Suomelta lupa Itämeren kaasuputkelle, Putin poistaa puutullit?

Ulkomaat 14.10.2009 13:41
Nord Stream Kaasuputki etenee kohti Itämerta. Kuva Viipurin itäpuolelta syyskuun alusta. Kuva Hannu Lindroos.

Pääministeri Matti Vanhasen ja hänen venäläisen kollegansa Vladimir Putinin tapaamisesta Pietarissa ensi viikolla näyttää tulevan ulos kovan luokan poliittisia uutisia. Hallituslähteissä Suomessa pidetään selvänä, että pääministerit voivat Pietarissa 25. lokakuuta kertoa, että Venäjä luopuu koivupuun tulleista ja Suomen hallitus puolestaan antaa luvan kaasuputken laskemiselle talousvesilleen.

Vanhasen ja Putinin tapaamisesta Pietarissa metsähuippukokouksen yhteydessä onkin tulossa selvästi myönteisempi kuin edellisestä tapaamisesta Helsingissä kesäkuussa. Tuolloin Putinin murjotti kaasuputkitakkuilusta ja kirosi Anton-pojan salakuljettanutta diplomaattia pois viraltaan.

Pietarissa pääministereillä näyttäisi olevan toisilleen isoja hyviä uutisia.

”Ennakko-odotukset ovat positiiviset”, sanoo alivaltiosihteeri Esko Hamilo valtioneuvoston kansliasta.

Putinin poliittisen agendan kärjessä on ollut sekä presidenttinä että pääministerinä Saksan liittokansleri Gerhard Schröderin kanssa neuvotellun Itämeren kaasuputken rakentaminen sovitussa aikataulussa.

Vanhanen voi kertoa Putinille Pietarissa, että asia on Suomen osalta käytännössä hoidettu, vaikka lupapäätöstä ei ehdittäisi tehdäkään vielä 22. lokakuuta pidettävässä valtioneuvoston kokouksessa.

Päätöstä viivyttää Pietarin huippukokouksen yli Suomen ja Viron välinen parhaillaan meneillä oleva Espoon sopimuksen mukainen kaasuputken rakentamiseen liittyvä tietojenvaihdon keskeneräisyys.

Vanhanen voi kuitenkin luvata, että päätös tehdään viimeistään 29. lokakuuta valtioneuvoston istunnossa.

Pääministeri itse tosin ei ole silloin sattumalta paikalla, vaan hän osallistuu EU:n huippukokoukseen Brysselissä. Kaasuputkiasian esittelee valtioneuvoston istunnossa elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen valtiovarainministeri Jyrki Kataisen johtaessa Vanhasen varamiehenä puhetta.

Siten tulee näytetyksi sekin, että Suomelle kaasuputken rakentaminen on tekninen ympäristökysymys, johon ei liity poliittisia intohimoja.

Puutulleja poistetaan

Hallituslähteiden mukaan näyttää jo selvältä, että Putin ilmoittaa tullien poistamisesta Suomelle tärkeän koivukuitupuun osalta.

Metsähuippukokouksen valmisteluista tulee myös tietoja, joiden mukaan Venäjä voisi jopa luopua puutulleista kokonaan. Myös ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen on jo väläyttänyt kokonaisluopumisen vaihtoehtoa, vaikkakin vahvasti epäillen.

Raaka selitys Putinin halulle joustaa puutullikysymyksessä on se, että Venäjän odottamia metsäinvestointeja ei ole tehty, ja samaan aikaan hakkuut ovat romahtaneet maassa rajusti: tälle vuodelle ennakoidaan Venäjällä noin 100 miljoonan kuutiometrin hakkuita. Vertailun vuoksi Suomessa hakkuut ovat noin 50 miljoonaa kuutiota vuodessa eli puolet koko Venäjän nykyhakkuista.

Venäjän talouskehitysministeri Elvira Nabiullina myönsi hiljattain, että Venäjän raakapuun vienti on laskenut kuluvan vuoden aikana rajusti.

Venäjä nosti puutullit 15 euroon kuutiolta keväällä 2008, ja ilmoitti tullien nousevan 50 euroon kuutiolta vuoden 2009 alusta. Talouskriisin myötä Venäjällä pari vuotta sitten tehdyt ennusteet puun hinnoista, viennistä, tullituloista ja metsäinvestoinneista ovat menneet kohtalokkaasti pieleen.

Venäjän hakkuut
Venäjän hakkuut vuodessa, miljoonia kuutiometrejä. Lähde ulkoministeriö.