Australia pyytää anteeksi sorretuilta lapsisiirtolaisilta

Ulkomaat 16.11.2009 10:01
Brittiläiset orvot pakotettiin työskentelemään esimerkiksi maatiloilla. Kuva on vuodelta 1953 ja se löytyi Australian kansallisarkistosta. Kuva AP / Lehtikuva.

Autralian pääministeri Kevin Rudd esitti tänään kansallisen anteeksipyynnön tuhansille lapsille, joita laivattiin vastoin tahtoaan Britanniasta Australiaan 1900-luvulla.

Pääministeri Rudd pahoitteli Australian osallistumista lapsisiirtolaisten sortamiseen. Vielä 1970-luvulla köyhille lapsille luvattiin parempaa elämää
toisessa maassa. Vaihtoehtoisesti heille kerrottiin, että heidän vanhempansa olivat kuolleet, jotta lähtö sujuisi helpommin. Todellisuudessa monia käytettiin työläisinä
maatiloilla tai suljettiin laitoksiin. Hyväksikäyttö ja väkivalta oli myös yleistä. Nuorimmat siirtolaiset olivat iältään kolmen vanhoja.

Vaikka pääministeri Ruddin anteeksipyyntö koski viime vuosisataa, Iso-Britannialla oli vakiintunut lapsisiirtolaiskäytäntö yli neljän vuosisadan ajan. Brittiparlamentin teettämän tutkimuksen mukaan käytäntö helpotti aikanaan sosiaalitoimen kuluja.

Lapsisiirtolaisuudessa motiivina oli myös rasismi: valkoisten valioyksilöiden maahantuonti oli toivottua, sillä sen ajateltiin pitävän yllä Brittiläisen imperiumin puhdasrotuisuutta. Heitä vietiin paitsi Australiaan, myös Kanadaan, Uuteen Seelantiin, Etelä-Afrikkaan ja Zimbabween. Lapsia siirrettiin vuosisatojen saatossa arviolta 130 000.

Iso-Britannian pääministeri Gordon Brownin on myös oletettu pyytävän anteeksi oman maansa puolesta.

Lähteet: BBC, New York Times, Reuters

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.