Ruokakapina kytee Venäjällä: Juusto ei olekaan juustoa!

Tuontikiellon takia oma juustotuotanto on kasvanut. Laatu ei enää kelpaa valvojille.

Dmitri Medvedev
Teksti
Anne Kuorsalo
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Venäjän elintarviketurvallisuutta valvova virasto FSVPS aiheutti šokin ilmoittamalla, että 78 prosenttia sen tutkimista juustoista sisältää niin paljon kasvirasvoja, ettei niitä voi pitää maitotaloustuotteina.

Pääministeri Dmitri Medvedev joutui rauhoittelemaan kansalaisia.

Tuottajien mukaan kuluttajat saavat syyttää itseään, koska eivät halua ostaa kalliimpaa aitoa juustoa.

Venäjällä on iloittu kotimaisen juustotuotannon kasvusta sen jälkeen, kun Venäjä kielsi kesällä 2014 elintarvikkeiden tuonnin EU:sta vastatoimena EU:n Venäjää vastaan määräämille pakotteille. Ne liittyvät Krimiin valtaamiseen ja sotaan Itä-Ukrainassa.

Nyt kotimaisten tuotteiden laatu on kyseenalaistettu virallisesti.

Tosin Venäjän eläinlääkintä- ja kasvinterveyslaitos on joutunut tarkentamaan, miksi se leimasi melkein 80 prosenttia juustoista väärennöksiksi niiden sisältämien kasvirasvojen perusteella.

Laitos kertoo tutkineensa 91 maitotuotetta, joista 23 paljastui väärennöksiksi. Näistä peräti 18 oli juuri kasvirasvoista koostuneita juustoja.

Ensimmäisessä tiedotteessaan laitos ei kertonut tutkittujen tuotteiden määrää.

Muuten laitos toteaa, että hieman yli 25 prosenttia alkuvuoden aikana tutkituista meijerituotteista on sisältänyt muuta kuin maitorasvoja.

Maatalousministeri Aleksandr Tkatševin mukaan kasvirasvoja sisältävien maitotuotteitten osuus on vain noin 10–15 prosenttia.

Kansalaiset alkavat kysellä, mitä tarkoitetaan tuontia korvaavalla kotimaisella tuotannolla, jos julkistetaan lukuja, joiden mukaan 80 prosenttia juustoista ei olekaan juustoja, Medvedev varoitteli.

 

Venäjän nettimediassa juustojen huonosta laadusta on kirjoitettu pitkään.

Esimerkiksi Slon haastatteli jo kesäkuussa 2015 maan suurinta mozzarellaa valmistavaa yritystä johtavaa Aleksi Matrynenkoa, jonka mukaan kasviöljyjen käyttö alentaa kolmanneksella juuston tuotantokustannuksia.

Matrynenkon mukaan tavallinen kuluttaja ei edes huomaa makueroa. Hän arveli, että noin 30–40 prosentissa tuorejuustoja käytetään kasvirasvoja ja epäili, että sama koskee myös kypsytettyjä juustoja.

Samalla Matrynenko havainnollisti eurooppalaisten juustojen tuontikiellon vaikutukset kuluttajille vertaamalla autoihin ja totesi, että mersuista on pitänyt vaihtaa ladoihin.

Slonin mukaan palmuöljyn tuonti lähti nousuun heti Venäjän kiellettyä läntisten elintarvikkeiden tuonnin. Se kasvoi 37 prosenttia alkuvuonna, kun maidon ja kerma tuonti väheni 34 prosentilla.

 

Kuluttajille pitäisi rehellisesti ilmoittaa, mistä tuote on tehty, vaatii Porhovskin juustolan entinen kehitysjohtaja Aleksandr Kjutškov pietarilaisessa talouslehdessä Delovoi Peterburgissa.

Kjutškovin mukaan aidon juuston tuotantohinta on vähintään 280–320 ruplaa, noin neljä euroa kilolta, mutta juustotuote syntyy jo 205–240 ruplalla, noin kolmella eurolla.

Kaikki haluavat halpoja tuotteita, valittaa Arlan maajohtaja Mihail Ljasko samassa Delovoi Peterburgin jutussa. Hän pitää elintarviketurvallisuusviraston arviota väärennösten suuresta osuudesta oikeana ja katsoo tavallisen perusjuuston tuotantohinnan nousevan jo 400 ruplaan, noin viiteen euroon kilolta.

Ljasko ehdottaa palmuöljylle tuontitulleja, jolloin ongelmat ratkeaisivat.

 

Kolmas juustoloiden edustaja Irina Puškina pitää tuoteväärennösten osuutta liioitteluna. Hän viittaa samalla siihen, miten tuontijuustot olivat kauniisti pakattuja, mutta niihin oli käytetty säilöntä- ja stabilisointiaineita.

Toki Puškinakin myöntää, että alle 250 ruplan kilohintaan myytävät juustot eivät voi olla oikeita.

Venäjän elintarviketurvallisuusvirasto on aikaisemmin kunnostautunut löytämällä esimerkiksi suomalaisista Venäjälle viedyistä elintarvikkeista venäläisten terveydelle vaarallisia aineita.

Venäjä aloitti näyttävästi elokuussa 2015 vastoin tuontikieltoa maahan salakuljetettujen elintarvikkeiden polttamisen. Polttonäytökset loppuivat nopeasti, koska ihmiset eivät tukeneet operaatioita varauksettomasti.