Arabikevään yllättävä tulos: Islamin ääni vahvistui

Arabikevät
Teksti
Katri Merikallio
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
libyalaiset juhlivat vapautusta

Libyalaiset juhlivat vapautusjulistusta Marttyyrienaukiolla Tripolissa 23. lokakuuta. Kuva Marco Longari / Reuters / Lehtikuva.

Islamilainen al-Nahda-puolue voitti Tunisian vaalit. Libyassa vapauttajat lupaavat šariaan pohjaavaa valtiota. Näinkö tässä kävi?

Samana sunnuntaina, 23. lokakuuta, kun Libyan väliaikaishallinto julisti maan vapautetuksi ja Muammar Gaddafin aikakauden päättyneeksi, naapurimaassa Tunisiassa ihmiset jonottivat tunteja äänestääkseen maan ensimmäisissä vapaissa vaaleissa.

Arabikevään kansannousut alkoivat Tunisiasta, ja siksi maan vaalitulosta on luettu maailmalla erityisen kiinnostuneesti.

Tunisian vaalit voittaneen al-Nahda puolueen johtaja Rachid Ghannouchi on korostanut, että islam ja demokratia eivät ole ristiriidassa keskenään ja että naisten ja miesten välinen tasa-arvo, vallan kolmijako, sananvapaus ja vähemmistöjen suojeleminen ovat Tunisian tie diktatuurin kaatumisen jälkeen.

“Meitä ei voi verrata talebaniin tai Iraniin”, Ghannouchi sanoi uutistoimisto Al-Jazeeralle ja nimesi Turkin valtaapitävän AK-puolueen aatteellisesti lähimmäksi ryhmäksi.

Myös Tunisian keskusta-vasemmistolaiset puolueet menestyivät vaaleissa, joiden äänestysprosentti nousi 90:een. 217-jäseninen neuvosto valitsee maalle väliaikaisen hallituksen.

Työ maan uuden perustuslain muotoilemiseksi alkaa heti, mutta samaan aikaan maan vaikea taloustilanne vaatii nopeita ratkaisuja.

“Me haluamme talousjärjestelmän, joka rohkaisee yksityisyritteliäisyyttä ja sijoituksia”, Ghannouchi on linjannut.

Ennen vaaleja Ghannouchi sanoi toivovansa maahan laajapohjaista yhteishallitusta, jossa eri puolueet etsisivät yhdessä Tunisialle uutta linjaa ilman ideologisia tai uskonnollisia raja-aitoja.

Ghannouchi eli Britanniassa maanpaossa yli 20 vuotta ja vakuutti ennen vaaleja, että hän ei ole ehdolla nyt eikä myöhemminkään poliittisiin tehtäviin.

“Haluan että nuoremmalla sukupolvella on johtorooli kun maamme tulevaisuutta muokataan”, Ghannouchi kirjoitti brittilehti Guardianissa.

Lähi-idän ohjelman johtaja Heidi Huuhtanen Crises Management Initiative -järjestöstä muistuttaa, että voitosta huolimatta al-Nahda joutuu neuvottelemaan maallisempien puolueiden kanssa maan perustuslaista.

“Vaalit olivat vapaat ja rehelliset, ja näin ollen tulos heijastaa aidosti tunisialaisten näkemyksiä politiikasta.”

“Asiaa syytä seurata”

Myös naapurimaassa Libyassa katseet ovat kääntymässä Muammar Gaddafin jälkeiseen aikaan. Libyan väliaikaisjohto on luvannut järjestää vapaat vaalit kahdeksan kuukauden sisällä.

“Toisin kuin naapurimaissa Tunisiassa ja Egyptissä, Libyassa on tapahtunut todellinen vallankumous. Se on yhtälailla sen etu kuin ongelma”, tulkitsee yhdysvaltalainen Libya-asiantuntija Michael Hanna.

“Siellä ei uudisteta vanhaa vaan koko järjestelmä pitää rakentaa alusta asti.”

Väliaikaishallinnon johtaja ilmoitti sunnuntaina, että islam on Libyan valtionuskonto – kuten se oli jo Gaddafinkin aikana – mutta että islam ja aria ovat kaiken lainsäädännön perusta.

Jalil täsmensi sunnuntain juhlallisuuksien jälkeen, että jokainen laki, joka on ristiriidassa islamin periaatteiden kanssa, kumoutuu. Tämä merkitsee Jalilin mukaan myös useamman vaimon sallimista muslimimiehille.

Lännessä on jo kyselty, että tällaista yhteiskuntaako Naton kannatti tukea.

Michael Hanna pohtii, että arian ja polygamian nostaminen esiin voi olla Jalilin yritys rauhoittaa edelleen aseet kädessä kulkevia radikaaleja. Ryhmien keskeisiä taisteluja pidetään edelleen mahdollisena uhkana maan yhtenäisyydelle.

“Toisaalta tiedämme, että Jalil on aidosti hyvin uskonnollinen mies.”

Väliaikaishallinnon perustuslakiluonnoksen mukaan Libyasta tulee demokraattinen monipuoluejärjestelmä. Se kunnioittaa oikeusvaltion periaatteita: tasa-arvoa, ilmaisun vapautta ja oikeusjärjestelmän itsenäisyyttä. Naisilla on samat oikeudet osallistua kuin miehillä.

Michael Hannan mukaan libyalaiset ovat nyt hyvin vastaanottavaisia kansainvälisen yhteisön neuvoille, ja sen onkin tehtävä selväksi, mitä kansainvälisiä standardeja Libyan on syytä kunnioittaa.

“Mutta tätä asiaa on syytä seurata tarkasti.”

Heidi Huuhtanen puolestaan muistuttaa, että ariaa sovelletaan siviiliasioissa useimmissa muslimimaissa.

“Jalil tunnetaan uskonnollisesti konservatiivina, mutta on hyvä muistaa, että hän ei yksin päätä Libyan perustuslaista. En usko, että islamilainen suuntaus tulee merkittävästi vaikuttamaan Libyan valtiomuotoon.”