Sikainfluenssa: Kenen syy kun mummo kuolee?

Kuopio
Teksti
Jukka Ukkola
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Sikainfluenssarokotukset ovat aiheuttaneet paikoin suoranaista massahysteriaa. Kuopiossa jouduttiin keskiviikkona palkkaamaan järjestysmiehiä hoitohenkilökunnan turvaksi, ja neuvontapuhelimiin vastanneet ovat saaneet uhkailuja.

Unkarissa sikainfluenssarokotukset on ulotettu koululaisiin ja poliitikkoihin. Tässä rokotteen saa maan pääministeri Gordon Bajnai. Kuva Bela Szandelszky / AP / Lehtikuva.

Kuopion keskiviikkoinen ruuhka johtui ainakin parista syystä, kertoo ylilääkäri Matti Pietikäinen. Ensinnäkin jonoon tuli hyvin runsaasti sellaisia ihmisiä, joille rokotus ei tässä vaiheessa kuulunut, mutta jotka ilmeisesti torniolaisen lapsen kuolintapauksen säikyttäminä tulivat vaatimaan rokotusta itselleen heti, “kun ei varsinaisena rokotuspäivänä pääse”.

Hoitohenkilökunta arvioi, että pahimmillaan kauas kaduille asti ulottuneissa 600-700 ihmisen jonoissa yli puolet oli muita kuin sen päivän rokotuksiin oikeutettuja riskiryhmiin kuuluvia.

Toinen ongelma oli se, että Kuopioon oli keskiviikoksi arvioitu saatavan 4 000 rokoteannosta, mutta niitä saatiin vain noin kolmasosa. Kiire olisi, jotta jo alkanutta epidemiaa voitaisiin hillitä, mutta minkäs teet, kun rokotteet eivät riitä.

Tänään torstaina apteekki on luvannut toimittaa kaiken mitä irti saa, mutta Savon Sanomien verkkolehden mukaan pääterveysasema täyttyi jonottajista jo puolitoista tuntia ennen rokotusten alkamista.

Uusi pulma on edessä Kuopiossa ensi viikolla. Silloin oli tarkoitus aloittaa seuraavan riskiryhmän eli pienten lasten rokottaminen, mutta sitä ei voida aloittaa, koska rokotetta ei ole tulossa. Näin ollen joudutaan vain paikkaamaan tällä viikolla jääneitä aukkoja.

Ruuhkaa Kuopiossa on pahentanut myös se, että terveydenhuollossa ja kotihoidossa on vielä lomautuksia käynnissä tai juuri päättynyt. Henkilökunnasta on pulaa ja rästitöitä on kertynyt ruuhkaksi ilman epidemiaakin. Sen sijaan rokotuspaikkojen riittävyydessä ei ole syntynyt pullonkaulaa. Rokotuksia voidaan järjestää siellä, missä on kirjaamiseen tarvittavat tietokonepäätteet, esimerkiksi kouluissa. Sen sijaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on kieltänyt rokotukset päiväkodeissa, koska niissä on kahteen eri kiireellisyysryhmään kuuluvia lapsia.

“Hieman tämä hirvittää, mutta ei sille mitään mahda, ja eiköhän tästäkin sentään selvitä”, toivoo Pietikäinen rokotusohjelman jatkosta. Hän kehottaa potilaita seuraamaan ja noudattamaan rokotusaikatauluja, jotka julkaistaan viikoittain tiedotusvälineissä ja nettisivuilla.

Hän myös kummastelee sitä, kuinka äkkiä ja jyrkästi ihmisten asenteet ja käyttäytymistavat saattavat heilahdella: muutama päivä sitten suorastaan uhottiin rokotusvastaisuudella, ja nyt rokotuksia vaaditaan jonon ohi jopa uhkailemalla. Torstaisessa lääkärikonferenssissa Turussa Pietikäinen kuuli, että samantapaisia ongelmia on ollut muuallakin kuin Kuopiossa. Tunteet kuumenevat ja hoitohenkilökuntaa syytetään muun muassa ikärasismista, kun vanhimpia ikäluokkia ei vielä rokoteta: “Kenen syy, kun mummo kuolee?”

Pietikäinen korostaa, että rokotusjärjestyksen määrää asetus, jossa rokotettavat on jaettu kiireellisyysluokkiin. Niiden noudattamista valvotaan tarkasti, eikä niistä voi poiketa vaikka haluaisikin.

Rokotusten kiireellisyysluokat:

1. Terveyden- ja sosiaalihuollon työntekijät, sairaankuljettajat sekä apteekkien asiakaspalvelu. Mm. voimakkaita sytostaattihoitoja saavien potilaiden perheenjäsenet
2. Raskaana olevat
3. Kroonisesti sairaat 3-64-vuotiaat, kuten sydän- ja keuhkosairaat
4. Terveet 6-35 kuukauden ikäiset pikkulapset
5. Terveet 3-24-vuotiaat lapset ja nuoret sekä varusmiehet
6. Riskiryhmiin kuuluvat 65 vuotta täyttäneet
7. Jos epidemiatilanne vaatii, rokotuksia jatketaan terveistä 25-vuotiaista

Mistä tietoa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sikainfluenssasivut (muun muassa oireet, ohjeet hoitoonhakeutumisesta ja rokotustietoa)

– Rokotusten järjestäminen kuuluu kunnille – tästä sairaanhoitopiirien yhteystiedot (tietoa saa myös omasta terveyskeskuksesta)

Tältä näyttää esimerkiksi Helsingin ja uudenmaan sairaanhoitopiirin rokotustiedotus (kunnittain)

Suhdelukuja

Suomen ensimmäisen sikainfluenssaviikon (26.10. – 2.11.2009) aikana tautiin sairastui arviolta 20 000 suomalaista. Heistä menehtyi 2 eli 0,010 %.
Samana aikana sikainfluenssaan sairastumattomia suomalaisia oli noin 5,3 miljoonaa. Heistä menehtyi tilastojen mukaan 882, eli 0,017 %.