Arvio: Teknoelämää 2035 - faktan ja fiktion liitto

Profiilikuva
Blogit Kohinaa
Kirjoittaja on verkostotutkija, futuristi ja konsepti- ja käytettävyyssuunnittelija Otavan Opistolla.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Teknoelämää 2035 on massiivinen ja silti helppolukuinen paketti tulevaisuudesta ja nousevista teknologioista. Toinen kirjoittajista, Elina Hiltunen, on pitkän linjan futuristi ja paneutunut muun muassa heikkojen signaalien eli nousevien trendien alkuvaiheen tunnistamiseen (väitöskirja 2010 tästä).

Teos aloittaa hyvin ennusteiden ja ennakoinnin perusteista. Tulevaisuus on erilaisten muutosvoimien kompromissi, mutta sattumalla on aina osuutensa.

Lukijan orientoitumista valmistellaan myös virikkeellisillä ennustustaulukoilla vuoteen 2040 asti sekä laajemmilla skenaariotaulukoilla. Yksistään niissä riittää pohdiskeltavaa päiviksi, ellei viikoiksi.

Kirjassa teknologiat on jaettu kymmeneen osa-alueeseen, kuten energian ja lääketieteen tulevaisuuteen. Muutama, erityisesti biotiede ja nanoteknologia, näyttäytyvät melkein joka alueella, mutta teemoitus on varsin toimiva ja jäsentää omaksumista.

Tulevaisuudesta ja teknologioista on työlästä kirjoittaa helppolukuisesti ja päinvastoin. Teos on kelpo tieteen popularisointia.