Venäjälle nousee liki kolme kirkkoa päivässä – Mihin ihmeeseen niitä tarvitaan, kysyvät venäläiset

Kirkosta ja valtiosta on tullut Venäjällä erottamattomat. Jekaterinburgin kirkkokapina horjutti välejä, ja patriarkka Kirill riensi pönkittämään kirkon asemaa.
Eurooppa 12.6.2019 20:50
Vladimirin kirkon restaurointi Pietarin keskustassa on kestänyt jo useita vuosia. Kupolien kultaus on ulospäin korjaustöiden näkyvin osa.
Vladimirin kirkon restaurointi Pietarin keskustassa on kestänyt jo useita vuosia. Kupolien kultaus on ulospäin korjaustöiden näkyvin osa. © Maarit Uber

Jekaterinburgissa asukkaat nousivat toukokuussa vastustamaan puistoon suunniteltua kirkkoa. Tuhannet jekaterinburgilaiset osoittivat päiväkausia mieltään kirkon rakentamista vastaan, ja näyttävät viimein voittaneen kiistan.

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kirkkokapina. Uusien kirkkojen pystyttäminen on herättänyt Venäjällä jo aiemmin paikallista vastarintaa ja epäluuloja. Kirkkojen rakentamista vastustavia mielenosoituksia on nähty lukuisia.

Se ei ole ihme, sillä kirkkoja on rakennettu viime vuosikymmenen aikana kiivasta tahtia. Kokonaismäärästä tosin on ollut epäselvyyttä.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu