Kaapista ulos tuleminen parantaa seksivähemmistöjen terveyttä

Homojen, lesbojen ja biseksuaaluen stressihormonitaso on alempi, jos he ovat kertoneet perheelleen ja ystävilleen seksuaalisesta suuntautumisestaan. Heillä on myös vähemmän ahdistuksen, masennuksen ja loppuunpalamisen oireita kuin suuntautumisensa salailevilla seksivähemmistöihin kuuluvilla, kävi ilmi Montrealin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta.

Tutkija Sonia Lupienin johtamassa tutkimuksessa mitattiin stressihormoni kortisolin aamupitoisuus 87:ltä noin 25-vuotiaalta mieheltä ja naiselta useaan otteeseen. Joukossa oli niin homoja, heteroita kuin biseksuaalejakin. Heille tehtiin myös psykologisia haastatteluja ja heiltä mitattiin muun muassa verenpaine, sokeriarvot, tulehdusarvot ja muita vastaavia biologisia markkereita. Näin arvioitiin tutkittavien niin sanottua allostaattista kuormaa.

Allostaattinen kuorma on fysiologisten stressireaktioiden kasautuva, pitkäaikainen seuraus, joka voi johtaa sairauksien syntyyn.

Tutkimuksen tekijöiden mukaan kaapista ulos tuleminen ei ole enää vain yhteiskunnallisen keskustelun aihe vaan myös kansanterveydellinen kysymys. Ulos tulemisesta ja itsensä hyväksymisestä ei kuitenkaan saa terveyshyötyjä, ellei yhteiskunta tue tätä prosessia sallivalla sosiaalipolitiikalla.

Tutkimuksen julkaisi Psychosomatic Medicine.