Venäjä raitistuu: alkoholia kuluu nyt saman verran kuin Suomessa – myös kemikaalien juomista on suitsittu

Hallitus on kiristänyt sääntelyä reippaasti, ja se on tepsinyt. Presidentti Vladimir Putin itse käyttää varsin vähän alkoholia.
Eurooppa 31.1.2019 18:30
Vodkaa ja mätileipiä.
Vodkaa ja mätileipiä. © JUSSI NUKARI / Lehtikuva

Vielä reilut kymmenen vuotta sitten Venäjällä kului vuosittain noin 15 litraa puhdasta alkoholia henkeä kohti. Nyt määrä on enää noin 10 litraa. Se on samaa luokkaa kuin Suomessa, missä alkoholia kului 10,3 litraa henkeä kohti vuonna 2017.

Venäjällä erityisesti väkevien alkoholijuomien suhteellinen osuus on pienentynyt.

Venäläisten alkoholinkulutuksen vähenemisestä ja järkevöitymisestä ovat viime vuosina kertoneet venäläisviranomaisten lisäksi myös kansainväliset vertailut. Alkoholin käyttö maassa on tätä nykyä samaa tasoa kuin vaikkapa Saksassa ja Ranskassa.

Maailman terveysjärjestön WHO:n uusimman raportin mukaan alkoholinkulutuksen selvän vähenemisen taustalla on Venäjän hallituksen lisääntynyt alkoholisääntely.

Presidentti Vladimir Putin käyttää alkoholia erittäin vähän, mikä on voinut helpottaa tiukan linjan vetämistä.

Valtio on heikentänyt alkoholin saatavuutta jo toistakymmentä vuotta. Alkoholiverotusta on kiristetty säännöllisesti siitä huolimatta, että se ei ole kansaa aina miellyttänyt.

Alkoholin mainontaa on rajoitettu viime vuosina. Votkan, konjakin ja brandyn minimimyyntihinnat nousivat jälleen vuoden alusta. Venäjän terveysministeriö selvittää parhaillaan mahdollisuuksia nostaa alkoholin myynnin ikärajaa kolmella vuodella 21:een. Aloitteelle povataan kansan vahvaa tukea.

Maassa astui pari vuotta sitten voimaan laki, joka kielsi oluen tuotannon ja myynnin suuremmissa kuin puolentoista litran pulloissa. Venäläiset ostavat suuren osan oluestaan muovipulloissa, sillä muovi on lasia halvempaa.

 

78 ihmistä kuoli metanolimyrkytykseen Siperian Irkutskissa joulukuussa 2016. Kuolemat aiheutti kylpyammeiden puhdistukseen tarkoitettu kemikaalitiiviste, jota oli myyty alkoholijuomaksi.

Irkutskin tragedian jälkeen alkoholia sisältävien, ei nautittaviksi tarkoitettujen aineiden myyntiehtoja tiukennettiin.

Kiristykset kohdistuivat alkoholia yli neljänneksen sisältäviin hajuvesiin, hygieniatuotteisiin ja kotitalouskemikaaleihin. Kuluttajansuojalaitos kielsi kyseisten tuotteiden myynnin puoleksi vuodeksi, ja myyntikieltoja on jatkettu sen jälkeenkin.

Alkoholimyrkytykset ovat Irkutskin tapauksen jälkeen vähentyneet viidenneksellä, kertoo Venäjän terveys- ja sosiaaliministeriön alainen kuluttajansuojalaitos.

Uudenvuoden juhlintaan liittyviä alkoholimyrkytyksiä raportoitiin vuonna 2018 vajaa kolmannes parin vuoden takaisesta määrästä. Vuodenvaihteeseen ajoittuvien, kuolemaan johtaneiden tapausten määrä laski vieläkin jyrkemmin. Myös alkoholiin liittyvien itsemurhien määrä on vähentynyt.

 

Joulukuussa 2018 Venäjä hyväksyi lain, jonka mukaan alkoholia sisältävät nesteet eivät saa olla tavallista alkoholia edullisempia. Viranomaiset toivovat, että alkoholin korvikkeiden myynti loppuu, kun se ei ole enää taloudellisesti kannattavaa.

Korvikkeet ovat olleet tavallista alkoholia edullisempia, sillä niistä ei pidätetä alkoholiveroa. Lisäksi niitä on saanut ostaa rajoituksetta kellon ympäri.

Myyntirajoitusten pitkän aikavälin vaikutukset selviävät vasta myöhemmin. Rajoitukset eivät kata kaikkia muun muassa lääkkeisiin, liuotteisiin ja kosmetiikkaan tarkoitettuja etanolipohjaisia alkoholivalmisteita.

Korvikealkoholia ostavat etenkin kaikkein köyhimmät venäläiset. Korvikkeiden myynnillä on ollut tapana kiihtyä maan taloustilanteen kiristyessä.

Venäläinen Rbk-talousuutissivusto selvitti korvikeviinan markkinaosuutta pari vuotta sitten. Rbk arvioi tuolloin, että korvikkeiden osuus alkoholimarkkinoista olisi jopa viidennes. Nykyistä markkinaosuutta on vaikea arvioida luotettavasti.

Myös kotipolttoisen viinan kauppa on aiheuttanut Venäjällä paljon terveysongelmia ja kuolemia. Maassa myydään huomattavia määriä laittomasti valmistettuja alkoholijuomia, jotka ovat pahimmillaan myrkyllisiä.

Poliisit käräyttävät ratsioissa säännöllisesti luvattomia alkoholitehtaita, mutta arviolta vain murto-osa kielletystä toiminnasta paljastuu.

Alkoholin laittomassa myynnissä on yleensä kyse kotipolttoisen alkoholin myynnistä tai virallisen alkoholin myynnistä kiellettyinä kellonaikoina. Alkoholin myynti on kielletty kaikkialla Venäjällä kello 23:n jälkeen illalla.

Etenkin nuoret ikäluokat ovat sisäistäneet entistä paremmin terveellisten elämäntapojen merkityksen.

Viime vuosina Venäjälle on ilmestynyt laitonta alkoholikauppaa vastaan taistelevia kansalaisaktivisteja, mikä kertoo osaltaan asian yhteiskunnallisesta merkittävyydestä. Valtapuolue Yhtenäinen Venäjä tukee avoimesti ainakin osaa aktivisteista.

Etenkin nuoret ikäluokat ovat sisäistäneet entistä paremmin terveellisten elämäntapojen merkityksen. Moni venäläinen ajattelee, että raittiissa yhteiskunnassa on parempi elää.

Jo useamman vuoden jatkunut talouskriisi on sekin leikannut alkoholin kulutusta. Alkoholi kuuluu tavallisesti ensimmäisiin säästökohteisiin, kun henkilökohtaiset käyttövarat hupenevat.

Jos kriisi syvenee, voi vaarana kuitenkin olla juopottelun lisääntyminen. Niin kävi 1990-luvun myllerryksissä. Ryyppääminen oli tuolloin monelle venäläiselle ainoa keino paeta karua todellisuutta. Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen Venäjällä oli tapana pitää etenkin perinteisesti suositun votkan hinta matalana, kun ajat olivat taloudellisesti vaikeita.