TUHANNEN JA SADAN YÖN PAINAJAINEN

Isis on sotilaallisesti lyöty. Silti sen tarina ei ole lopussa.

ääri-islam
Teksti
Katri Merikallio
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kalifiksi kalifin paikalle. Siihen tehtävään mustaan kaapuun ja mustaan turbaaniin pukeutunut Abu Bakr al-Baghdadi itsensä nosti kesäkuussa 2014. Kaikkien maailman muslimien johtajaksi.

Hämmästys oli ensimmäinen reaktio, myös islamin oppineiden keskuudessa.

Varjoissa kulkevasta terroristijärjestö Isisin johtajasta tiedettiin vain vähän. Al-Baghdadi, 43, oli irakilainen, kerrottiin, että hän oli suorittanut tohtorin tutkinnon islamilaisesta teologiasta.

Edellinen kalifaatti oli kukistunut Osmani-imperiumin myötä 90 vuotta aiemmin, vuonna 1924. Tämä kalifaatti kestäisi ikuisesti, lupasi al-Baghdadi.

Toisin kävi.

Tarkalleen tuhat ja sataviisi yötä kestäneen painajaisen jälkeen islamilainen valtakunta on nyt murentunut. Viimeinen naula kalifaatin arkkuun lyötiin Syyrian Raqqassa lokakuun 17. päivänä 2017, kun Isisin viimeiset taistelijat pakenivat aavikolle.

Irakin toiseksi suurin kaupunki Mosul oli vallattu takaisin jo heinäkuussa.

Kuin lähtiäislahjana islamilaiselle maailmalle Isis räjäytti al-Nurin tuhat vuotta vanhan moskeijan. Saman, jossa al-Baghdhadi oli kesällä 2014 julistanut kalifaatin syntyneeksi.

Nyt entisen kalifin olinpaikasta ei ole tietoa. Edes sitä ei tiedetä, onko hän vielä elossa.

Isisin hallussa yhä olevat alueet. Tilanne lokakuussa 2017.
Isisin hallussa yhä olevat alueet. Tilanne lokakuussa 2017. © Lähteet: New York Times, BBC, IHS Markit, ISW.

Täysikokoinen grafiikka aukeaa klikkaamalla kuvaa.

 

Isis järkytti maailmaa. Sen joukot etenivät Syyriassa ja Irakissa liki neljän vuoden ajan kuin myrskytuuli, ja ne valtasivat kaupungin toisensa jälkeen helposti. Keväällä 2015 Isis hallitsi puolta Syyriasta, ja sen valtaamilla alueilla eli kymmenen miljoonaa ihmistä.

Pelkästään Irakissa Isis on todennäköisesti teloittanut toistakymmentä tuhatta ihmisiä. Itsemurhaiskuissa ja Isisin-vastaisissa taisteluissa on kuollut vielä selvästi enemmän. Suuri määrä joukkohautoja on edelleen avaamatta, eikä todellisia lukuja saada ehkä koskaan selville.

Isisin verinen tarina alkoi Syyrian ja Irakin välisellä rajalla hiekkaerämaassa 2000-luvun alussa. Jordanialainen pikkurikollinen Abu Mus’ab al-Zarqawi oli Afganistanissa opetellut taistelemaan talebanin riveissä. Kun taleban ajettiin ahtaalle, al-Zarqawi palasi kotiin.

Mutta Zarqawilla oli ongelma. Hän oli niin raakalaismainen, että jopa al-Qaidan johtoa puistatti.

Sitten presidentti George W. Bush tarjosi al-Zarqawille uuden tilaisuuden. Kun amerikkalaiset vyöryttivät 2003 joukkonsa Bagdadiin kukistamaan Saddam Husseinia, al-Zarqawi kajautti kutsuhuudon. Tilaisuus iskeä amerikkalaisten kimppuun Irakissa houkutti taistelijoita eri puolilta Lähi-itää puoleensa kuin hunaja.

Itsemurhaiskut tulivat muotiin, vapauden sijasta Irak ui yhä syvemmälle väkivaltaan.

Amerikkalaiset kaatoivat irakilaisen yhteiskunnan kantavat seinät. Aluetta vuodesta 1638 johtaneet sunnit työnnettiin ulos. Koko hallitseva baath-puolue ja sen virkamiesjohto syrjäytettiin.

Suurin virhe oli puhdistaa Irakin armeija Saddamille uskollisista upseereista. Työttömäksi jääneet, etuoikeuksiinsa tottuneet maalliset everstit palasivat kotikyliinsä hautomaan kostoa.

Ja al-Zarqawi löysi heidät. Ääri-islamilainen terroristijärjestö sai täydellisen yhteistyökumppanin katkerista, sotataidoiltaan pätevistä upseereista.

Kolmanneksi pyöräksi epäpyhään allianssiin houkuteltiin sunnikylien perinteiset päälliköt, jotka määräsivät kylien pojat al-Zarqawin matkaan.

”Saddamin kaatamisella amerikkalaiset avasivat Pandoran lippaan, ja sen päätöksen seurauksia saamme edelleen seurata”, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Olli Ruohomäki.

Mosulista terroristijärjestö sai itselleen kruununjalokiven.

Iskut eri puolilla Irakia kiihtyivät, kunnes 7. kesäkuuta 2006 amerikkalaisten laserohjattu pommi päätti al-Zarqawin elämän. Hänen kuolemansa synnytti aukon, mutta johtajansa menettänyt järjestö jatkoi toimintaansa eri nimillä.

Vasta Syyrian sisällissodan kaaos loi sopivan kasvualustan Isisin järjestäytymiselle. Al-Baghdadi nimettiin järjestön johtoon 2010, ja maailmalta alkoi virrata Isisin taistelukutsun kuulleita vihaisia nuoria muslimimiehiä. Terroristijärjestö valloitti Pohjois- ja Itä-Syyriasta nopeasti laajoja öljyalueita ja eteni entistä vahvempana takaisin synnyinmaahansa Irakiin.

Irakilaiskaupungissa toisensa jälkeen Isisin musta lippu nostettiin salkoon valtauksen merkiksi: Falluja, Ramadi, Tikrit ja lopulta kahden miljoonan asukkaan Mosul kesällä 2014.

Juuri Mosulista terroristijärjestö sai itselleen kruununjalokiven.

Sen taistelijat eivät rynnänneet kaupunkiin itsemurhaliiveissä mustia lippuja heiluttaen, vaan tekivät huolella suunnitellun strategisen iskun, kiitos Saddamin upseerien ammattitaidon. Aavikkomyrskyä ilmaan, tarkka-ampujat paikoilleen, erikoisjoukot keihäänkärkenä syvälle sisään kaupunkiin, muutama itsemurhaisku aiheuttamaan kaaosta.

Se riitti. Irakin armeijan kokemattomat komentajat pakenivat ensimmäisenä, rivisotilaat pian heidän perässään. Isisille he jättivät täydet asevarastot, joista järjestölle riitti rynnäkkökiväärejä, kranaatinheittimiä ja tykkejä vuosia eteenpäin.

Mosul oli Isisille myös propagandavoitto. Noin 1 500 taistelijaa valtasi kaupungin, jota puolusti jopa 60 000 irakilaista sotilasta ja poliisia.

Jesidit pakenevat Sinjarin kaupungista elokuussa 2014.
Jesidit pakenevat Sinjarin kaupungista elokuussa 2014. © Rodi Said / Reuters / Lehtikuva

Vastoin yleistä mielikuvaa Isisillä oli toiminnalleen vankka uskonnollinen pohja.

Al-Baghdadi on – tai oli – oppinut mies. Hän tutki Bagdadin yliopistossa islamin pyhiä tekstejä vuosien ajan.

Hänen valitsemansa tulkinta oli kuitenkin äärimmäisistä äärimmäisin: vääräuskoisia olivat kaikki muut paitsi vanhoilliset sunnimuslimit. Eivät siis ainoastaan kristityt, juutalaiset ja jesidit vaan myös šiia-muslimit – eli vääräuskoisia oli suurin osa Irakin väestöstä.

Ja vääräuskoisen kohtalo oli kuolema.

Kalifaatin perustamisella Isis halusi luoda mielikuvan jumalan valitsemista valloittajista, jotka etenevät voitokkaasti ja vääjäämättä vapauttamaan maailman oikeamieliset muslimit.

Al-Baghdadin teologisia tulkintoja eivät katsoneet hyvällä edes Saudi-Arabian salafistioppineet. Kalifaatin perustaminen oli toki oikein, mutta todellinen kalifi rakensi sen alhaalta ylöspäin ja ihmisten hyväksyntään perustuen, ei pakolla tai väkivallalla.

”Kalifaatin perustaminen saattoi lyhyellä tähtäimellä olla Isisiltä taitava veto – se nostatti liikkeen vetovoimaa ja hurmosta nuorten vihaisten miesten keskuudessa maailmalla”, sanoo professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta.

”Mutta al-Baghdadi yritti käyttää oikotietä. Ja se kostautui.”

Kalifiksi julistautunut al-Baghdadi Mosulissa heinäkuussa 2017.
Kalifiksi julistautunut al-Baghdadi Mosulissa heinäkuussa 2014. © AP / Lehtikuva © AP / Lehtikuva

Äärimmäisestä väkivallasta tuli Isisin tavaramerkki jo varhain. Al-Baghdadi löysi Koraanista kohdan, jossa kehotetaan katkaisemaan vääräuskoisten kaulat. Hän otti kehotuksen kirjaimellisesti.

Isis ei pyrkinyt peittelemään tekojaan, joista monet täyttivät sotarikoksen merkit. Päinvastoin. Se videoi tuhansia tekemiään teloituksia ja levitti niitä netissä. Länsimaalaisten panttivankien rituaalisia kaulankatkaisemisia. Satojen nuorten šiia-kadettien joukkoteloituksia. Häkkiin suljettujen ihmisten polttamisia elävältä. Kristittyjen ristiinnaulitsemisia. Jesidi-siviilien joukkomurhia.

Videoitu väkivalta oli tarkoitettu propagandaviestiksi moneen suuntaan: yhtäällä se herätti ihailua – nyt liikkeellä on historian kovin joukko, joka on voittamaton ja joka tekee vääräuskoisista lopun. Tähän joukkoon kannattaa oikeauskoisten liittyä.

Toisaalta kauhua levittämällä haluttiin saada vihollisten vastarinta nujertumaan.

Isisin väkivallan systemaattisuus muistuttaa niin natsien kuin punaisten khmerien toimintamalleista. Osa tutkijoista arvelee, että toiminta-ajatus olikin suora jatkumo Saddamin käyttämälle väkivallalle. Vainoharhainen diktaattori täytti vankilat, teloitutti sumeilematta vastustajansa, kaasutti hengiltä tuhansia oman maansa kurdeja.

Hän ei kuitenkaan tehnyt sitä videokameroiden edessä.

Tutkijat yrittävät edelleen selvittää sitä, ovatko Saddamin aikaiset upseerit olleet vain Isisin yhteistyökumppaneita vai todellisuudessa liikkeen keskeistä johtoa. Niin Mosulin kuin Raqqan raunioista uskotaan löytyvän aineistoa, joka auttaa ymmärtämään paremmin salailusta tunnetun Isisin rakenteita.

”Isisin mainostoimistot tekivät erinomaisen hyvää työtä.”

Teloitusvideot olivat myös keskeinen osa Isisin pitkälle kehitettyä värväyskoneistoa. Apokalyptinen, estetisoitu väkivalta nostatti voimantunnetta. Maailmanvalloitusfantasiat ja lopun ajan ennusteet löysivät yleisönsä.

Yli 40 000 lähinnä nuorta miestä sadasta eri maasta on liittynyt kahden viime vuoden aikana Isisin riveihin. EU-maista tulijoita oli yli 5 000, pelkästään Ranskasta 1 900. Venäjältä lähti 3 400, Saudi-Arabiasta 3 200 ja Tunisiasta liki 3 000.

”Isisin mainostoimistot tekivät erinomaisen hyvää työtä”, Juusola sanoo. Isisin sivustot olivat ammattilaisten käsialaa, grafiikka viimeisteltyä, tekstit tarkasti muotoiltuja kohderyhmän tarpeisiin. Perustelut puhuttelivat juuri niitä nuoria, jotka kokivat, että länsimaat sortavat muslimeja ja uskoivat, että nyt oli aika koota rivit.

Isisin mediastrategia sitoi taitavasti myös lännen median pauloihinsa. Brutaalit teloitukset ja pääkaupungeissa tehdyt terrori-iskut olivat toistuvasti pääuutisia valtamediassa. Itsemurhaiskujen tekijät saivat kasvonsa maailman laatulehtien etusivuille innoittamaan uusia julkisuutta janoavia radikalisoituneita nuoria.

Mukaan lähti yhtä lailla itsensä syrjäytyneiksi kokevia musliminuoria kuin korkeasti koulutettuja ammattilaisia Pohjoismaista, Britanniasta, Belgiasta ja Ranskasta.

Ja kuten useimmissa terroristijärjestöissä, vähäosaisista nuorista miehistä leivottiin tykinruokaa ja itsemurhaiskujen tekijöitä. Ammattilaiset taas nostettiin liikkeen aivoiksi kehittämään strategioita.

”Isis oli äärimmäisen hierarkkinen koneisto, joka oli puettu islamistiseen kaapuun”, sanoo Olli Ruohomäki.

Taistelukentäksi haluttiin koko maailma. Euroopassa tehtiin useita Isisin suunnittelemia ja toteuttamia terrori-iskuja. Niiden tekijöiksi rekrytoitiin erityisesti toisen sukupolven maahanmuuttajanuoria, joista monet olivat pikkurikollisia.

Verisimmät iskut tehtiin Pariisissa marraskuussa 2015, niissä kuoli 130 ihmistä. Neljä kuukautta myöhemmin Brysselin lentokentälle ja metroasemalle tehdyissä iskuissa kuoli 32 ihmistä.

Lisäksi Isisillä on ollut keskeinen rooli innoittajana lukuisissa terroriteoissa niin Euroopassa kuin muuallakin. Aina ei kuitenkaan ole selvinnyt, olivatko tekijät liikkeellä omin päin vain oliko suunnitelmien takana todella terroristijärjestö.

Isisin ja sen kumppanijärjestöjen iskuissa Aasiassa ja Afrikassa on kuollut toista tuhatta ihmistä.

Täysikokoinen grafiikka aukeaa klikkaamalla kuvaa.

Väkivalta koitui lopulta myös Isisin tuhoksi. Kesällä 2014 Isisin taistelijat valloittivat jesidivähemmistön asuttaman Sinjarin kaupungin. Parissa päivässä Isisin arvioidaan teloittaneen jopa 5 000 miestä ja poikaa sekä ottaneen vangiksi 5 000–7 000 naista ja lasta.

Kymmenet tuhannet siviilit pakenivat läheiselle Sinjar-vuorelle. Isisin lisäksi heitä uhkasi kuolema janoon ja nälkään.

Kansainvälinen paine jesidisiviilien pelastamiseksi kasvoi, ja Yhdysvallat aloitti ilmaiskut Isisiä vastaan.

Vain kuukautta myöhemmin syntyi kansainvälinen Isisin vastainen rintama, johon lopulta liittyivät Yhdysvaltain ja Irakin lisäksi yli 70 maata mukaan lukien lähes kaikkien Euroopan maat, myös Suomi.

Isis onnistui yhdistämään täysin poikkeuksellisen joukon.

Yllättäen samalla puolella rintamaa seisoi vanhoja perivihollisia: Yhdysvallat ja Venäjä, Syyria ja Turkki, Iran ja Saudi-Arabia. Yhteistyöstä ei julkisuudessa pidetty suurta ääntä.

Yhdysvaltain johtama rintama on ollut sotilaallisesti täysin ylivoimainen. Silti Isis kykeni jatkamaan levittäytymistä vielä kolme vuotta.

Raqqan valtaukseen osallistuneita joukkoja lokakuussa 2017.
Raqqan valtaukseen osallistuneita joukkoja lokakuussa 2017. © Erik de Castro / Reuters / Lehtikuva

Juuri jesidisiviilien kohtalo on yksi sodan traagisimmista.

Jesidinaisia ja -tyttöjä myytiin Isisin sisäisessä orjakaupassa yhdeltä taistelijalta toiselle. Heitä on raiskattu, pahoinpidelty ja tapettu mielivaltaisesti.

Jesidilapsia on käytetty itsemurhaiskuissa. Joukkohautoja on löytynyt kymmeniä.

YK:n arvion mukaan 1 600 kaapatun jesidinaisen ja -lapsen sekä 1 700 miehen ja pojan kohtaloa ei edelleen tunneta.

Osa naisista ja tytöistä pääsi pakenemaan, ja heistä monia on lennätetty Saksaan traumahoitoon.

Tuskin koskaan selviää, kuinka moni jesidi hautautui Mosulin ja Raqqan raunioihin, kun Isisin vastainen liittouma moukaroi kaupunkeja ilmaiskuin tai kuinka monia käytettiin ihmiskilpinä Isis-taistelijoiden suojaamiseksi.

Syyskuussa YK:n turvallisuusneuvosto määräsi selvityksen jesideihin kohdistuneesta väkivallasta ja siitä, täyttääkö se kansanmurhan kriteerit. Isis-johtajien saaminen kansainvälisen tuomioistuimen eteen on kuitenkin vain kaukainen haave.

Isisin vastaisessa taistelussa on myös syntynyt sankareita, joista ylitse muiden ovat Syyrian ja Irakin kurdit. Kurdijoukot olivat keskeisessä asemassa, kun Isisiä häädettiin Mosulista, Raqqasta, Sinjarista sekä Kobanesta. Ne kävivät Isisin vastaisen sodan raskaimmat taistelut, koska muista ei siihen ollut.

Osa taistelijoista on jatkanut matkaa Afganistaniin.

Kalifaatti on nyt nujerrettu ja sen propagandakoneisto sammutettu. Henkiin jääneet Isisin vierastaistelijat etsiytyvät takaisin kotiseuduilleen Pohjois-Afrikkaan, Eurooppaan ja Venäjälle.

Osa taistelijoista on jo jatkanut matkaa Afganistaniin, jossa on alkanut ennen näkemätön terrori-iskujen aalto šiia-moskeijoihin.

Liikkeenä Isis ei ole kuollut, ja sen ideologia elää edelleen vahvana. Useita tuhansia Isisin taistelijoita vetäytyi Raqqasta Syyrian ja Irakin väliselle raja-alueelle Eufrat-joen laakson sunnikyliin.

Isisin vahvistuminen, eräänlainen terroristijärjestön uusi versio, huolestuttaa päättäjiä eri puolilla maailmaa. Pohjois-Irakissa itsenäisyyttä haluavien kurdien ja hallituksen välille kehittynyt konflikti tarjoaa jo nyt Isisille tilaisuuksia iskeä.

Helsingin yliopiston Hannu Juusolan mielestä vapautettujen alueiden jälleenrakentaminen Irakissa olisi tehokkain keino estää Isisin elpyminen. Ihmiset pääsisivät palaamaan koteihinsa, painajainen voisi päättyä. Jälleenrakentaminen ei ole edes käynnistynyt ainakaan Mosulissa. Rahoittajia miljardiprojektiin ei löydy.

Syyriassa sisällissota jatkuu, eikä kenelläkään näytä olevan näkemystä poliittisesta ratkaisusta.

Olli Ruohomäki sanoo, että Isis nousee varmasti uudelleen, jollei šiia-johtoisissa Irakissa ja Syyriassa oteta huomioon myös sunnien tarpeita.

”Jos yhteiskunnassa on suuri määrä osattomuutta kokevia nuoria miehiä vailla työtä, on se kuolettava yhdistelmä. Tämä pata porisee edelleen.”

 

SK-GRAFIIKKA: ISISIN NOUSU JA TUHO

Isisin noususta saat lisätietoja klikkaamalla kartan mustia symboleita. Tuhosta kertovat punaiset symbolit.

Avaa tästä linkistä täysikokoinen grafiikka uuteen välilehteen.

Myös toivonpilkahduksia on nähty. Vanhoillinen sunnimahti Saudi-Arabia on lähtenyt vuoropuheluun Irakin šiia-johdon kanssa.

Alueen valtatasapainon näkökulmasta muutos voi olla merkittävä. Jos saudit ja Irakin johto sopivat yhteistyötä, voitaisiin Irak rakentaa uudelleen Saudi-Arabian öljyrahoilla.

Vielä yllättävämpi uutinen Saudi-Arabiasta tuli lokakuun lopulla.

Maa ilmoitti perustavansa toimielimen, joka ryhtyy valvomaan muslimisaarnaajien ja -uskonoppineiden tulkintoja pyhistä teksteistä. Saudit haluavat päästä eroon kaikista tulkinnoista, joita voidaan käyttää väkivallan ja terrorismin ruokkimiseen.

Ei enää yhtään lisää Isisiä.

Työtä valvomaan perustetaan kansainvälinen, merkittävistä islamin uskonoppineista koostuva komitea.

Jos suunnitelma toteutuu, se voi merkitä uutta alkua terrorismin vastaisessa taistelussa. Sellaista, jossa kaikki ovat mukana ja jolla on myös mahdollisuus saavuttaa rauha.

 

Oikaisuja:

Juttu julkaistu 04.11.2017 klo 08.23. Juttua muutettu 7.11.2017 klo 12:00.

Jutussa olevassa kuva kalifiksi julistautuneesta Abu Bakr al-Baghdadista on otettu vuonna 2014, ei 2017 kuten kuvaan liittyvässä kuvatekstissä aiemmin luki. 

Korjattu jutun karttagrafiikan värien selitykset. Isisin vuonna 2015 hallitsema alue kartassa vaalean ja vuonna 2017 hallitsema alue tumman punaisella.