Suomelta lupa Itämeren kaasuputkelle, Putin poistaa puutullit?

Jyrki Karvinen
Ulkomaat 14.10.2009 13:41
Nord Stream Kaasuputki etenee kohti Itämerta. Kuva Viipurin itäpuolelta syyskuun alusta. Kuva Hannu Lindroos.

Pääministeri Matti Vanhasen ja hänen venäläisen kollegansa Vladimir Putinin tapaamisesta Pietarissa ensi viikolla näyttää tulevan ulos kovan luokan poliittisia uutisia. Hallituslähteissä Suomessa pidetään selvänä, että pääministerit voivat Pietarissa 25. lokakuuta kertoa, että Venäjä luopuu koivupuun tulleista ja Suomen hallitus puolestaan antaa luvan kaasuputken laskemiselle talousvesilleen.

Vanhasen ja Putinin tapaamisesta Pietarissa metsähuippukokouksen yhteydessä onkin tulossa selvästi myönteisempi kuin edellisestä tapaamisesta Helsingissä kesäkuussa. Tuolloin Putinin murjotti kaasuputkitakkuilusta ja kirosi Anton-pojan salakuljettanutta diplomaattia pois viraltaan.

Pietarissa pääministereillä näyttäisi olevan toisilleen isoja hyviä uutisia.

”Ennakko-odotukset ovat positiiviset”, sanoo alivaltiosihteeri Esko Hamilo valtioneuvoston kansliasta.

Putinin poliittisen agendan kärjessä on ollut sekä presidenttinä että pääministerinä Saksan liittokansleri Gerhard Schröderin kanssa neuvotellun Itämeren kaasuputken rakentaminen sovitussa aikataulussa.

Vanhanen voi kertoa Putinille Pietarissa, että asia on Suomen osalta käytännössä hoidettu, vaikka lupapäätöstä ei ehdittäisi tehdäkään vielä 22. lokakuuta pidettävässä valtioneuvoston kokouksessa.

Päätöstä viivyttää Pietarin huippukokouksen yli Suomen ja Viron välinen parhaillaan meneillä oleva Espoon sopimuksen mukainen kaasuputken rakentamiseen liittyvä tietojenvaihdon keskeneräisyys.

Vanhanen voi kuitenkin luvata, että päätös tehdään viimeistään 29. lokakuuta valtioneuvoston istunnossa.

Pääministeri itse tosin ei ole silloin sattumalta paikalla, vaan hän osallistuu EU:n huippukokoukseen Brysselissä. Kaasuputkiasian esittelee valtioneuvoston istunnossa elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen valtiovarainministeri Jyrki Kataisen johtaessa Vanhasen varamiehenä puhetta.

Siten tulee näytetyksi sekin, että Suomelle kaasuputken rakentaminen on tekninen ympäristökysymys, johon ei liity poliittisia intohimoja.

Puutulleja poistetaan

Hallituslähteiden mukaan näyttää jo selvältä, että Putin ilmoittaa tullien poistamisesta Suomelle tärkeän koivukuitupuun osalta.

Metsähuippukokouksen valmisteluista tulee myös tietoja, joiden mukaan Venäjä voisi jopa luopua puutulleista kokonaan. Myös ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen on jo väläyttänyt kokonaisluopumisen vaihtoehtoa, vaikkakin vahvasti epäillen.

Raaka selitys Putinin halulle joustaa puutullikysymyksessä on se, että Venäjän odottamia metsäinvestointeja ei ole tehty, ja samaan aikaan hakkuut ovat romahtaneet maassa rajusti: tälle vuodelle ennakoidaan Venäjällä noin 100 miljoonan kuutiometrin hakkuita. Vertailun vuoksi Suomessa hakkuut ovat noin 50 miljoonaa kuutiota vuodessa eli puolet koko Venäjän nykyhakkuista.

Venäjän talouskehitysministeri Elvira Nabiullina myönsi hiljattain, että Venäjän raakapuun vienti on laskenut kuluvan vuoden aikana rajusti.

Venäjä nosti puutullit 15 euroon kuutiolta keväällä 2008, ja ilmoitti tullien nousevan 50 euroon kuutiolta vuoden 2009 alusta. Talouskriisin myötä Venäjällä pari vuotta sitten tehdyt ennusteet puun hinnoista, viennistä, tullituloista ja metsäinvestoinneista ovat menneet kohtalokkaasti pieleen.

Venäjän hakkuut
Venäjän hakkuut vuodessa, miljoonia kuutiometrejä. Lähde ulkoministeriö.

Keskustelu

Entinen supervalta?
Jos entisen supervallan pääministerillä on otsaa kiukutella alaikäisen pojan huoltajuuskiistan vuoksi, niin mitä se kertoo kyseisen maan – politiikan tasosta (ministerin)? Etenkin kun venäläinen tuomioistuin oli jo tuominnut pojan isän – huoltajaksi.

Mihin joudutaan, jos naapuri alkaa vaatimaan Suomen kansalaisia tilille Venäjälle? Käsittääkseni Suomen suurlähetystö ja näin ollen myös virkailijan auton takakontti on Suomen valtion aluetta, johon ei minkään maan viranomaisilla ole asiaa. Siis rikos, jos sellaista on edes ollut, ei ole tapahtunut Venäjän alueella.

Entäpä sitten tämä kaasuputki?
Mitä sitten tehdään, kun Venäjä alkaa vaatia maa-alueita Suomesta, turvatakseen putken, heille erittäin tärkeän kanavan vuoksi? He eivät todellakaan välitä meistä silloin, nytkään. Entinen suurruhtinaskunta n. 5 miljoonine asukkaineen ei merkitse heille mitään. Ei Afganistan, eikä mikään muukaan kansa. Kaikki vastaan hangoittelijat nujerretaan, tai ainakin yritetään. Miksi Amerikan, ups. Naton pitää siivota Venäjän ongelmat?

Suomen ei missään nimessä pidä suostua tällaiseen hankkeeseen!!!

Kun tosi paikka tulee, niin nämä tyhjät höpinät siitä, kuinka nykyisessä tilanteessa meillä ei ole mitään pelättävää menettävät merkityksensä.
Paperille kirjoitetut sopimukset on aina, siis aina rikottu. Kyllä siitä on yllin kyllin esimerkkejä, jos historia kiinnostaa, edes Suomen. Eikä apua tule.
Toisen maailman sodan aikana länsinaapurin terästuotannosta 70% meni akselivaltioille – 30% liittoutuneille. Siinä on puolueettomuuden periaate. Norjan satamat olivat sulia ympäri vuoden.

Clinton ja Medjevev hehkuttavat yhteistyön nousseen aivan uudelle tasolle? Mille?

Koivukuitupuun tullien poistaminen olisi mainio asia. Talousvesialueelle voidaan sijoittaa putkia eri osapuolten toimesta eikä sitä pystytä ehkä estämään vaikka haluttaisiinkin. En usko, että Suomi asettuu poikkiteloin Venäjän ja Saksan hankkeeseen. Hallituksen linja on oikea ja näyttää tuottavan tulosta.

Vihakirjoitukset ovat vaarallisia ja ne pitäisi eliminoida tavalla tai toisella.

Saksa ja venäjä ovat perinteisesti tehneet keskenään hyvin kauaskantoisia sopimuksia, siinä ei ole paljon pienten maiden intressit painaneet.
Tämä kaasuputki menee suomen poliittiselle eliitille ns.vanhan kaavan mukaan, eli asian laaja-alainen käsittely estetään ja jätetään käymättä, ja jos joku toimii toisin hän on neu.. eikun venäjän vastainen pelottelumaakari, jolla ei ole tulevaisuutta suomessa.

Nyt sitten pidetään suurena voittona tätä venäjän joka tapauksessa poistamaa ”klapiveroa”, vero olisi poistunut itsestäänkin ,siksi että venäjälläkin on rahat vähissä, Paavo V. ei asiaan ole paljon pystynyt vaikuttamaan.

Puutulleista ei enää ole neuvotteluvaltiksi. Se pitäisi hallituksenkin tajuta. Omaa selluteollisuutta ajetaan vauhdilla alas ja kuitupuuksi luokiteltavaa tavaraa alkaa mennä energiakäyttöön yhä suurempia määriä. Tuskin tuonti Venäjältä meikäläistä sellunkeittoa eukalyptukselta pelastaa.

Metsänomistajan kannalta on miltei sama kumpana pieniläpimittainen puutavara myydään, varsinkin kun energiapuun alemman hinnan korvaa parempi saanto. Kaikki risutkin voidaan käyttää energiaksi. Varsinaisen kuitupuun kohdalla saanto on huomattavasti huonompi.

Salosen tapaus on surullinen esimerkki venäläisten pikkumaisuudesta ja suoranaisesta typeryyydestä byrokratiaan liittyvissä asioissa. Toivottavasti järki saadaan päähän ja asialle oikea paikka maiden välisessä kanssakäymisessä.

Myönnetään kasuputkellekin luoa vuodeksi kerrallaan – katsotaan sitten taas ensi vuona tilanne uudestaan. Eli ihan niinkun puutullitkin.