Tansanialaistoimittaja paljasti albiinojen ruumiinosilla käydyn salakaupan

Ulkomaat 3.1.2011 14:18
Vicky Ntetema Tansanialainen radiotoimittaja Vicky Ntetema joutui olemaan ulkomailla paossa kuukausia, koska hän paljasti poppamiesten harjoittamat julmuudet maansa albiinoväestöä kohtaan. Kuva Markku Saksa.

Mariamu Staford, 26, nukkui kaksivuotiaan poikansa kanssa Tansanian järvialueen pienessä kylässä, kun viidakkoveitsin varustautuneet miehet tulivat sisään. He sanoivat raskaana olleelle äidille: ”Leikkaamme sinulta oikean käden irti, ja jos huudat apua, viemme myös vasemman kätesi.”

He alkoivat hakata käsivartta irti, ja kun uhri huusi kivusta, katkaisivat myös vasemman käden. Mariamu Staford menetti molemmat kätensä ja myös syntymättömän lapsensa.

Staford joutui tansanialaisten murhaajien uhriksi vuonna 2008, koska hän on albiino. Viime vuosina Tansaniassa ja myös muissa Itä-Afrikan maissa albiinot ovat joutuneet hengenvaaraan.

Poppamiehet tarvitsevat albiinojen ruumiinosia amuletteihin, jauheisiin ja taikajuomiin, joiden väitetään tuovan onnea kaupanteossa, politiikassa ja rakkaudessa.

Dar es Salaamissa toimiva BBC:n tansanialainen reportteri Vicky Ntetema alkoi tutkia albiinojen ruumiinosilla käytyä salakauppaa vuonna 2007. Lopulta hän onnistui soluttautumaan poppamiesten joukkoon esiintymällä liikenaisena, joka halusi ostaa albiinoista tehtyjä taikajauheita ja amuletteja.

Ntetema tapasi eri puolilla maaseudun kylissä kymmenen albiinoihin erikoistunutta poppamiestä. Noitatohtorit pyysivät Ntetemalta 20-100 Yhdysvaltain dollaria istunnolta. Hän äänitti ja kuvasi salaa heidän kanssa käymiään keskusteluja.

Kun jutut tulivat ulos BBC:n kansainvälisessä lähetyksessä, Ntetema joutui pakenemaan Tansaniasta kahteen otteeseen, koska hän sai noitatohtorien palkkaamat rikolliset kintereilleen.

Poppamiehet jäivät kiinni tarjottuaan Ntetemalle kahdella tuhannella Yhdysvaltain dollarilla pakettia, johon kuului albiinon verta, tukkaa, jalka ja kämmen. Hinta vastaa neljän-viiden vuoden keskiansioita Tansaniassa.

Noitatohtorit suuttuivat erityisesti siitä, että hän teki jutun BBC:lle, jonka kautta tieto poppamiesten julmuuksista levisi kaikkialle maailmaan.

”He ajattelevat, että en ole oikea tansanialainen, koska kerron maailmalle tällaisia perhepiirin asioita. Poppamiehille Tansanian ulkoinen imago on tärkeämpi kuin albiinojen henki.”

Haudanryöstöstä eläviin uhreihin

Vicky Ntetema kertoi albiinojen vainosta Suomen Kuvalehdelle lokakuussa 2010 Washingtonissa, kun hän tuli noutamaan arvostettua journalistipalkintoa. International Women’s Media Foundation palkitsee rohkeasti toimineita naistoimittajia joka vuosi. Palkinnon taustavoimina on suuria kansainvälisiä kustantajia, kuten Rupert Murdochin johtama News Corporation.

Ntetema kertoo, että albiinojen ruumiinosien käyttäminen taikakaluina alkoi muutamia vuosia sitten. Ensiksi poppamiehet ja heidän kätyrinsä alkoivat omaisten tyrmistykseksi kaivaa haudoista albiinojen ruuminosia. Kun perheet ryhtyivät suojelemaan hautoja sementillä, kivillä ja kaltereilla, alkoi elävien albiinojen vaino.

Nteteman mukaan noitatohtorit noudattavat mielivaltaisia muoteja ja haluavat koko ajan eri asioita.

”Joskus 1970-luvun loppupuolella arvostettua kauppatavaraa olivat kaljujen ihmisten päät. Sitä ennen haluttuja olivat ihmiset, joilla on iso kolo etuhampaidensa välissä. Välillä muotiin tulivat neitsyiden oikeanpuoliset rinnat ja sukupuolielimet. Vuosituhannen vaihteessa arvossa olivat vanhojen miesten ja naisten sisälmykset. Myös ihmisten nahoilla oli menekkiä Länsi-Afrikassa”, sanoo Ntetema.

Poppamiehet tarjosivat Ntetemalle albiinoista jauhettua taikapölyä, jonka avulla voi muuttua näkymättömäksi ja tehdä ryöstöjä keskellä päivää. Kalastajille he myyvät albiinojen hiuksia, joita kudotaan verkkoihin kalaonnen lisäämiseksi. Kaivosalueella veri on arvokasta, koska poppamiehet väittävät, että se johdattaa kullan ja timanttien luokse. Myös albiinojen luilla on sama ominaisuus.

Ntetema ehti tavata kymmenen noitatohtoria eri puolilla maata kunnes poppamiesten joukossa häärinyt siviilipukuinen poliisi paljasti hänet.

”Puhelimeen alkoi tulla tappouhkauksia, mutta onneksi olimme jo lähteneet alueelta eivätkä poppamiehet tavoittaneet meitä enää.”

”Minulla on kristillinen kasvatus enkä voinut arvata meneväni joskus noitatohtorien vastaanotolle. Ei heillä tuntunut olevan kovin suuria noitataitoja, koska he eivät saaneet selville, että olin toimittaja enkä liikenainen”, hymähtää Ntetema.

Poppamiehillä on paljon valtaa

Ntetema sanoo, että opetustoimella on paljon tehtävää, jotta tansanialaiset ja muut afrikkalaiset lakkaisivat uskomasta noitatohtoreihin ja ymmärtäisivät, että heillä ei ole yliluonnollisia kykyjä.

”Ihmiset luopuvat hitaasti uskomuksistaan. Äskettäin tehtiin tutkimus, jonka mukaan 93 prosenttia tansanialaisista uskoo ainakin jollakin tavalla noitatohtoreihin.”

Ntetema kertoo, että poppamiehillä on paljon valtaa. He ovat hyvin voimakas ryhmä, jolla on yhteyksiä poliitikkoihin ja poliiseihin.

”He rehvastelivat minulle, että voivat auttaa poliitikkoja voittaman vaaleja ja nousemaan valtaan.”

Suurin osa poppamiehistä on vaarattomia.

”He toimivat aivan avoimesti ja kaikki tietävät, missä heitä on. Heillä on omat asuinalueensa, jossa he vastaanottavat asiakkaita. Heidän palvelunsa maksavat aina rahaa.”

Kysyn Ntetemalta, eikö ole vaarana, että tiedon leviäminen albiinojen vainosta lietso rasistisia asenteita afrikkalaisia kohtaan.

”Kuka tässä rasisti on? Noitatohtorit ovat varsinaisia rasisteja, koska he vainoavat albiinoja nimenomaan erilaisuuden vuoksi. Ei poppamiehiä eikä heidän asiakkaitaan ja tukijoitaan pidä surkutella.”

Haastattelua antaessaan Ntetema oli lähdössä kotiin Tansaniaan. Hän uskoo, että on jo turvassa, koska hallitus on järjestänyt hänelle ympärivuorokautisen suojelun.

Albiinojen olojen kohentamisesta kutsumus

Albiinojen vainoa selvittävästä juttukeikasta kehkeytyi Ntetemalle kutsumus ja elämäntehtävä.

Hän organisoi Tansanian kylissä tiedotuskampanjoita albiinojen aseman kohentamiseksi. Hän on myös adoptoinut kaksi pientä albiinotyttöä, Semenin ja Shidan.

Kätensä menettäneestä Mariamu Stafordista on tullut hänen sydänystävänsä ja taistelutoverinsa albiinojen ihmisoikeuksien puolesta. Ntetema on järjestänyt hänet kertomaan albiinojen vainosta muun muassa Yhdysvaltain kongressille ja amerikkalaisille medialle.

”Eniten minua surettaa se, että en voi kietoa enää käsiäni pienen poikani ympärille hyväilläkseni häntä”, kertoi Mariamu Staford amerikkalaiselle ABC-uutiskanavalle.

Taustatietoa albinismista

  • Tansaniassa on tapettu 57 albiinoa vuoden 2007 jälkeen, mutta myös naapurivaltioissa Burundissa, Ruandassa ja Keniassa on ollut joitakin albiinojen murhia. Tansanian presidentti Jakaya Kikwete on julkisesti tuominnut tapot, joihin osallistuvat poppamiehet, rikollisjengit ja poliisit. Hän määräsi vuonna 2008 tehoiskun noitatohtoreita vastaan.
  • Vuonna 2009 hallitus aloitti uuden kampanjan albiinojen suojelemiseksi. Albiinojen tappamisesta annettiin ensimmäinen tuomio vasta syyskuussa 2009, jolloin hirtettiin kolme miestä 14-vuotiaan albiinopojan murhasta.
  • Albiinoille auringon valo on vahingollinen, koska he sairastuvat herkästi ihosyöpään. Albinismi ei vaikuta muuhun kehitykseen, eikä sillä ole mitään tekemistä normaalin vaaleapigmenttisyyden, esimerkiksi vaaleahiuksisuuden kanssa.
  • Albinismi johtuu väripigmentin puutoksesta iholla, karvapeitteessä ja silmissä. Sitä esiintyy kaikkialla. Esimerkiksi Yhdysvalloissa yksi 17 000 ihmisestä on albiino. Tansaniassa uskotaan olevan 170 000 albiinoa, mutta arvioidut määrät vaihtelevat kymmenillä tuhansilla.