Pimeys laskeutui

Lännen piti pelastaa Afganistanin naiset brutaalilta Talibanilta. Nyt ääriliike marssitti partasuiset miehet jälleen valvomaan afgaanien elämää ja siveyttä.

Ulkomaat 18.08.2021 13:55
Teksti Katri Merikallio ja Hannu Pesonen
Taliban-taistelijat valtasivat presidentin palatsin Kabulissa 15. elokuuta.
Taliban-taistelijat valtasivat presidentin palatsin Kabulissa 15. elokuuta. © Zabi Karimi/AP/LK

Aamu vahvisti kaiken: valtion televisiokanavalla uutisia luki partasuinen mies, jolla oli päässään valkoinen turbaani. Taliban oli todella vallassa. Kaikki tunnetut naisjuontajat oli vedetty pois valtion tv-kanavalta.

Myös Kabulin kaduilla naisia näkyi vain harvakseen. Moni oli vetänyt taivaansinisen burkan takaisin päälleen. Virastot olivat kiinni, samoin useimmat kaupat. Pelko tulevasta piti ihmiset kotona.

Talibanin asemiehet kiersivät Kabulin asuinalueita ovi ovelta. He takavarikoivat aseita ja hankkivat tietoa.

Lentokenttä ja sen kaaos olivat etäällä keskustasta. Vain taivaalle nousevat suihkukoneet kertoivat, että evakuoinnit olivat jälleen käynnissä.

Kaupungin puistoissa elää taivasalla tuhansia perheitä, jotka ovat paenneet taisteluja eri puolilta maata. Joukossa on vastasynnyttäneitä naisia vauvoineen, vanhuksia ja itkeviä lapsia. Taistelut ovat vaienneet, mutta perheet eivät uskalla –  eivätkä pysty – palaamaan tuhottuihin koteihinsa.

Sisältö