Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Yli 10 000 000 sivua

Blogit Kirjailijan päiväkirja 6.12.2014 15:30
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Marraskuun Lukuhaaste kasvoi yli äyräidensä. Haasteeseen osallistuneet lukivat kuukauden aikana arviolta toistakymmentämiljoonaa sivua.

Heitin Lukuhaasteen tässä päiväkirjassa lokakuun lopulla. Kun mielenkiinto haastetta kohtaan kasvoi, perustin sille Facebook-tapahtuman. Tapahtumaan otti osaa yli 8500 suomalaista.

Haasteessa sitouduttiin lukemaan vähintään 30 sivua kaunokirjallisuutta joka päivä. Jos kaikki Facebook-tapahtumaan osallistuneet suorittivat vähimmäismäärän, sivuja kertyi 7,65 miljoonaa. Haasteeseen osallistuttiin myös Facebookin ja Twitterin ulkopuolella, mutta toisaalta kaikki osallistujat eivät välttämättä pysyneet tavoitteessa.

Käytännössä tuskin kukaan lukija jätti päiväannostaan 30 sivuun. Facebookissa lukemistaan kirjoista raportoineet saattoivat lukea kirjan päivässä tai parissa, yhteensä tuhansia sivuja. Siksi voi luottavaisin mielin laskea, että Lukuhaasteen osallistujien yhdessä lukema sivumäärä rikkoo kirkkaasti kymmenen miljoonan rajan.

Facebook-tapahtumaan osallistuneiden lukuraportteja ja muita havaintoja haastekuukauden ajalta voi käydä lukemassa täältä.

Haasteen tavoite ei tietenkään ollut kahmia mahdollisimman suurta sivumäärää tai suorittaa kaunokirjallisuutta vaan pohtia omaa ajankäyttöä. Monet pitävät lukemista positiivisena asiana, mutta lukemiselle ei tahdo löytyä aikaa. Kun kuukauden ajan huolehtii siitä, että kolmenkymmenen sivun lukemiseen vaadittava puolisen tuntia löytyy jostakin, se saattaa vaikuttaa jo rutiineihin.

Otin marraskuussa osaa myös punnerrushaasteeseen. Ei se ole tehnyt minusta jokapäiväispunnertajaa, mutta kynnys ryhtyä tekemään punnerruksia ennen suihkuun menoa tai jumppatunnin aluksi tai lopuksi on huomattavasti matalampi nyt, kun haastekuukausi pakotti etsimään punnertamiselle sopivia lokosia.

Lukuhaasteeseen aktiivisesti osallistuneiden kommenttien perusteella haastekuukausi on myös tuonut mukanaan paljon uusia kirjavinkkejä. Vaikka kuinka on lukenut, lukemista odottavien kirjojen pino vain kasvaa!