Koronakapina kiihtyy

Koronarajoituksia vastustavat mielenosoitukset keräävät tuhansia osanottajia Saksassa. Maan hallitus on huolissaan mielenosoitusten radikalisoitumisesta.

Eurooppa 11.05.2020 20:31
Teppo Tiilikainen
Koronarajoituksia vastustavia mielenosoittajia Stuttgartissa 9. toukokuuta.
Koronarajoituksia vastustavia mielenosoittajia Stuttgartissa 9. toukokuuta. © Thomas Kienzle / AFP / Lehtikuva

Saksaa on pidetty yhtenä Euroopan onnistujista koronapandemian vastaisessa taistelussa, joten sen tautitilannetta seurataan tarkasti joka puolella Eurooppaa. Terveydenhuollon kapasiteetti on riittänyt hyvin, ja kuolemantapauksia on ollut selvästi vähemmän kuin taudista pahasti kärsineissä Britanniassa, Espanjassa ja Italiassa.

Liittokansleri Angela Merkel arvioi viime viikolla, että epidemian ensimmäinen vaihe on ohitettu. Rajoituksia on ryhdytty varovaisesti purkamaan.

Eri osavaltioissa mennään nyt hieman eri tahtia, sillä koronan vastaisten toimien vastuu siirtyi samalla Merkelin johtamalta liittohallitukselta 16 osavaltion vastuulle. Tilanne huolestuttaa monia, jotka ovat luottaneet liittokanslerin asialliseen tyyliin kriisin aikana.

Kaikki kaupat ovat saaneet avata ovensa, kaupoissa ja joukkoliikenteessä on kuitenkin käytettävä kasvomaskeja. Merkel on korostanut toistuvasti, että turvaväleistä ja hygieniasäännöksistä on pidettävä kiinni, sillä virusta ei ole taltutettu.

Sisältö