Italian maanjäristys: Kyliä tuhoutui, yli 150 ihmistä kuoli, 50000 jäi kodittomaksi…

SK:n toimitus
Ulkomaat 6.4.2009 18:40

Järistys aiheutti pahimmat tuhot Abruzzon alueella Rooman itäpuolella. Pahiten kärsi keskiaikainen L’Aguilan kaupunki, jossa on valtaosa kuolonuhreista. Katso tuoreet uutiskuvat järistysalueelta SK:n kuvaseinällä.

Uutiskuvat näet myös tästä linkistä.

L’Aguilassa asuva Tancredi Vicentini yritti päivällä epätoivoisesti saada apua 60-vuotiaan äitinsä kaivamiseksi sortuneen kotitalon raunioista. Vicentini onnistui pelastautumaan tyttöystävänsä kanssa viime tingassa hyppäämällä ulos ikkunasta. Yläkerrasta sortuneet lohkareet estivät kuitenkin pääsyn äidin luo.Firefighters walk past collapsed buildings in the village of Castelnuovo. Kuva Alessandra Tarantino / AP / Lehtikuva

”Kaikki kävi niin nopeasti, ilmassa oli valtavasti pölyä, ei voinut hengittää eikä nähnyt mitään”, Vicentini kertoi.

Muutama palomies tuli Vicentinin avuksi rauniokasan päälle nostamaan pienempiä kiviä, mutta he joutuivat pian luovuttamaan. Ilman raivaustraktoria työ oli toivotonta.

”Kaikki tuolla (raunioissa) olevat ovat varmasti kuolleita”, yksi palomiehistä sanoi Vicentinille.

Pelastustyöntekijät jatkoivat maanantai-iltana ponnistelujaan eloonjääneiden löytämiseksi. Uutistoimisto Ansan lainaamien sairaalalähteiden mukaan yli 150 ihmistä sai surmansa, kun voimakas järistys yllätti yöllä nukkumassa olleet asukkaat. Kokonaisia kyliä tuhoutui, ja arviolta 50000 ihmistä jäi kodittomaksi.

Silvio Berlusconi matkusti L’Aguilaan

Pääministeri Silvio Berlusconi perui järistyksen takia Moskovan-matkansa ja matkusti tuhoalueelle. L’Aguilassa vieraillut Berlusconi kertoi, että järistyksessä loukkaantuneiden määrä on noussut 1500:aan. Pääministeri lupasi, ettei uhreja jätetä oman onnensa nojaan.

Kodittomiksi jääneille kymmenilletuhansille pystytettiin maanantaina telttakylää. Berlusconin mukaan telttakylään mahtuisi majoittumaan enimmillään 20000 ihmistä. Kodittomiksi jääneitä oli määrä majoittaa myös Adrianmeren rannikon hotelleihin.

Italian hallitus julisti maahan hätätilan järistyksen vuoksi, ja parlamentissa vietettiin hiljainen hetki uhrien muistoksi. Parlamentin alahuoneen puhemiehen Gianfranco Finin mukaan jotkut järistysalueen pikkukaupungeista ja kylistä ovat tuhoutuneet käytännössä kokonaan.

Viranomaisten mukaan järistys on tuhoisin Italiassa liki 30 vuoteen. Tuhoalueen sairaalat vetosivat lääkäreiden ja sairaanhoitajien saamiseksi paikalle muualta Italiasta.

Järistyksestä varoittanutta tutkijaa syytettiin paniikin levittämisestä

Italialaisissa tiedotusvälineissä pohdittiin sitä, oliko järistyksen ennusmerkkeihin suhtauduttu tarpeeksi vakavasti. Alueella oli asukkaiden mukaan ollut jo jonkin aikaa pienempiä järistyksiä.

Italialainen tiedemies Gioacchino Giuliani ennusti muutama viikko sitten, että L’Aguilan seudulle oli tulossa iso maanjäristys. Tutkijaa syytettiin paniikin levittämisestä, ja hänet pakotettiin vetämään ennustuksensa pois internetistä.

Italian geofysiikan laitoksen johtaja Enzo Boschi sanoi maanantaina, ettei järistystä olisi voinut ennustaa tarkasti. Todellinen ongelma on hänen mukaansa, ettei Italia ole oppinut aiemmista traagisista järistyksistä.

”Meillä on järistyksiä, mutta me unohdamme ne emmekä tee mitään”, hän sanoi.

Teksti ja lähteet STT, AFP ja Reuters

Keskustelu

Lämmin osaanotto Italian järistyksen uhreille. Voitaisiinko kansainvälistä pelastusjärjestelmää kehittää esimerkiksi tekstiviestivaroituspalvelulla, kuten televisiovaroituksilla? Kiitos ihmisille, jotka tekevät töitä ihmisten auttamiseksi erilaisissa onnettomuuksissa.

Esimerkiksi http://www.formin.fi, http://www.vnk.fi, http://www.mil.fi, http://www.intermin.fi, http://www.spr.fi ja http://www.112.fi.

Yksi ehdotus voisi olla, että ihmisiä neuvottaisiin ennakkoon erilaisissa kriiseissä, harjoiteltaisiin esimerkiksi lasten kanssa pelastustaitoja ja sivustot, kuten http://www.suomi.fi ja http://www.secure-tukinet.net tietoutta lisättäisiin, jotta ihmiset tietävät välittömästi kuinka toimia hätätilanteissa.

Esimerkiksi perustettava kriisisivusto ”Suomi perustaa kriisisivuston nettiin”, voitaisiin tehdä valmiiseen palveluun, kuten http://www.suomi.fi linkiksi ja sivuilla voisi olla sekä viranomaislinkit, -apua, ja viranomaistiedotteita, kriisiapua, kriisichat, kuten http://www.secure-tukinet.net puhelintukipalveluiden lisäksi konkreettisia neuvoja ihmisille sekä ennaltaehkäisevästi, että kriisitilanteissa ja jälkihoidossa esimerkiksi psykologeilta, yhteystietoja ja erilaisia kansalaisjärjestöjä, kuten Suomen punainen risti yms. Sivu voisi olla myös linkitetty kansainvälisesti esimerkiksi uutispalveluihin. Kriisitilanteissa avustustiedot siirrettäisiin näkyvästi http://www.suomi.fi – etusivuille.

Oheinen sivusto, jossa on viranomaispalveluita, esimerkiksi http://www.suomi.fi, voitaisiin laittaa uutisissa television alareunaan, jotta asiallista tietoa olisi välittömästi ihmisten auttamiseksi.

Ja sivuilla voisi olla siis sekä viranomaislinkit, -apua, ja viranomaistiedotteita, kriisiapua, kriisichat, kuten http://www.secure-tukinet.net puhelintukipalveluiden lisäksi konkreettisia neuvoja ihmisille sekä ennaltaehkäisevästi, että kriisitilanteissa ja jälkihoidossa esimerkiksi psykologeilta, yhteystietoja ja erilaisia kansalaisjärjestöjä, kuten Suomen punainen risti yms. Sivu voisi olla myös linkitetty kansainvälisesti esimerkiksi uutispalveluihin. Kriisitilanteissa avustustiedot siirrettäisiin näkyvästi http://www.suomi.fi – etusivuille.

Esimerkiksi http://www.formin.fi, http://www.vnk.fi, http://www.mil.fi, http://www.intermin.fi, http://www.spr.fi ja http://www.112.fi. Ihmiset tekevät jatkuvasti mielettömän hienoa työtä ihmisten auttamiseksi. Kaikki ihmiset voivat omalta osaltaan auttaa itseään ja heitä omalla osaamisella auttamaan hädänalaisia ihmisiä. Kuten harjoittelemassa ensiaputaidot http://www.redcross.fi/ensiapu/ensiapuohjeet/fi_FI/index/.

Miten muka joku 112.fi auttaa kriisissä joka tapahtuu Italiassa??! Miten väkivallan vähentäminen liityy italialaiseen maanjäristykseen?! Ja nuo ikuiset wikipedialinkit kiduttamisesta, kiusaamisesta ja propagandasta??? Mikään niistä ei kyllä nyt auta tippaakaan Italian tilanteessa. Jos haluaa auttaa, niin MENEE SINNE auttamaan sensijaan, että lässytetään hyvinvoinnin lisäämisestä ja listataan jokaikinen avustusnettisivu. Alkaa hieman jo kyrsimään kun löytää melkein joka jutun perästä nämä samat litaniat… Täällähän pitäisi keskustella!
Ja ihan vaan tiedoksi lempille, että suurin osa SKn lukijoista on jo täysi-ikäisiä ja tietävät kyllä mistä hakea apua tarvittaessa. Tällainen holhoaminen on vain ahdistavaa ja alkaa..potuttamaan.

miroslav: ”Ja ihan vaan tiedoksi lempille, että suurin osa SKn lukijoista on jo täysi-ikäisiä ja tietävät kyllä mistä hakea apua tarvittaessa.” Varmaan vastuullisena aikuisena itse olet siis Italiassa auttamassa ihmisiä ja neuvot esimerkiksi nuoria, kun tiedät kerran kuinka ihmisiä autetaan?

Miksi sitten on niin paljon huonovointia lapsia, mikäli aikuiset osaavat kaikki asiat valmiissa maailmassa. Entä mikäli Suomessa olisi vastaava kriisi? Eikö olisi mielekästä, että viestintä, jota mm. media haluaa kehittää Jokelan ja Kauhajoen jälkeen olisi toimivaa ennaltaehkäisevästi ja että kriiseissä ihmiset osaisivat reagoida asioihin itseään sekä ihmisiä auttavasti?

Onko mielekkäämpää, että kiduttaminen ja väkivalta sekä henkinen että fyysinen mielletään negatiivisiksi asioiksi myös arkisessa viestinnässä, ja että lapsilta ei hätätilanteissa, eikä väkivallassa sekoitu fakta ja fiktio, joka vaikuttaa väkivaltauhrien määrään, eli osaavat mielummin auttaa esimerkiksi itseään ja reagoida myös kriiseissä? kuin että esimerkiksi ihmiset joutuvat SK etusivun artikkelin mukaisesti kidutetuksi seurauksena esimerkiksi propagandan ja väkivaltaviestinnän vaikutuksista ihmisiin?

Uutisissa olevat ihmiset ovat ihan oikeita ihmisiä.

En ole Italiassa, koska Berlusconi nimenomaan pyysi etteivät ulkopuoliset auttaisi. Ei saa vastustaa herroja, se on herravihaa.

Sen verran osaan auttaa ihmisiä, että voin kertoa maanjäristyskriisin todennäköisyyden olevan Suomessa häviävän pieni. Ennaltaehkäisevällä viestinnällä sitä tosin voidaan varmasti vielä pienentää.

Missäköhän nyt on muka mielletty kiduttaminen ja henkinen väkivalta positiivisiksi asioiksi? Ja että italialaiset lapset nyt sekoittavat faktan ja fiktion jos he eivät saa tietoa kriisilinkeistä, rupeavat kiduttamaan toisiaan siellä, huhhhuh…

Aliarvioit muita aika pahasti, jos luulet että me muut emme tajua uutisissa olevien ihmisten olevan oikeita.

Tiedätkö kuinka ihminen reagoi kriisiin? eli eri vaiheet ja toipumiset.

miroslav: ”Missäköhän nyt on muka mielletty kiduttaminen ja henkinen väkivalta positiivisiksi asioiksi? Ja että italialaiset lapset nyt sekoittavat faktan ja fiktion jos he eivät saa tietoa kriisilinkeistä, rupeavat kiduttamaan toisiaan siellä, huhhhuh…”

Kohtuullinen kehäpäätelmä. En tosiaankaan sanonut, että italialaislapset ryhtyvät kiduttamaan ihmisiä, mikäli joutuvat maanjäristyksen uhreiksi. Italiassa on paljon surua ja ahdinkoa.

Kriisejä on paljon erilaisia ja on mielekästä, että on valmiuksia toimia oheisissa kriiseissä.
Sekä ennaltaehkäisevästi, kriisissä ja kriisin jälkihoitona. Yhtenä esimerkkinä erilaiset katastrofit, kuten myös koulusurmat, jotka ovat Suomessa olleet kansallisen surun aihe.

Enkä aliarvioi ihmisiä. On oleellista, että ihmisillä on erilaisia mielipiteitä asioista. Usein kysyn ihmisten mielipiteitä erilaisiin asioihin, jotta olisi ajattelevien ihmisten keskustelua eri aiheista.

Usein vaikeiden asioiden julkisessa raportoinnissa keskitytään ihmisten virheisiin, jotta ihmisillä olisi syntipukkeja huonovointisuutensa kanavointia varten. Ja johtajat ovat helppo vihankohde oheisessa. Harva kuitenkaan tekee kehitysehdotuksia. Mielestäni olisi mielekkäämpää, että olisi rakentavia keinoja, joilla auttaa itseään ja ihmisiä, joilla on vaikeuksia elämässään. Mieluiten ennen ongelmien kärjistymistä.

Miksi olet ehdottamassa, että minun olisi mentävä Italiaan ja seuraavassa kommentissasi olet sitä mieltä itse et matkustaisi Italiaan auttamaan ihmisiä Berlusconin kiellettyä avuntarpeen?

Mitä on mielestäsi viha, kuten herraviha?

Ihmettelit mitä nimimerkki bochorno tarkoitti sanomalla ”mene sinne”, vastasin hänen puolestaan.

Berlusconi-kommentti oli sarkasmia, katso sen [sarkasmin] merkitys vaikka wikipediasta.

Vihan määritelmäkin löytyy varmaan kätevimmin wikipediasta.

Hyvät keskustelijat,

pysykää asiallisina ja keskustelkaa aiheesta, joka siis on Italiassa tapahtunut maanjäristys. Myös tähän kommenttiketjuun pätevät toistuvat ohjeemme omien ajatustensa esittämisestä, ei jatkuvista linkkilistoista ja lainauksista.

Ystävällisesti,

SK moderaattorit

miroslav: ”Ihmettelit mitä nimimerkki bochorno tarkoitti sanomalla ”mene sinne”, vastasin hänen puolestaan.” Eiköhän jokainen ihminen voi vastata omasta puolestaan. Italiassa on maansuru ja sinä kehoitat etsimään sarkasmisanoja, jonka jälkeen sanot, että aliarvioin ihmisiä, kun sanon että uhreina olleet ihmiset ovat ihan oikeita ihmisiä? juuri tuollaista asennoitumista ihmettelen suhteessa surullisiin uutisiin. Miten mielestänne Italian kaltaisissa kriiseissä olevia ihmisiä voisi auttaa ja ihmisten valmiuksia?
Mielestäni on erittän hyödyllistä, että ihmiset tiedostavat omat ja ihmisten reaktiot vaikeisiin asioihin.