Edes happoisku silmiin ei vaientanut: Aleksei Navalnyi paljastaa sitkeästi Putinin hallinnon korruptiota

Uusia mielenosoituksia on tarkoitus järjestää 12. kesäkuuta, kun on Venäjän kansallispäivä ja kaduilla paljon väkeä.

Aleksei Navalnyi
Teksti
Teppo Tiilikainen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Venäläinen demokratia on henkitoreissaan, mutta Aleksei Navalnyi ei luovuta. Hän kiertää Venäjää ja valmistelee uutta valtakunnallista suurmielenosoitusta presidentti Vladimir Putinin hallinnon korruptiota vastaan.

Mielenosoituksia on tarkoitus järjestää 150 kaupungissa eri puolilla Venäjää.

Päivämäärä on tarkasti valittu. 12. kesäkuuta on Venäjän kansallispäivä ja yleinen vapaapäivä. Kaduilla on paljon väkeä, joten poliisin on vaikea puuttua protesteihin.

Varsinkin kun ne järjestetään itsenäisyyspäivän nimissä Venäjän lippuja heiluttaen.

Putin on kieltänyt mielenosoitukset Moskovassa, Pietarissa, Kazanissa ja Sotšissa vetoamalla kesäkuussa järjestettävään jalkapallon MM-kisojen esiturnaukseen.

Navalnyin mukaan perustuslakiin kirjattua kokoontumisoikeutta ei kuitenkaan voi kumota presidentin ukaaseilla.

Navalnyin edellinen suurmielenosoitus sai maaliskuussa liikkeelle kymmeniätuhansia ihmisiä yli 80 kaupungissa eri puolilla Venäjää. Yli 1 500 mielenosoittajaa pidätettiin. Navalnyille mätkäistiin tavanmukaiset sakot ja 15 päivän vankeustuomio.

Mielenosoitusten laajuus pelästytti Kremlin.

Osallistujia oli vähemmän kuin vuosien 2011–2012 suurmielenosoituksissa, mutta mukana oli poikkeuksellisen paljon koululaisia ja opiskelijoita. Uusi sukupolvi lähti ensimmäistä kertaa elämässään kaduille protestoimaan valtion johtoa vastaan.

Mielenosoitusten lähtölaukauksena oli Navalnyin perustaman FBK-säätiön raportti ja dokumenttivideo pääministeri Dmitri Medvedevin korruptiosta.

Navalnyi väittää, että Medvedev hallinnoi yli miljardin euron arvoista omaisuutta kiertoteitse vanhojen kavereidensa ja sukulaistensa kontrolloimien hyväntekeväisyyssäätiöiden kautta.

Medvedevin käytössä on kartanoja, palatseja, huvijahteja ja kaksi viinitilaa, joista toinen sijaitsee Italian Toscanassa.

”Venäjän entinen presidentti ja nykyinen pääministeri on hulluna rahaan ja kiinteistöihin”, Navalnyi väittää videolla.

Medvedev on kiistänyt syytökset, mutta hänen maineensa on mennyt. Dokumentti on katsottu Youtubessa jo yli 22 miljoonaa kertaa.

Venäjän rikkaimpiin oligarkkeihin kuuluva Alisher Usmanov haastoi Navalnyin oikeuteen. Hän kiisti lahjoneensa Medvedeviä ja syytti Navalnyia kunnianloukkauksesta.

Oikeus määräsi viime viikolla Navalnyin poistamaan videonYoutubesta. Hän aikoo kuitenkin valittaa päätöksestä.

Poliisi pidätti Aleksei Navalnyin Moskovassa järjestetyssä mielenosoituksessa 26. maaliskuuta.
Poliisi pidätti Aleksei Navalnyin Moskovassa järjestetyssä mielenosoituksessa 26. maaliskuuta. © Evgeny Feldman / AP / LK

Aleksei Navalnyin, 41, sitkeyttä on pakko ihailla.

Ranskassa hänen ikätoverinsa Emmanuel Macron perusti kansanliikkeen, haastoi perinteiset valtapuolueet ja sai palkkioksi presidentinviran. Venäjällä vastaavasta toiminnasta seuraa pidätyksiä, oikeudenkäyntejä ja pahoinpitelyjä.

Navalnyin kimppuun käytiin viimeksi huhtikuun lopulla. Hän sai kasvoilleen Zeljonka-nimistä vihreää desinfiointiainetta poistuessaan toimistostaan Moskovassa.

Hän on saanut päälleen Zeljonkaa aikaisemminkin, mutta tällä kertaa sitä oli ryyditetty syövyttävällä hapolla, joka vaurioitti hänen oikean silmänsä sarveiskalvoa. Näkökyky onnistuttiin pelastamaan toukokuussa barcelonalaisella silmäklinikalla.

Zeljonka-iskun tekijät tunnistettiin valtiollisen Ren-TV:n videolta äärinationalistisen Serb-ryhmän jäseniksi. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila arvelee, että kysymyksessä oli tosiasiassa Kremlin kosto.

Hänen mukaansa viranomaiset ovat käyttäneet Serbiä aiemminkin vastustajiensa pelotteluun. Serbin jäsenet käyvät säännöllisesti hävittämässä myös oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murhapaikalle Bolšoi Moskvoretskin sillalle tuodut kynttilät ja kukat.

Navalnyi joutuu olemaan jatkuvasti varuillaan, sillä venäläisen oppositiojohtajan työ kuuluu maailman vaarallisimpiin.

Hän ei esimerkiksi uskalla itse ajaa autoa. Hän pelkää, että Kremlin palkkaama provokaattori syöksyisi tahallaan sen alle, jotta hänet voitaisiin tuomita liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Navalnyilla on kokemusta Kremlin likaisista tempuista. Vuonna 2013 hänet tuomittiin tekaistuilla syytteillä viideksi vuodeksi vankeuteen kavalluksesta.

Hänen väitettiin varastaneen 250 000 euron arvosta puutavaraa metsäyhtiö Kirovlesilta toimiessaan Kirovin alueen kuvernöörin neuvoantajana.

Tuomio kuulostaa yhtä päättömältä kuin öljy-yhtiö Jukosin perustajan Mihail Hodorkovskin tuomitseminen öljyn varastamisesta omalta yhtiöltään.

Navalnyi ehti istua vankilassa vain päivän, kun hänet vapautettiin yllättäen ehdonalaiseen ja päästettiin ehdokkaaksi Moskovan pormestarinvaaleihin.

Kremlin sisäpiirit hyvin tunteva toimittaja Mihail Zygar väittää, että päätöksen taustalla oli itse presidentti Putin.

Hän pelkäsi, että vankeustuomio tekee Navalnyista Hodorkovskin kaltaisen sankarin ja vaati sen vuoksi, että Navalnyi päästetään ensin vaaleihin mutta ajetaan sitten poliittiseen marginaaliin.

Tilanne oli erikoinen. Ensimmäistä kertaa Putinin kaudella Venäjällä järjestettiin lähestulkoon vapaat vaalit.

Zygarin mukaan presidentinhallinto jopa auttoi Navalnyia rekisteröitymään hankkimalla tarvittavat allekirjoitukset valtapuolue Yhtenäisen Venäjän edustajilta.

Vaalien voittajaksi julistettiin odotetusti istuva pormestari Sergei Sobjanin, mutta Navalnyi osoitti vaarallisuutensa. Hän sai 27 prosenttia äänistä, vaikka hänen vaalityötään häirittiin eikä häntä päästetty televisioon.

Navalnyin kansallismielisyys on ollut vaikea pala Venäjän liberaaleille toisinajattelijoille.

Aleksei Navalnyi on karismaattinen ja hyvä puhuja. Hän ei ole perinteisten toisinajattelijoiden kaltainen liberaali maailmansyleilijä vaan kansallismielinen populisti.

Navalnyi liittyi 2000-luvun alussa liberaaliin ja länsimieliseen Jabloko-puolueeseen ja kohosi sen Moskovan-osaston toimistopäälliköksi. Hän ajautui kuitenkin nopeasti ristiriitoihin puoluejohdon kanssa ja hänet erotettiin nationalististen näkemystensä vuoksi.

Potkujensa jälkeen Navalnyi perusti oman Narod-liikkeen, joka ajoi demokraattista nationalismia ja etnisten venäläisten oikeuksia.

Hän arvosteli voimakkaasti kaukasialaisia siirtotyöläisiä ja osallistui äärinationalistien järjestämälle venäläisten marssille, jossa vaadittiin ”Venäjää venäläisille”.

Lassilan mukaan Navalnyin kansallismielisyys on ollut vaikea pala Venäjän liberaaleille toisinajattelijoille. Heidän on vaikea ymmärtää, että kansallismielisyys on Navalnyille vain yksi tapa kerätä kannatusta.

Navalnyi loi valtakunnallisen maineensa tutkimalla Putinin sisäpiirin korruptiota. Hän käytti samanlaista taktiikkaa kuin Esko Seppänen 1970-luvun Suomessa – hän osti yksittäisten yhtiöiden osakkeita päästäkseen penkomaan niiden kirjanpitoa.

Navalnyi ryhtyi puolustamaan veronmaksajien ja vähemmistöosakkaiden oikeuksia paljastamalla suurten valtionyhtiöiden, virkamiesten ja ministereiden väärinkäytöksiä.

Hän huomasi, että poikkeuksellisen niukkoja osinkoja jakanut öljynkuljetusyhtiö Transneft oli lahjoittanut 300 miljoonaa dollaria ”hyväntekeväisyyteen”.

Tarkemmat tutkimukset osoittivat, että yhtiö oli siirtänyt valtavia summia valtionjohdon turvallisuuspalvelulle FSO:lle, jota johti Putinin pitkäaikainen henkivartija Viktor Zolotov.

Navalnyi on paljastanut valtakunnansyyttäjä Juri Tšaikan poikien hämäräbisneksiä. Hän on julkistanut tietoja Kremlin tiedotuspäällikön Dmitri Peskovin häämatkasta huvijahdilla, jonka viikkovuokra nousee 350 000 euroon.

Navalnyin mukaan Peskov asuu 6,4 miljoonan euron arvoisessa ökytalossa Moskovassa ja hänen Richard Mille -merkkinen rannekellonsa maksaa puoli miljoonaa euroa.

Tuorein paljastus koskee Putinin pääkokkia Jevgeni Prigožinia. Navalnyin mukaan hänen yrityksensä ovat haalineet laittoman kartellin avulla puolustusministeriötä lähes 400 miljoonan euron arvoiset hankintasopimukset.

Prigožin omistaa myös Venäjän propagandaa netissä levittävän Pietarin trollitehtaan.

Navalnyin sanoma uppoaa hedelmälliseen maaperään, sillä viranomaisten korruptio ärsyttää kansalaisia.

Venäjä sijoittuu Transparency Internationalin 176 valtion korruptiolistalla Sierra Leonen ja Guatemalan väliin sijalle 131 yhdessä Nepalin, Kazakstanin ja Ukrainan kanssa.

Julia Navalnaja puhdistaa miehensä silmää, joka vahingoittui happohyökkäyksessä huhtikuussa.
Julia Navalnaja puhdistaa miehensä silmää, joka vahingoittui happohyökkäyksessä huhtikuussa. © Evgeny Feldman / AP / LK

Vuoden 2011 duuman vaalien alla Navalnyi kohosi väkevillä puheillaan koko opposition kärkinimeksi. Hän leimasi radiohaastattelussa Venäjän valtapuolueen ”huijareiden ja varkaiden puolueeksi”, mistä tuli sittemmin kuukausia kestäneen protestiaallon tunnetuin iskulause.

Noustuaan uudelleen presidentiksi Putin käynnisti ankaran vastaiskun, ja protestiliike tyrehdytettiin. Pian sen jälkeen Krimin valtaus ja Itä-Ukrainan sota nostattivat uuden nationalismin aallon. Putinin suosio kääntyi nousuun, ja oppositio hajosi.

Navalnyi tuomitsi Krimin valtauksen, koska se tuhosi Venäjän suhteet länteen. Hän hyväksyy kuitenkin periaatteessa sen, että Krim kuuluu Venäjälle.

”Navalnyi yrittää jatkuvasti tasapainoilla liberaalien ja nationalistien välimaastossa”, Lassila sanoo. ”Hän ei halua polttaa siltojaan kumpaankaan suuntaan.”

Lassilan mukaan Navalnyi edustaa Venäjän oloissa uudenlaista populismia. Hän on nettisukupolven edustaja ja demokraatti, päinvastoin kuin räyhäkkään kansallismielinen populisti Vladimir Žirinovski, joka tosiasiassa myötäilee Kremliä.

”Navalnyi muistuttaa italialaista Beppe Grilloa, joka johtaa Viiden tähden liikettä. Myös se ajaa radikaaleja muutoksia ja arvostelee korruptiota.”

Lassila ihmettelee, miksi Navalnyia ei ole vaiennettu. Vuoden 2011 suurmielenosoituksen johtajista Boris Nemtsov on murhattu ja muut on tuomittu vankilaan tai ajettu sivuraiteelle.

Navalnyi on tuomittu ehdonalaiseen vankeuteen ja pitkään kotiarestiin, mutta nyt hän on taas vapaalla jalalla ja hänen säätiönsä FBK jatkaa paljastuksiaan.

FBK:n palveluksessa on 30 palkattua työntekijää ja kymmeniä vapaaehtoisia, jotka tutkivat korruptiota ja väärinkäytöksiä. Toiminta rahoitetaan yksityisillä lahjoituksilla. Taustalla on myös tunnettuja rahamiehiä, kuten Sveitsissä maanpaossa elävä Mihail Hodorkovski.

Lassilan mukaan tukirahoja on välitetty muun muassa Yandex-money-nettipalvelun kautta, jotta viranomaiset eivät pääsisi lahjoittajiin käsiksi.

Venäjän keskuspankki kielsi helmikuussa Yandexin käyttämisen poliittisen toiminnan rahoittamiseen. Navalnyille on siirretty sen jälkeen varoja muun muassa nettivaluutta bitcoineina.

Navalnyin tv-ohjelmilla on ollut enemmän katsojia kuin valtion tv:n poliittisilla ohjelmilla.

Rahaa tarvitaan jatkossakin, sillä Navalnyi on päättänyt haastaa Putinin ensi vuoden presidentinvaaleissa.

Hän on henkilönä selvästi suositumpi kuin opposition muut kärkinimet, mutta tehtävä on silti mahdoton. Venäjän oppositio on riitainen ja hajanainen, ja Kreml tekee kaikkensa hänen pysäyttämisekseen.

Navalnyi kiertää ahkerasti Venäjää, pitää puheita ja tapaa ihmisiä vakuuttaakseen heidät siitä, että Putinin ”rikollinen mafia” voidaan syrjäyttää. Hän uskoo, että kansalaisten mitta täyttyy, kun köyhyys koskettaa talouskriisin vuoksi yhä useampia.

Navalnyin kampanjatiimillä on toimistot 30 kaupungissa eri puolilla Venäjää. Hän on värvännyt yli 100 000 vapaaehtoista vaalityöntekijää, jotka ovat keränneet yli 400 000 allekirjoitusta kannattajakortteihin.

”Navalnyi on erittäin taitava verkostoitumaan internetin kautta ja mobilisoimaan kannattajiaan”, Lassila sanoo.

Viranomaisten mukaan kampanjatyö on turhaa, koska Venäjän laki kieltää vankeustuomion saaneita asettumasta ehdokkaaksi.

Navalnyi on valittanut päätöksestä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen ja perustuslakituomioistuimeen. Hänen mukaansa perustuslaki ei kiellä ehdokkuutta ehdonalaiseen tuomituilta.

Lassilan mukaan kysymys on lakien tulkinnasta. Viranomaiset yrittävät saada vaalikiellon näyttämään lailliselta, mutta Navalnyi pystyy juristina haastamaan tuomioistuimien päätökset uskottavasti.

Kreml etsii parhaillaan uusia keinoja Navalnyin nujertamiseksi. Hänen kiertuettaan jarrutetaan hallinnollisin keinoin. Viimeksi Tulassa paikalliset viranomaiset estivät Navalnyia vuokraamasta tiloja kansalaistapaamista varten.

Navalnyi on suljettu valtiollisilta tv-kanavilta ja häntä verrataan Adolf Hitleriin Kremlin tuottamalla dokumenttivideolla. Opiskelijoita ja koululaisia varoitetaan rangaistusten uhalla osallistumasta mielenosoituksiin.

Kremlin keinot eivät ole kuitenkaan tehonneet. Navalnyin blogi on erittäin suosittu ja hänen tuottamansa tv-ohjelmat, Kaktus ja 20:18, keräävät satojatuhansia katsojia Youtubessa.

Lassilan mukaan Navalnyin yksittäisillä tv-ohjelmilla on ollut enemmän katsojia kuin valtion television poliittisilla ohjelmilla.

Lassila uskoo, että kesäkuun 12. päivän tapahtumat antavat viitteitä siitä, mitä Venäjällä tulevaisuudessa tapahtuu. Todennäköisesti Kreml yrittää estää mielenosoitukset voimakeinoin, mutta se on vaikeaa, jos ihmisiä tulee kaduille todella paljon.

Toisaalta Putin varoo liiallista väkivaltaa. Hän on huolissaan ensi vuoden presidentinvaaleista ja niiden uskottavuudesta. Viime syksyn parlamenttivaaleissa äänestysprosentti jäi ennätyksellisen alas, ja Putin haluaisi nostaa sen presidentinvaaleissa selvästi korkeammalle.

Siihen tarvittaisiin uskottavan oloinen vastaehdokas. Mutta ehdokas ei saisi haastaa Kremliä tosissaan kuten Aleksei Navalnyi tekee. 


Putin jatkanee vuoteen 2024

Riippumattoman Levada-keskuksen mukaan 63 prosenttia venäläisistä äänestäisi presidentti Vladimir Putinia, jos presidentinvaalit pidettäisiin nyt.

Hän saanee ensi vuoden vaaleissa vastaansa räyhäkkään kansallismielisen ”Suomen syöjän” Vladimir Žirinovskin, liberaalin Jabloko-puolueen perustajan Grigori Javlinskin sekä kommunistien Gennadi Zjuganovin. Aleksei Navalnyin ehdokkuus estetään hyvin todennäköisesti, vaikka hänen kannatuksensa on vaatimattomat kaksi prosenttia.

Perustuslain mukaan Putin voi jatkaa vielä yhden kauden. Se päättyy 2024, jolloin hän täyttää 72 vuotta.

Putin on valmistautunut neljänteen kauteensa vaihtamalla kuvernöörejä mieleisikseen ja määräämällä suunnitteille kaksi vaihtoehtoista ohjelmaa talouden uudistamiseksi.

Moskovan Carnegie-keskuksen ohjelmajohtajan Andrei Kolesnikovin mukaan henkilövaihdokset osoittavat, että Putin luottaa nyt teknokraatteihin ja turvallisuuspalvelujen 40–50-vuotiaisiin ammattilaisiin.

He eivät kuulu Kremlin sisäpiiriin, eivätkä haasta hänen päätöksiään.