Merkillisiä nimiä, taisteluita, vallatonta valtaa - tiesitkö nämä Britannian kuninkaallisista?

Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Häähumu Britanniassa on nyt kuumimmillaan. Huomenna Kate Middletonista tulee prinsessa Catherine ja jonain päivänä ehkä kuningatar. Hän liittyy Windsoreihin, osaksi toisiaan syrjäyttäneiden kuningassukujen historiaa.

Kuningatar Elisabet II Lontoossa 21. huhtikuuta. Kuva Leon Neal /  AFP / Lehtikuva.

Kuka on William Wales?

Hän on mies, johon Kate rakastui. Hän on yhtä kuin prinssi William, Britannian kruununperijä isänsä Charlesin jälkeen – ellei sitten suoraan isoäitinsä, nykyisen kuningatar Elisabet II:n seuraaja.

William on ensimmäinen kruununperijä, joka kävi yleistä koulua. Lukion hän suoritti Eatonissa ja jatkoi skotlantilaiseen St. Andrewsin yliopistoon. Opiskeluaikoinaan hän käytti nimeä William Wales. Se viittasi hänen isänsä titteliin, Charles on Walesin prinssi. Ja juuri yhteisessä yliopistossa hän tutustui Kate Middletoniin.

Nimiasiat eivät kuninkaallisissa piireissä ole yksinkertaisia. Sukunimeä ei yleensä ole, on vain suvun nimi. Hallitsija allekirjoittaa pelkällä etunimellään. Jos sukunimeä tarvitaan, valitaan joku sopiva. Nykyisen kuningattaren Elisabet II:n puoliso prinssi Philip on sukunimeltään Mountbatten ja he päättivät, että yhteisten lasten sukunimi olkoon Mountbatten-Windsor.

Opiskeluaikoinaan William oli kuitenkin mieluummin Wales.

Saksalainen nimi vaihtoon

Nykyisin hallitseva Windsorin kuningashuone on tosiasiassa Hannoverin Saksi-Coburg-Gotha-suvun (von Sachsen-Coburg und Gotha) eräs haara.

Ensimmäisen maailmansodan aikana kuningas Yrjö V vaihtoi liian saksalaiselta kalskahtavan sukunimensä brittiläisemmäksi Windsoriksi kuningasperheen omistaman linnan mukaan. Saksalainen nimi oli tullut suvulle kuningatar Viktorian avioliiton kautta. Hänen puolisonsa prinssi Albert oli Saksi-Coburg-Gothan herttuan poika.

Elisabet II ja prinssi Philip ovat molemmat Viktorian jälkeläisiä ja etäisiä serkkuja. Kuuluisa, 63-vuotta hallinnut Viktoria nousi valtaistuimelle lapsettoman setänsä jälkeen. Useita kertoja britannian hallitsijasuvut ovat kokonaan sammuneet, yhtä usein on vallasta taisteltu ja suvut syrjäyttäneet toisiaan.

Kruunusta on taisteltu

Englanti muovautui 600-luvulta alkaen anglien, saksien ja juuttien kuningaskuntien vähittäisen yhdistymisen myötä. Ensimmäinen Englannin kuningas oli Alfred Suuri, joka vapautti Lontoon viikinkien vallasta ja hallitsi 871–899.

Skandinaavit saivat uudelleen jalansijaa Englannista tuhatluvun alussa. Kuninkaaksi tuli tanskalainen Sven Haaraparta. Hänen poikansa Knuut Suuri hallitsi Englantia osana laajaa tanskalaisvaltakuntaansa yli puoli vuosisataa.

Vilhelm Valloittaja toi normannit englantiin vuonna 1066. Seuraavina vuosisatoina Englanti oli Ranskaan painottuvan valtion osa, ja arvonimi ”Englannin kuningas” oli lähinnä ranskankielisten, alueita hallinneiden herttuoiden toissijainen titteli.

Keskiajalla kruunusta taisteltiin ankarasti. 1300-luvulta 1500-luvulle maata hallitsivat vuoroon Lancasterin ja Yorkien suvut, kunnes valtaan tulivat Tudorit ja sen jälkeen Stuartit. William Shakespearen veristen draamojen henkilöitä ovat olleet muun muassa Lancaster-suvun Henrikit IV, V ja VI, sekä Yorkin suvun Rikhard III ja Tudoreita edustava Henrik VIII.

Tudoreita seurasivat Stuartit, jotka olivat ensimmäisiä Yhdistyneen kuningaskunnan, Englannin ja Skotlannin hallitsijoita. Heidät syrjäytti saksalainen Hannover-suku.

Paljonko valtaa on jäljellä?

1800-luvun lopulta alkaen monarkit ovat menettäneet käytännön valtaansa parlamentille. Nyt Yhdistyneessa kuningaskunnassa on perustuslaillinen monarkia.

Britannian hallitsijalla on edelleen teoriassa laajat valtaoikeudet, mukaan lukien oikeus julistaa sota ja valita pääministeri. Periaatteessa koko hallintokoneisto on olemassa ”monarkin suopeudesta”. Käytännössä valtaoikeuksia ei käytetä, vaan valtaa käyttää monarkin nimissä demokraattisesti valittu parlamentti ja pääministeri.

Kuningatar hoitaa kuitenkin yhä tiettyjä tärkeitä tehtäviä. Hän avaa ja hajottaa parlamentin sekä antaa kuninkaallisen hyväksynnän lainsäädännölle ja nimittää muodollisesti tehtäväänsä tärkeitä viranhaltijoita kuten pääministerin ja hallituksen muut ministerit, tuomarit, puolustusvoimien korkeimman johdon, diplomaatit sekä Englannin valtionkirkon arkkipiispat, piispat ja tuomiorovastit.

Superhäät ja kupongit

Nyt odotetaan superhäitä. Mieliin on palautettu Dianan ja Charlesin hääjuhla, joka nyt näyttää draaman alkunäytökseltä – niin nuori ja rakastunut morsian, niin traaginen loppu. Minkälainen on Katen hääpuku? Päihittääkö se Dianan hörhelöasun vai noudattaako niukempaa linjaa?

Tilanne ei kuitenkaan ole yhtä tiukka kuin kuningatar Elisabet II:lla, jonka häitä vietettiin vuonna 1947 maan yhä toipuessa toisesta maailmansodasta. Hovin virallisen sivuston mukaan Elisabet sai kerätä vaatekuponkeja hääpukuaan varten kuten kuka tahansa nuori morsian, ja kuherruskuukausi vietettiin puoliksi kummassakin anoppilassa.