Auringonpimennys aiheuttaa rynnistyksen Kaakkois-Aasiaan

Ulkomaat 21.7.2009 15:30

Huomenaamulla tapahtuva auringonpimennys on vuosisadan pisin. Voit seurata uutista myös SK:n kuvavirrasta.

Auringonpimennys heinäkuu 2009Opettaja opastaa auringonpimennyslasien käytössä Allahabadissa, Intiassa 21. kesäkuuta 2009. Kuva Rajesh Kumar Singh / AP / Lehtikuva

Varhain huomenaamulla tapahtuu täydellinen auringonpimennys, joka näkyy laajissa osissa Intiaa ja Kiinaa. Pimennys alkaa kello 05.28 paikallista aikaa eli kello
01.58 Suomen aikaa.

Auringonpimennyksessä kuu asettuu radallaan auringon ja maan väliin, peittäen auringon joko osittain tai kokonaan. Täydellisissä pimennyksissä kuu peittää auringon kokonaan. Tällöin kuu peittää auringon taakseen ja kuun varjo osuu maahan. Kuun langettama varjo osuu maapalloon ensin Intian rannikolla Mumbaista
pohjoiseen.

Huominen pimennys on pisin 2000-luvulla: se kestää kuutisen minuuttia.

”Tämän auringonpimennyksen näkee mahdollisesti suurin joukko ihmisiä koko historian aikana. Kaikki Intian ja Kiinan asukkaat voivat nähdä ainakin osan auringosta pimennettynä päivän mittaan”, sanoi astronomi Richard Binzel uutistoimisto CNN:lle.

Tosin joissakin osissa Kiinaa huonot sääolot saattavat pilata auringonpimennyksen. Uutistoimisto AFP:n mukaan pilvet ja sateet saattavat meteorologien mukaan estää auringonpimennyksen näkemisen Shanghaissa ja muualla Itä-Kiinassa. Heinäkuu on monsuunikauden huippuaikaa Etelä-Aasiassa.

Internetissä on useampia sivustoja, jotka lähettävät videokuvaa pimennyksestä reaaliaikaisesti, mutta osa niistä on maksullisia.

Astrologit povaavat väkivaltaa

Pimennys on tuonut valtavasti ”auringonpimennysturisteja” sellaisiin osiin alueita, joissa se näkyy aivan täydellisenä. Monin paikoin kulkuneuvot ja majapaikat ovat jo täyteen varattuja. Esimerkiksi pieneen Taregnan intialaiskylään on odotettu noin 20 000 auringonpimennyksistä kiinnostuneita ja tiedemiehiä ympäri maailmaa, kertoo BBC.

Kaikki eivät ole yhtä innoissaan.

Intian 850 miljoonasta hindusta moni uskoo edelleen, että auringonpimennys kertoo pahan voitosta. Hindutemppelit ovat suljettuina pimennyksen aikaan, ja vallalla on erilaisia uskomuksia. Muun muassa raskaina olevia naisia on kehotettu pysyttelemään sisätiloissa.

Lisäksi astrologit ovat povanneet väkivallan lisääntyvän etenkin sellaisilla alueilla, joilla auringonpimennys näkyy.

Suomessa seuraavaksi vuonna 2126

Täydellisiä auringonpimennyksiä tapahtuu suunnilleen kerran vuodessa,
ja ne näkyvät täydellisinä vain hyvin rajatulla alueella. Seuraava
täydellinen auringonpimennys on heinäkuussa 2010. Se näkyy eteläisellä
Tyynellämerellä, muun muassa Pääsiäissaarilla.

Suomessa sellainen näkyy
seuraavan kerran vuonna 2126 akselilla Vaasa-Kouvola.

Lähteet: AFP, CNN, BBC, The New York Times

Lisää aiheesta:

Nasan aiheesta kertova sivusto

Pohjois-Dakotan yliopiston suora lähetys auringonpimennyksestä