Irlannin pedofiliapaljastukset: Piispat joutuivat paavin puheille

Ulkomaat 20.2.2010 13:00
Irlannin piispat Irlannin piispat odottivat maanantaina Roomassa Pyhän Patrickin kirkossa messun alkamista. Kuva Alessia Pierdomenico / Reuters / Lehtikuva

Paavi tuomitsi tiistaina lasten hyväksikäytön rikokseksi ja synniksi. Irlantilaispiispoja hän kehotti käsittelemään menneisyyttä rehellisesti ja rohkeasti.

Kaksi tuoretta raporttia on paljastanut viime vuosikymmeniltä satoja järkyttäviä hyväksikäyttötapauksia niin katolisissa oppilaitoksissa kuin Dublinin arkkihiippakunnassa.

Monissa tapauksissa piispat olivat suojelleet rikoksiin syyllistyneitä pappeja peittelemällä näiden tekoja ja siirtelemällä heitä vaivihkaa uusiin tehtäviin. Uhrit jäivät toiselle sijalle, kun kirkko keskittyi pappien ja oman maineensa varjeluun.

Erään uhrin mukaan moni pappi oli jopa sitä mieltä, että hyväksikäyttäjät olivat itse uhreja, jotka olivat joutuneet paholaisen agenttien – lasten – vieteltäviksi.

Irlannissa hyväksikäytön uhrit ovat saaneet kirkolta taloudellisia korvauksia. Vatikaanin kokoukseen he lähettivät piispojen mukana toivomuksen, että paavi tulisi Irlantiin tapaamaan uhreja ja pyytäisi heiltä suoraan anteeksi. He vaativat myös kaikkien niiden piispojen eroa, jotka ovat osallistuneet ”peittelyn kulttuuriin”. Omaa edustustaan he eivät tapaamiseen saaneet.

Paavin luo tullut piispojen joukko ei ollut täysin yksimielinen. Nykyinen Dublinin arkkipiispa Diarmuid Martin, joka tuli virkaansa vuonna 2004, on toiminut rivakasti kirkon sotkujen selvittämiseksi. Jotkut piispakollegat ovat ärtyneet hänen suorapuheisuudestaan.

Irlannissa tiedotusvälineillä on ollut tärkeä rooli kriisin käsittelyssä. Vahvasti katolisessa maassa pedofiilipappien aiheuttamaa suuttumusta ei ole kuitenkaan voitu väittää vain kirkon ulkopuolisten tahojen lietsomaksi. Se on noussut ensisijaisesti laajoista kirkolle uskollisista piireistä sekä siitä suuresta papiston enemmistöstä, joka on joutunut kärsimään perverssien virkaveljiensä vuoksi.

Vatikaanissa pedofiilipappien tutkiminen kuuluu Uskonopin kongregaatiolle. Se on saanut Irlannissa ankaraa kritiikkiä jätettyään vastaamatta Dublinin arkkihiippakuntaa tutkineen komission avunpyyntöihin. Vatikaania on syytetty tarkoituksellisesta hidastelusta ja vastuun välttelystä.

Myös Saksassa paljastuksia

Pedofiliakriisit ovat riivanneet kirkkoa viime vuosikymmenen aikana. Paavi Benedictus XVI on suhtautunut asiaan ankarammin kuin edeltäjänsä Johannes Paavali II, jonka oli selvästi vaikea tajuta kriisin syvyyttä ja laajuutta. Vieraillessaan Yhdysvalloissa 2008 Benedictus tapasi hyväksikäytön uhreja ja sai siitä heiltä paljon kiitosta.

Myös Saksassa on paljastunut laaja hyväksikäyttövyyhti jesuiittojen ylläpitämissä maineikkaissa sisäoppilaitoksissa. Kuten Yhdysvalloissa ja Irlannissa, Saksassakin hyväksikäytöstä paljastuneita pappeja on siirretty oppilaitoksiin, joissa heidän teoistaan ei ole tiedetty.

Seksuaalinen hyväksikäyttö ei ole vain paikalliseen kirkolliseen kulttuuriin liittyvä ilmiö, niin kuin eräät korkeat kirkonmiehet ovat yrittäneet määritellä. Kirkolla on käsissään maailmanlaajuinen ongelma, joka voi nousta pintaan vaikkapa Puolassa, Filippiineillä tai Brasiliassa.

Ratkaisuksi tuskin kelpaa kovempi kirkollinen kuri ja enempi rukoileminen. Irlannissa on ehdotettu maallikoiden, erityisesti naisten, suurempaa panosta kirkon hallintoon ja piispojen valintaan.
Saksassa kysytään, eikö epätervettä seksuaalisuutta vahvistavasta papiston pakkoselibaatista voitaisi viimein luopua.

Teksti Mikko Ketola
Kirjoittaja on yleisen kirkkohistorian dosentti Helsingin yliopistossa.