Deutsche Bank on hirmulukujen pankki: 42 000 000 000 000 euroa

Saksalaispankin johdannaisilla voisi pyörittää Suomea 778 vuotta.
Eurooppa 7.10.2016 07:30
Deutsche Bankin pääkonttori on Frankfurtissa Saksassa. © MICHAEL PROBST / AP / LEHTIKUVA

Deutsche Bankilla on vastuullaan noin kymmenesosa maailman johdannaisista. Johdannaisilla tarkoitetaan yleisesti arvopapereita, joiden hinta perustuu jonkin toisen sijoituksen hintaan.

Jos Deutsche Bank kaatuisi, johdannaismarkkinat joutuisivat kaoottiseen tilaan. Se aiheuttaisi tappioita johdannaisia ostaneille pankeille ja instituutioille.

Myös jo pankin ajautuminen selvitystilaan voisi laukaista paniikkireaktion rahoitussektorilla. Vaikeuksiin joutuneiden pankkien kohdalla pelkona on tallettajien ja sijoittajien joukkopako, joka voi laukaista pankkikriisin.

Nyt jää nähtäväksi, kuka ennustaa oikein. Vuonna 2008 käynnistynyttä finanssikriisiä ei osannut ennustaa kukaan.

Millainen pankki Deutsche Bank oikein on? Tässä keskeisiä avainlukuja.


42 000 000 000 000 eli 42 biljoonaa euroa

Deutsche Bankin vastuut johdannaista ovat noin 42 biljoonaa euroa, eli 42 000 miljardia euroa. Tähtitieteelliseltä kuulostava summa on kymmenen kertaa suurempi kuin Saksan bruttokansantuote.

Toinen vertailukohta: Suomen valtion budjetti on hieman yli 54 miljardia euroa. Saksalaispankin johdannaisvastuiden arvo on niin suuri, että se on 778 kertaa Suomen valtion vuotuisen budjetin suuruinen.

Johdannaisiin kuuluvat muun muassa optiot ja futuurit. 42 biljoonaa euroa johdannaisia ei ole Deutsche Bankin omaisuutta, vaan sillä on vastuu näistä.


15 miljardia euroa

Deutsche Bankin markkina-arvo on tällä hetkellä vain noin puolet Nordean markkina-arvosta, mikä johtuu saksalaispankin osakkeen romahtamisesta. Deutsche Bankin arvo on tällä hetkellä vain noin 15 miljardia euroa.

DB:n osake on viime viikot pyörinyt 11 euron tuntumassa. Vuoden alussa osakkeen hinta oli kaksinkertainen. Vuosi sitten lokakuussa osakkeen arvo kävi yli 27 eurossa.


14 miljardia dollaria

Yhdysvallat on vaatinut Deutsche Bankilta 14 miljardia dollaria korvauksia väärinkäytöksistä, jotka tapahtuivat juuri ennen finanssikriisin käynnistymistä vuonna 2008. Yhdysvallat väittää, että pankki antoi väärää tietoa myymiensä johdannaisten riskeistä.

Korvaussumma on euroissa noin 12,5 miljardia. Sillä hinnalla Suomen armeijaa pidettäisiin pystyssä seuraavat viisi vuotta.


3 prosenttia

Deutsche Bankin oma pääoma on vain hieman yli kolme prosenttia verrattuna kaikkien saatavien arvoon.


20 miljoonaa asiakasta

Deutsche Bank on maailman suurin investointipankki.


215 miljardia euroa

Deutsche Bankin pankilla on likviditeettiä eli maksuvalmiutta edelleen 215 miljardia euroa.


15.9.2008

Myyttisen Lehman Brothersin haamu on tullut taas kummittelemaan.

Yhdysvaltalaisen investointipankin romahtaminen 15. syyskuuta 2008 uhkasi kaataa koko globaalin pankkijärjestelmän. Se aloitti finanssikriisin, joka ennakkoarvioista huolimatta iski rajusti myös Suomen talouteen.

Deutsche Bankin osake on romahtanut puoleen viime vuoden aikana. Finanssimaailma on nyt varpaillaan. Lisäksi pankki on saanut Yhdysvalloilta roimat sakot.

Ahdingosta on noussut kahdenlaisia viestejä. Jotkut ovat luottavaisia saksalaispankin selviytymiskykyyn, toiset taas näkevät tilanteessa vakavan järjestelmäriskin.

JPMorgan Chase -pankin toimitusjohtaja Jamie Dimon sanoi CNBC:lle, että ”ei ole mitään syytä, miksi Deutsche Bank ei selviäsi ongelmistaan”. Hän perusteli huoletonta näkemystään sillä, että Deutsche Bankilla on paljon pääomaa.

Pankin pääjohtaja John Cryan tyynnytteli työntekijöitään kertomalla, että pankilla on maksuvalmiutta edelleen 215 miljardia euroa.

GNS Economicsin pääekonomisti Tuomas Malinen pohtii blogissaan, voisiko DB:n tilanne käynnistää uuden globaalin finanssikriisin.

Malisen mukaan Deutsche Bankin ongelmat heijastelevat koko Euroopan pankkisektorin tilaa. Se on pelastettu kymmenen viime vuoden aikana jo kaksi kertaa.

Pääongelma on kuitenkin pankkien kannattamattomuus, jota entisestään on vaikeuttanut Euroopan keskuspankin negatiivinen yliyön talletuskorko.

 

Yhtäläisyydet vuoden 2008 kriisin ja nykyisen tilanteen välillä ovat huolestuttavat.

”Deutsche Bankin osakekurssi on laskenut hälyttävän alas, kuten Lehman Brothersin kurssi vuonna 2008. Tämän lisäksi Deutsche Bank on huomattava osapuoli maailmanlaajuisilla johdannaismarkkinoilla”, Malinen kirjoittaa.

Hänen mukaansa Deutsche Bank muodostaa vakavan uhan maailman finanssivakaudelle sekä johdannaisvastuiden että mahdollisen selvitystilaan ajautumisen signaalivaikutuksen vuoksi.

Euroopan pankkiviranomainen (EBA) on tehnyt Euroopan pankkisektorille stressitestin. Tuloksena oli, että eurooppalainen pankkisektori on riittävän pääomitettu kestämään talouskasvun hiipumisen. Malinen kuitenkin huomauttaa, että Yhdysvaltain keskuspankin (Fed) stressitesteissä Deutsche Bank reputti.