David Foster Wallacen kulttiteos ei ole maineensa veroinen

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.
David Foster Wallace. © Giovanni Giovannetti / Effigie / Siltala © Giovanni Giovannetti / Effigie / Silta.a

David Foster Wallacen Päättymätön riemu (suom. Tero Valkonen, Siltala/Sanavalinta 2020) nousi viime vuoden 20 myydyimmän suomennetun kaunokirjallisen teoksen listalle. Saavutus ansaitsee maininnan, sillä suomennetun kaunokirjallisuuden bestsellerlista koostuu lähes kauttaaltaan viihdekirjoista.

Viime vuonna 20 eniten myydyn joukossa oli Päättymättömän riemun (sija 18, 6300 kappaletta) vain toinen literary fictioniksi luokittuva teos, Elena Ferranten Aikuisten valheellinen elämä (suom. Helinä Kangas, WSOY 2020, sija 20, 6000 kappaletta). Delia Owensin Suon villin laulun (suom. Maria Lyytinen) ja Heather Morrisin holokaustitarinoiden (suom. Pekka Tuomiosto, Aula 2019 ja 2020) kirjallisesta luonteesta voi toki esittää mielipiteitä.

Kiinnostus kirjaa kohtaan on jatkunut joulumyyntien mentyä. Kirjasta on tiettävästi tällä viikolla päätetty ottaa neljäs painos.

Muista myydyimmistä kirjoista poiketen Päättymätön riemu ei ole viime vuonna tai viime vuosina ilmestynyt kansainvälinen bestseller, jonka kirjallisuusagentit ovat kaupanneet oitis halki maailman, vaan vuonna 1996 alkujaan ilmestynyt moderni klassikko, jonka tekijäkin on kuollut jo finanssikriisin vuonna 2008.