Jo joka kuudes kirjamyyntikruunu tulee digitaalisista tilauspalveluista – Ruotsin kivijalkakirjakaupan lasku jatkuu

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Se mikä tapahtuu Helsingissä tänään, tapahtuu muualla Suomessa huomenna. Se mikä tapahtuu Ruotsissa tänään, tapahtuu Suomessa huomenna. Niin innovaatiot ja trendit tapaavat levitä.

Kirjamarkkinoilla ja kirjojen lukemistottumuksissa Ruotsi on ollut pitkään Suomelle esikuva. Esimerkiksi pokkarimarkkina juurrutettiin Suomeen 2000-luvun alussa Ruotsin mallin mukaisesti, ja parhaillaan ääni- ja e-kirjojen suoratoistopalvelut yleistyvät Suomessa ruotsalaisvoimin.

Ruotsin esimerkin vaikutusta ei ole ainakaan vähentänyt se, että ruotsalainen Bonnier on ollut merkittävä tekijä suomalaisilla kirjamarkkinoilla jo parinkymmenen vuoden ajan. Se omistaa Werner Söderström Oy:n, joka kustantaa kirjoja muun muassa WSOY:n ja Tammen brändien alla, Akateemisen kirjakaupan, Adlibriksen ja Bookbeat-lukuaikapalvelun.

 

Ruotsin kustantajien yhdistys ja kirjakauppiaiden yhdistys kerävät kirjamyynnistä vuosiraportteja samaan tapaan kuin Suomen kustannusyhdistys. Suomen viime vuoden myyntiluvuista kerroin aiemmin täällä.