Demarit Romaniassa ovat entisiä kommunisteja, joilla on vain uusi takki – ”Pelkään, että tulee väkivaltaa”

Mielenosoituksilla on paljon yhteistä vuoden 1989 vallankumouksen kanssa, sanoo tutkija Katalin Miklóssy.
Mielenosoitus Romanian hallitusrakennusten edustalla Bukarestissa 8. helmikuuta 2017.
Mielenosoitus Romanian hallitusrakennusten edustalla Bukarestissa 8. helmikuuta 2017. © VADIM GHIRDA / AP / Lehtikuva

Miksi romanialaiset ovat nyt kaduilla, poliittisen historian dosentti ja vanhempi tutkija Katalin Miklóssy Aleksanteri-instituutista?

”Näyttää siltä, että korruptionvastainen taistelu ei ole purrut. Maan uusi demarihallitus viestitti kiistellyllä korruptiolailla, että jos ryöstää kohtuudella, alle 44 000 euroa, se on ok.”

Minkälainen on sosiaalidemokraattinen puolue?

”Demarit ovat hyvin populistinen puolue. He ovat nationalistisia ja viljelevät vihapuhetta. He ovat korruptoituneita mutta myös EU-kriittisiä. Heitä ei voi millään tavalla verrata Suomen Sdp:hen.”

Kansa on sanonut, ettei se lähde kaduilta ennen kuin hallitus on eronnut. Miten ristiriita ratkaistaan?

”Uskon, että demarit haluavat nyt pestä kasvonsa. He erottavat todennäköisesti oikeusministerin, ainakin väliaikaisesti. Hänet uhrataan. Tämä on yksi vaihtoehto. Tai sitten mielenosoitusten paine kuihtuu itsestään.”

Mitä tapahtuu, jos kansa ei lähde kaduilta?

”Pelkään, että silloin demarit alkavat mobilisoida kannattajiaan kaduille ja tulee väkivaltaa. Se on lähes varmaa. Sama tapahtui, kun kommunismi kaatui.”

Mitä yhteistä mielenosoituksilla on vuoden 1989 vallankumouksen kanssa?

”Paljonkin. Nykydemarit ovat entisiä kommunisteja. He nimittivät itsensä Kansallisen pelastuksen rintamaksi 1990. Vuosina 1990–1991 he alkoivat kutsua itseään demareiksi, koska se oli kieli, jota länsi ymmärsi. Suurissa kaupungeissa ihmiset tajusivat, ettei todellista vallanvaihdosta tapahtunut. Demarit vain vaihtoivat päälleen uuden takin.”

”Nämä nykydemarit toivat silloin kaivosmiehiä rautatankoineen Bukarestiin hoitelemaan mielenosoittajia. Satoja ihmisiä kuoli.”

Keitä ovat Romanian sadattuhannet mielenosoittajat?

”Pääasiassa liberaaleja. Ihmisiä, jotka eivät usko hallituksen perääntyneen korruptiolaista. Hallitus teki mielestäni pelkän väistöliikkeen vetämällä lain pois. Huono merkki on, ettei se myöntänyt virhettään. Viesti on, ettei katujen tapahtumilla ole väliä.”

”Eroaminen ei ole itäeurooppalaista poliittista kulttuuria.”

Eroaako pääministeri Sorin Grideanun hallitus?

”Ei! Hän pitää kiinni vallasta niin pitkään kuin mahdollista. Eroaminen ei ole itäeurooppalaista poliittista kulttuuria. Demarit eivät lähde itse ikinä.”

Voiko Romania ajautua Puolan ja Unkarin tielle?

”Demaripuolue on samankaltainen kuin Kaczyńskin Laki ja oikeus -puolue ja Orbánin Fidesz-puolue. Kumpikin ajaa politiikkaansa välittämättä siitä, mitä ihmiset ajattelevat.”

Mikä olisi tie ulos kriisistä?

”Se että demarit hajoavat ja liberaalit lähtevät koalitiosta pois. Silloin voisi järjestää ennenaikaiset vaalit. Jos nyt järjestettäisiin ennenaikaiset vaalit, vaalitulos olisi erilainen kuin joulukuussa. Ihmiset lähtisivät aktiivisemmin uurnille. Mutta hallitus yrittää estää uudet vaalit viimeiseen asti.”