tietoja.

 

Juttu julkaistu 18.8. klo 20.19. Juttua päivitetty viimeksi 19.8. klo 15.12.