USA alkaa aseistaa Syyrian kapinallisia

Ulkomaat 14.6.2013 09:00

Yhdysvallat syyttää Syyrian hallitusta kemiallisten aseiden käyttämisestä kapinallisia vastaan.

Presidentti Barack Obaman avustajan mukaan hallituksen joukot ovat käyttäneet muun muassa hermokaasu sariinia useita kertoja. Sariini on hajuton ja väritön neste. Se muuttuu helposti kaasuksi, joka lamauttaa hengityksen.

Amerikkalaisten mukaan kemiallisilla aseilla tehdyissä iskuissa on saanut surmansa 100-150 ihmistä. Tiedot perustuvat tiedustelulähteisiin.

Yhdysvaltain päätöksellä saattaa olla ratkaiseva vaikutus sodan kulkuun. Obama ilmoitti jo viime kesänä, että kemialliset aseet ovat ”punainen viiva”, jonka ylittäminen pakottaa Yhdysvallat harkitsemaan kovempia keinoja sisällissodan lopettamiseksi. YK:n mukaan sodassa on kuollut tähän menessä 93 000 ihmistä, mutta todellinen määrä on todennäköisesti paljon suurempi.

Obama on ollut Syyrian kriisissä korostetun varovainen, hän ei halua sitoa Yhdysvaltoja uuteen sotaan.  Yhdysvallat hyökkäsi 2003 Irakiin syytettyään maan johtoa joukkotuhoaseista ja yhteyksistä terroristijärjestö al-Qaidaan. Syytökset osoittautuivat myöhemmin aiheettomiksi.

Yhdysvallat lupaa nyt kapinallisille sotilaallista tukea, mutta sen laatua ei ole toistaiseksi yksilöty tarkasti. Viranomaislähteiden mukaan apu sisältä alkuvaiheessa ainakin kevyitä aseita, ammuksia, mahdollisesti myös panssarintorjuntaohjuksia.

Kapinallisten kaipaamia ilmatorjuntaohjuksia ei ole toistaiseksi luvassa. Yhdysvallat ei ole myöskään päättänyt siitä, alkavatko amerikkalaisjoukot mahdollisesti rakentaa Syyriaan lentokieltoaluetta, jollainen oli käytössä esimerkiksi Libyassa 2011.

Myös Ranska, Britannia ja Turkki ovat kertoneet saaneensa todisteita kemiallisten aseiden käytöstä. Syyrian opposition mukaan hallituksen joukot ovat käyttäneet iskuissaan myös napalmia.

Britannia ja Ranska harkitsevat parhaillaan kapinallisten aseistamista. Britannian ulkoministeri William Hague pitää myös sotilaallista väliintuloa mahdollisena.

Tilanne arveluttaa muita EU-maita, myös Suomea. Ne pelkäävät, että Vapaan Syyrian armeijalle toimitetut aseet saattaisivat päätyä sen rinnalla taisteleville islamistiterroristeille.

Helsingin yliopistossa kemiallisen aseen käyttökieltoa valvovan Verifin-instituutin johtaja Paula Vanninen pitää kemiallisista aseista saatuja tietoja toistaiseksi epämääräisinä. Hän ei kuitenkaan epäile amerikkalaisten tietoja.

”Uskon, että myös ranskalaiset ja englantilaiset laboratoriot ovat löytäneet todisteita sariinin käytöstä”, hän sanoo Suomen Kuvalehdelle. ”Ongelma on siinä, ettemme tiedä, kuka on ottanut näytteet ja mistä ne on otettu.”

Vanninen muistuttaa, että tietoja voidaan käyttää poliittisena välineenä. Tässä tilanteessa kemiallisten aseiden käyttöä koskevat todisteet ovat edullisia Syyrian kapinallisten kannalta, koska ne uhkaavat jäädä sodassa tappiolle ilman ulkopuolista tukea. Hallituksen joukot valmistelevat parhaillaan suurhyökkäystä Aleppoon iranilaisten ja Libanonista tulleiden Hizbollahin taistelijoiden tuella.

”Syyriassa käydään koko ajan myös tiedonvälityssotaa”, Vanninen sanoo. ”Kaikki osapuolet tietävät, että kansainvälinen paheksunta on todella suurta, jos kemiallisia aseita käytetään suuremmassa mittakaavassa.”

Vanninen toivoo, että YK:n tutkimusryhmä pääsisi mahdollisimman nopeasti Syyriaan tutkimaan tilannetta. ”On tärkeää, että näytteet ottanut luotettava taho ja että ne on kirjattu ja analysoitu asiallisesti”, hän sanoo.

Vannisen johtama Verifin toimii ulkoministeriön alaisena kansallisena viranomaisena, joka valvoo kemiallisen aseen kieltosopimusta. Samalla se avustaa YK:ta ja kansainvälisiä kemiallisen aseen kieltoa valvovia järjestöjä.

Vanninen vakuuttaa, että Verifinin ”analyysimenetelmät ja protokollat” ovat valmiit siinä vaiheessa, kun Syyriaan päästään ottamaan näytteitä.