Uusi mielenosoitus­aalto sähköisti Venäjän – Nyt myös kuorma-auton­kuljettajat protestoivat

”He ovat aliarvioineet Navalnyin”, sanoo Moskovan Carnegie-keskuksen tutkija Andrei Kolesnikov.

Karismaattinen populistipoliitikko Aleksei Navalnyi on onnistunut puhaltamaan uutta virtaa Venäjän nujerrettuun oppositioon. Moskovassa, Pietarissa ja 80 muussa kaupungissa järjestettyihin mielenosoituksiin osallistui 26. maaliskuuta kymmeniä tuhansia ihmisiä tiukentuneista rangaistuksista huolimatta.

Mukana oli poikkeuksellisen paljon koululaisia ja opiskelijoita, jotka protestoivat ensimmäistä kertaa elämässään julkisesti valtion johtoa vastaan. Moskovan Carnegie-keskuksen tutkija Andrei Kolesnikov arvioi, että mielenosoitusten laajuus yllätti Kremlin.

”Kukaan ei ollut valmistautunut uuteen protestiaaltoon. Alueet liittyivät kaupunkien protestiin, ja mukana oli paljon nuoria”, Kolesnikov toteaa Suomen Kuvalehdelle.

Hänen mukaansa kyseessä oli pohjimmiltaan samanlainen ”eettinen protesti” kuin vuosina 2011–2012, jolloin sadattuhannet venäläiset osoittivat mieltään vaalivilppiä vastaan.

Tällä kertaa lähtölaukauksena oli Navalnyin korruptiota tutkivan FBK-säätiön raportti pääministeri Dmitri Medvedevin jättimäisestä omaisuudesta.