Ahvenanmaalla kiistellään lennonjohdon kielestä

Ahvenanmaa
Teksti
Tuomo Lappalainen

Ahvenanmaalla on syntynyt pienimuotoinen kielikiista paikallisen lennonjohdon tarjoamista palveluista. Saarelaisia harmittaa, että Maarianhaminan lennonjohto kommunikoi lentäjien kanssa ainoastaan suomeksi ja englanniksi.

Kansanedustaja Elisabeth Nauclér (r) haluaa, että lennonjohto puhuu Ahvenanmaalla myös ruotsia. Kuva Markku Ulander / Lehtikuva.

Maarianhaminan kentän lennonvarmistusjärjestelmää ylläpitää Finavia samalla tavalla kuin muillakin Suomen kentillä. Se on valtion omistama yritys, jonka omistajaohjauksesta vastaa liikenne- ja viestintäministeriö.

Ahvenanmaan kansanedustaja Elisabeth Nauclér (r) on nyt jättänyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen, jossa hän vaatii hallitusta huolehtimaan, että lennonjohto puhuu jatkossa myös ruotsia.

Hän vihjaa, että nykytilanne ei vastaa itsehallintolain säännöksiä. Pahimmassa tapauksessa jopa lentoturvallisuus saattaa vaarantua.

”Hätätilanteissa se, että ei saa puhua äidinkieltään, on erityinen stressitekijä”, Nauclér huomauttaa.

Hän viittaa EU:ssa parhaillaan vireillä olevaan hankkeeseen, jonka mukaan lennonjohtajilta vaadittaisiin tulevaisuudessa ”paikallisen kielen” hallintaa. Se on hänen mukaansa hyvä peruste ottaa ruotsi jo nyt kielivalikoimaan.

Ahvenanmaalaisedustaja kiinnittää hallitukselle jättämässään kysymyksessä huomiota myös Finavian ylläpitämiin lentoasemien tiedotustauluihin, joissa kaupunkien nimet ovat vain suomeksi silloinkin, kun niillä on myös virallinen ruotsinkielinen nimi.

Nauclérin mukaan käytäntö on kielilain vastainen ja poikkeaa myös Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen suosituksista. Hän kummastelee, ettei asiaan ole saatu korjausta, vaikka Finavialle on annettu siitä paljon palautetta.