Venäjän vaalit: Putinin puolue menetti valtaansa

Pääministeri Vladimir Putin äänesti Moskovassa sunnuntaina. Kuva Alexander Nemenov / AFP / Lehtikuva.

Yksinkertaistettuna Venäjän sunnuntaisten duumanvaalien tulos on tämä: vuosikymmenen Venäjän valtapuolueen paikkaa pitänyt Yhtenäinen Venäjä kärsi roiman tappion, mutta säilytti enemmistön duuman paikoista.

Kun äänistä oli laskettu 95 prosenttia Yhtenäinen Venäjä oli kerännyt niistä 49,67 prosenttia ja Gennadi Zjuganovin johtamat kommunistit 19,13 prosenttia.

Duumaan pääsivät myös Vladimir Zhirinovskin johtama räyhäkansallinen LDPR-puolue 11,66 prosentilla ja Sergei Mironovin luotsaama Oikeudenmukainen Venäjä 13,18 prosentilla.

Yhtenäisen Venäjän pudotus vuoden 2007 vaaleista on huima. Se otti tuolloin murskavoiton 64 prosentin äänisaldolla ja sai duumasta kahden kolmasosan enemmistön, joka takasi sille perustuslain muutoksiin vaadittavat paikat.

Jo ennen sunnuntaisia vaaleja Yhtenäisen Venäjän edustajat kertoivat, että tällä kertaa heille riittää yksinkertainen enemmistö duumassa.

”Sen he myös saavat”, sanoo Poliittisen teknologian keskuksen tutkija Aleksei Makarkin.

Yhtenäisen Venäjän on nyt kuitenkin valmistauduttava entistä kiivaampaan kommunistioppositioon, sillä puolue sai reilusti enemmän ääniä kuin neljä vuotta sitten. Makarkinin mukaan sekä kommunistien että Oikeudenmukaisen Venäjän äänet kertovat venäläisten protestimielialan kasvusta.

”Osa keskiluokasta äänesti näitä puolueita periaatteella: Annan ääneni mille muulle puolueelle tahansa kunhan en Yhtenäiselle Venäjälle”, Makarkin sanoo.

Kiivaimmat nykyvallan vastustajat eivät saaneet puolueitaan rekisteröityä eivätkä näin voineet mittauttaa todellista kannatustaan äänestäjillä.

Tyytymättömyys näkyi jo vaalien alla

Vaalikampanjan aikana ihmisten tyytymättömyys Yhtenäistä Venäjää kohtaan oli ilmeistä. Innokkaita puolueen kannattajia oli Venäjältä vaikea löytää. Puoluetta äänestävät kertoivat useimmiten syyksi sen, ettei vaihtoehtoja juuri ollut. Vahvin haastaja oli kommunistinen puolue, mutta monelle venäläiselle se on jäänne Neuvostoliitosta, jota ei haluta takaisin.

Suurin syy Yhtenäisen Venäjän kannatuksen laskuun on se, ettei puolue ole pystynyt enää takaamaan menneiden vuosien tapaan jatkuvaa palkan- ja elintasonnousua. Eläkeläisetkään eivät ole tyytyväisiä eläkkeiden korotuksista huolimatta, sillä vielä eläkkeitäkin nopeammin ovat nousseet hinnat.

Duumanvaalit tekivät entistäkin selvemmäksi tämän: Yhtenäistä Venäjää ei äänestetä ideologian vaan taloudellisten etujen vuoksi. Kukkaron keveneminen vie puolueelta kannatusta.

Vaalikampanjan aikaan Yhtenäisen Venäjän edustajat selittivät laskenutta kannatustaan sillä, että puolue oli ollut kauan vallassa. Vallanpitäjiä on aina helppo haukkua. Oppositio voi räksyttää, sillä sen ei tarvitse tehdä vaikeita päätöksiä. Puolueen edustajat puhuivat kuitenkin luottavaisin mielin siitä, että tällä kertaa äänisaalis olisi yli 50 prosenttia. Nyt se näyttää jäävän hitusen alle.

Kritiikkiä Putinia kohtaan

Venäjän keväisten presidentinvaalien lopputulokseen duumanvaaleilla ei ole vaikutusta. Maaliskuussa presidentiksi valitaan kolmannen kerran Putin. Medvedev ja Putin ilmoittivat paikanvaihdostaan syyskuussa.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Katri Pynnöniemen mielestä duumanvaalien tulosta voidaankin pitää myös epäluottamuslauseena Putinille ja eliitin tavalle järjestellä johtopaikkoja.

”Putiniin henkilöityy kaikki Venäjän järjestelmään liittyvät epäkohdat”, Pynnöniemi sanoo.


Tshetsheniassa kaikki äänestivät

Tshetshenian johtaja Ramzan Kadyrov antoi väliaikatietoja tasavaltansa ahkerista äänestäjistä jo hyvissä ajoin sunnuntaina äänestyksen ollessa vielä kesken. Iltapäivällä kahden aikaan äänestämässä oli Kadyrovin mukaan käynyt jo 73 prosenttia äänioikeutetuista. Iltaseitsemään mennessä äänestyspaikoille oli ehtinyt jo 93 prosenttia äänioikeutetuista.

Ja lopulta äänestämässä kävi 99,5 prosenttia äänioikeutetuista.

Vielä sunnuntai-iltana näytti siltä, että heistä 99,51 prosenttia äänesti Yhtenäistä Venäjää. Maanantaina tarkistuslaskennan jälkeen valtapuolueen äänisaaliiksi kerrottiin 99,47 prosenttia.