Tiedemaailmaan radikaali uudistus: Rahoittajat yrittävät runnoa maksumuurit nurin

Tiedepiraatit ovat aiemmin yrittäneet murtaa suurten kustantajien valtaa vuotamalla artikkeleita nettiin kaikkien saataville.

Tiedemaailma järähti tällä viikolla, kun 11 tutkimusta rahoittavaa järjestöä ja Euroopan komissio julkistivat suunnitelman, jolla tieteelliset artikkelit pyritään vapauttamaan kaikkien vapaasti luettaviksi.

Järjestöjen suunnitelmilla on painoarvoa, sillä niiden osuus tutkimuksen rahoituksesta Euroopassa on 7,6 miljardin euroa, kertoo Nature-lehti.

Jatkossa ne asettavat rahoituksen ehdoksi sen, että syntyvä tutkimus julkaistaan välittömästi kaikkien luettavaksi avoimissa tiedejulkaisuissa. Tavoite aiotaan toteuttaa vuoden 2020 alkuun mennessä.

“Tämä on voimakas julistus. Se tulee olemaan kiistanalainen ja tunteita herättävä”, arvioi Nature-lehdelle avointa tutkimusta kannattava biologi Stephen Curry.

Suunnitelma voi olla merkkipaalu tieteen historiassa. Vaikka teknologia on kehittynyt aimo harppauksin, tieteellisten artikkelien julkaisutapa ei ole muuttunut suuresti vuosikymmeniin.