Kalervo Kummola: Minskin kisaisännyys uudelleen harkintaan

Ulkomaat 27.2.2011 12:01

kalervo kummolaJääkiekon MM-kisoja Valko-Venäjällä saatetaan harkita uudelleen, ellei opposition vainoaminen lopu, sanoo kiekkovaikuttaja Kalervo Kummola.

Vuoden 2014 MM-kisat järjestetään Valko-Venäjällä, jossa on menossa väkivaltainen terrorikampanja poliittisen opposition tukahduttamiseksi. Opposition presidenttiehdokkaita uhkaavat jopa 15 vuoden vankeustuomiot. Pitäisikö kisat siirtää muualle, Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja ja Kansainvälisen Jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja Kalervo Kummola?

”Kisoihin on vielä kolme vuotta aikaa. Niiden perumista voidaan käyttää ehkä uhkana, mutta lopulliset päätökset tehdään myöhemmin.”

Valko-Venäjän oppositio ja monet EU-poliitikot ovat sitä mieltä, että kisojen peruminen olisi tehokas keino presidentti Aljaksandr Lukašenkan painostamiseksi, koska hän on tunnetusti jääkiekon ystävä. Uskotteko tähän?

”Asia on varmaankin näin. Jääkiekko on Lukašenkalle yksi kaikkein tärkeimmistä asioista. Hän on rakennuttanut Minskiin valtavan hallin, hänellä on oma joukkue ja hän pelaa itsekin.”

Kuka päättää lopullisesti kisojen mahdollisesta perumisesta?

”Kansainvälisen liiton hallitus tekee esityksen, jos on tehdäkseen. Lopullisen päätöksen tekee liiton kongressi, joka aikoinaan myönsi kisat Valko-Venäjälle. Tämä on erittäin vaikea kysymys, ja hallituksessa on siitä monia mielipiteitä. Politiikkaa ei ole yleensä haluttu sotkea näihin asioihin.”

Miksi kisat päätettiin ylipäätään myöntää Valko-Venäjälle? Siellä on ollut jo vuosia ongelmia.

”Valko-Venäjän maajoukkue on sijalla 9-10 maailman rankingissa, ja Minskiin on rakennettu Euroopan nykyaikaisin monitoimijäähalli. Sitä paitsi halukkaita järjestäjiä ei ollut kovin paljon, koska 2014 on olympiavuosi.”

Oliko päätöksen taustalla käsitys, että kisat avaisivat tietä Valko-Venäjän demokratisoitumiselle?

”Ajattelimme, että saamme ovia auki. Valko-Venäjä lupasi, että esimerkiksi toimittajat pääsevät kisoihin ilman viisumia. Sama ajatus oli, kun Pekingille myönnettiin olympiakisat. Siitä voi olla monta mieltä, auttoiko se Kiinan ihmisoikeustilannetta.”

Olitteko yhteydessä suoraan Lukašenkaan, kun vuoden 2014 kisoista päätettiin?

”Olimme yhteydessä Lukašenkan oikean käteen, sisäministeri Vladimir Naumoviin. Hän oli siihen aikaan Valko-Venäjän jääkiekkoliiton puheenjohtaja.”

Valko-Venäjä on jo investoinut suuria summia kisoihin. Uskotteko, että se selviytyisi hyvin järjestelyistä?

”Kyllä, jäähalli on valmis ja olosuhteet ovat muutenkin loistavat. Minskissä on järjestetty aikaisemmin nuorten MM-kisoja.”

Vuoden 2014 kisoja hakivat myös Unkari, Ukraina ja Latvia. Voitaisiinko kisat myöntää jollekin niistä, jos ne otetaan pois Valko-Venäjältä?

”Luulen, että siinä tapauksessa järjestettäisiin uusi hakuprosessi. Esimerkiksi Ukrainalla ei ole tällä hetkellä valmiutta kisojen järjestämiseen näin nopealla aikataululla.”

Suomalaiset seniorikiekkoilijat pitävät yhteyksiä Valko-Venäjään osallistumalla vuosittain turnaukseen, jossa Lukašenka pelaa itsekin. Viimeksi se järjestettiin joulukuussa, vain runsas viikko sen jälkeen, kun mellakkapoliisi oli hyökännyt opposition kimppuun ja pistänyt 700 ihmistä vankilaan. Pitäisikö boikotti ulottaa myös tällaisiin turnauksiin?

”Kuten sanoin, tämä on vaikea kysymys. Jos boikottiin ryhdytään, sen pitäisi koskea Valko-Venäjän joukkueita myös muualla järjestettävissä kisoissa. Ja siitä kärsisivät ennen kaikkea urheilijat.”

Kuva Vesa Moilanen / Lehtikuva.