Lukuhaaste

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Marraskuu on haasteiden kuukausi. Jotkut haastavat toisensa juoksemaan joka päivä vähintään puoli tuntia. Osa jättää viiksensä ajamatta. Yhdysvalloissa harrastajakirjoittajat viettävät kansallista romaaninkirjoituskuukautta. Tänä aamuna sain kutsun punnerrushaasteeseen.

Haasteet ja niihin liittyvä kollektiivinen kisailu ovat erinomainen tapa saada itsestään irti enemmän – varsinkin vuoden synkimpänä kuukautena. Haasteen myötä tulee tehtyä sellaisia itselleen hyvänä pitämiään asioita, joiden harrastaminen tai harjoittaminen painuisi muuten marrasharmaaseen.

Siksi julistan lukuhaasteen.

Dekkarikirjailija Mauri Sariola, jonka tuotantoa ei syystä pidetä järin korkeakirjallisena, muistaakseni sanoi, että päivä, jona ei lue kirjaa, on hukkaan heitetty päivä. Ja Sariola ryyppäämisensä ja kirjoittamisensa välissä todella luki.

Lukuhaasteessa ei lueta kirjaa vaan kolmekymmentä sivua päivässä. Aikaa kuluu vähemmän juoksuhaasteen puolituntiseen, kun ottaa huomioon vaatteiden vaihtamisen ja peseytymisen. Joka päivä luetaan, seuraavan päivän annosta ei voi lukea ennalta eikä seuraavana päivänä paikata edellistä. Luettavan on oltava kaunokirjallisuutta. On luettava kirjaa tai erityistä lukulaitetta – tablettitietokone, tietokoneen ruutu saati kännykän näyttö eivät kelpaa.

Miksi tällaiset ehdot? Siksi, että painetun kirjan lukeminen on tutkitusti erilaista kuin vaikkapa tietokoneen ruudulta lukeminen. Painettua kirjaa luetaan, ei selailla. Ja kun lukee laitetta, jossa ei ole nettiyhteyttä, lukemisesta tulee yhtäjaksoista sen sijaan, että välillä pomppisi tarkistamaan meilejä ja kurkkaamaan Facebookista uusimmat kissavideot.

Tietokirjallisuutta luetaan usein syystä täsmäiskuina, ei kokonaisina teoksina. Lukuhaasteessa treenataan kestävyysominaisuuksia, yhtenäistä lukemista, jossa tarkoitus on lukea kaikki, ei tietoa vaan lukukokemusta etsien.

Kolmekymmentä sivua saa lukea silti useassa erässä, ja enemmänkin saa lukea ja muutakin saa lukea, kunhan kolmekymmentä sivua kaunokirjallisuutta päivässä tulee täyteen. Himolukijat voivat tehdä haasteesta progressiivisen punnerrushaasteen tapaan: sivujen määrää lisätään kymmenellä päivittäin, jolloin marraskuun viimeisenä päivänä päiväannos on reilut kolmesataa sivua.

Oman lukemisen edistymistä voi raportoida Twitterissä ja Facebookissa hashtagillä #lukuhaaste tai kysymällä työpaikalla, onko työkaveri hoitanut päivän punnerruksensa. Raportoiminen ei ole tärkeää. Lukeminen on.