Meksikon huumesota käännekohdassa? Uhreja jo 28 000

huumeet
Teksti
Netta Vuorinen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Meksikon viranomaiset ovat onnistuneet nappaamaan huumekartellien johtohahmoja. Onko pari pidätystä silti vain pisara valtameressä?

Marihuana
Poliisi löysi säiliövaunuun piilotetun, tuhansien kilojen painoisen marihuanalastin Floridassa heinäkuussa. Kuva Chistina House / AP / Lehtikuva.Felipe Calderón

Meksikon huumeiden vastaisessa tehokampanjassa on saatu viime aikoina useita erävoittoja. Erityisesti pahamaineinen Beltrán-Leyva -kartelli on kohdannut suuria menetyksiä. Kampanjan aloitti presidentti Felipe Calderón vuonna 2007.

Heinäkuun lopussa Meksikon joukot surmasivat Ignacio Coronel Villarrealin tulitaistelussa. Myös nimellä Nacho Coronel tunnetun Sinaloa-kartellin johtajan kuolema oli viranomaisten mukaan käännekohta huumeiden vastaisessa sodassa.

Noin kuukautta myöhemmin nalkkiin jäi Edgar “La Barbie” Valdez, Beltrán-Leyva -kartellin johtajuutta tavoitellut salakuljettaja ja palkkamurhaaja, jota Meksikon poliisi on tavoitellut vuodesta 2002. Viime vuoden alussa viranomaiset lupasivat kartellin neljästä epäillystä johtajasta yli 2 miljoonan dollarin palkkion kustakin.

El Grande ja La Barbie
El Grande ja La Barbie. Kuvat Alexandre Meneghini / AP / Lehtikuva.

Viime sunnuntaina poliisi paikansi Sergio Villareal Barragánin luksusasunnosta Pueblan kaupungista. Lempinimellä “El Grande” tunnettu entinen  poliisi on myös yksi Beltrán-Leyvan jäsenistä ja johtajaehdokkaista. Kuten La Barbie, myös El Grande antautui ilman vastarintaa.

Beltrán-Leyvan suurin johtaja Arturo Beltrán Leyva kuoli yllätyshyökkäyksessä Méxicossa joulukuussa 2009. Tällä hetkellä vapaalla jalalla on enää tämän veli Héctor, joka oletettavasti johtaa kartellin toimintaa tätä nykyä.

Yksi nurin, monta uutta pystyyn?

Salakuljetus
Konstit on monet.Mexico Cityssä sijaitsevassa museossa on näytteillä kengät, jonka sisään salakuljettaja on piilottanut marihuanaa. Kuva Alexandre Meneghini / AP / Lehtikuva.

Presidentti Calderónin aloittamat ponnistelut ovat tuottaneet jonkin verran tulosta. Viimeaikaiset pidätykset ovat olleet harvinaisluontoisia, sillä ne ovat onnistuneet ilman ampumavälikohtauksia ja verenvuodatusta.

Onko huumesodassa siis tapahtunut edistystä parempaan päin? Osa asiantuntijoista on innoissaan, osa skeptisiä. Yhden huumepomon pidättäminen tarkoittaa pahimmassa tapauksessa sitä, että suuri joukko hierarkiassa alempana olleista alkaa kilpailla kartellin johtajuudesta.

Yksi merkittävistä ongelmista on korruptio. Kartellit ovat vuosien varrella soluttautuneet tehokkaasti viranomaisten ja virkamiesten joukkoon. Numeroiden valossa katsottuna sota näyttää siltä, että taistelu jatkuu vielä vuosia.

Pidätetyt
El Grande ja oletetut yhteistyökumppanit pidätettynä. Kuva Alexandre Meneghini / Ap / Lehtikuva.

Huumesota lukuina

4: Beltrán-Leyva -kartellilta napattiin vuoden mittaan kolme neljästä johtohahmosta. Vuoden aikana on tehty yhteensä neljä merkittävää pidätystä.

28 228: Hallituksen arvio ihmisistä, jotka ovat kuolleet Meksikon huumesodassa vajaan neljän vuoden aikana. Suurin osa surmansa saaneista on ollut huumekartellien jäseniä, poliiseja tai sotilaita. Suomen mittapuulla luku vastaisi Imatran tai Vihdin kokoisen kunnan väestöä.

45 000: Kun juuri virkaanastunut presidentti Felipe Calderón aloitti taistelun villinä rehottavaa huumebisnestä vastaan, hän lähetti 6 500 sotilasta Michoacánin osavaltioon tekemään kartelleista selvää. Tähän mennessä kampanjaan on osallistunut 45 000 sotilasta ympäri maata. Huumepoliiseja on värvätty 5000.

3 200: Meksiko on antanut potkut noin 3200 poliisille muun muassa korruption vuoksi vuonna 2010. Lisäksi vajaata viittäsataa syytetään lainrikkomisesta ja yli tuhatta odottavat kurinpidolliset toimet. Korruptiota on paljon myös rajaviranomaisten keskuudessa.

10: Tänä vuonna Meksiko on ollut mailman vaarallisin maa toimittajille. Kansainvälinen lehdistöinstituutin mukaan elokuun loppuun mennessä jo kymmenen journalistia oli saanut surmansa.