New Yorkin lentoturma: matkustajille eniten vammoja kylmyydestä

Ulkomaat 16.1.2009 06:39

Kylmä ilma ja vesi aiheuttivat New Yorkin viimeöisen lentoturman uhreille enemmän vammoja kuin lentokoneen syöksyminen jokeen, kertoo The New York Times.A US Airways plane rests against a retaining wall after the pilot ditched the disabled jetliner into the frigid Hudson River in New York Thursday, Jan. 15, 2009. A collision with a flock of birds apparently knocked out both engines, but rescuers pulled all 155 people on board into boats as the plane sank. (AP Photo/Louis Lanzano)

Matkustajat turvassa. Turmakone jokirannalla New Yorkissa 15. tammikuuta 2009. (Kuva Louis Lanzano / AP Lehtikuva)

Suurin osa matkustajista selvisi hätälaskusta mustelmilla ja ruhjeilla mutta altistui sen jälkeen pahasti kylmälle, amerikkalaislehti kirjoittaa. New Yorkissa oli turmahetkellä pakkasta noin kahdeksan astetta ja Hudsonjoen vesi oli noin kaksiasteista.

Monet matkustajat seisoivat vyötäröään myöten vedessä odottaessaan pelastajia.
US Airways -yhtiön kone joutui tekemään hätälaskun Hudson-jokeen sen jälkeen, kun siihen oli ilmeisesti törmännyt lintuparvi. Koneessa oli 150 matkustajaa ja viisi miehistön jäsentä. Kaikki selvisivät hengissä.

Törmäys heti
lähdön jälkeen

La Guardian kentältä noussut kone ilmeisesti törmäsi pari minuuttia lähtönsä jälkeen lintuparveen ja joutui tekemään pakkolaskun Hudsonjokeen.Airline passengers wait to board a ferry to be rescued on the wings of a US Airways Airbus 320 jetliner that safely ditched in the frigid waters of the Hudson River in New York, Thursday Jan. 15, 2009 after a flock of birds knocked out both its engines. All 155 people on board survived. (AP Photo/Steven Day)
Hätälaskun jälkeen matkustajat odottivat koneen siivillä apua. (Kuva Steven Day / AP / Lehtikuva)

Alustavien tietojen mukaan monet koneessa olleet loukkaantuivat, mutta kaikki selvisivät hengissä. Suurin osa selvisi mustelmilla ja ruhjeilla. Koneessa oli tiettävästi 146 matkustajaa ja viisihenkinen miehistö. Kyseessä oli US Airwaysin lento numero 1549, konetyyppi oli Airbus A320.

”Jostain kumman syystä kone pysyi kellumassa ja me kaikki pystyimme kipuamaan pelastuslautoille”, sanoi matkustaja Alberto Panero CNN-kanavalla. ”On uskomatonta, että kaikki ovat hengissä.”

Lentokone oli matkalla New Yorkista Charlotteen Pohjois-Carolinaan.

Miehistö hoiti
hätätilanteen

Paikallisten radioasemien mukaan koneen kapteeni oli ottanut yhteyttä lennonjohtoon ja sanonut, että koneeseen oli iskeytynyt lintuparvi ja että he ovat vaikeuksissa.

Kone yritti palata takaisin kentälle mutta päätyi lopulta kellumaan jokeen. Suurin osa matkustajista pääsi miehistön avustuksella kiipeämään koneen siiville, mistä heidät poimittiin pelastusaluksiin.

”Oli todella ihme, että kaikki pelastuivat”, taivasteli koko tapahtuman ikkunastaan nähnyt silminnäkijä CNN:lle.

Pelastussukeltajat olivat koneen hylyn luona varmistamassa, ettei kukaan ollut jäänyt loukkuun koneeseen. Miehistön ammattitaitoa on pidetty tärkeimpänä syynä siihen, että uhkaavasta turmasta selvittiin vähin vaurioin.

Teksti
SK netin toimitus
Päivi Sinisalo / STT

Muualla netissä
Kuvakooste The New York Timesin nettisivuilla