Yhdysvaltain ex-suurlähettiläs: ”Suomalaiset ovat valtavan ennakko­luulottomia luomaan uutta”

Ihmiset Suomessa eivät kehuskele tyhjästä, kehuu Barbara Barrett.
Amerikka 22.10.2017 17:08
Kirsi-Marja Häyrinen-Beschloss
Barbara Barrett piti viimeisen tiedotustilaisuutensa Yhdysvaltain suurlähettiläänä suurlähetystössä Helsingissä 12. tammikuuta 2009.
Barbara Barrett piti viimeisen tiedotustilaisuutensa Yhdysvaltain suurlähettiläänä suurlähetystössä Helsingissä 12. tammikuuta 2009. © KIMMO MÄNTYLÄ / Lehtikuva

PHOENIX, ARIZONA, USA – ”Sisu”, Barbara Barrett, 66, vastaa suomeksi. Hän on oppinut arvostamaan suomalaisten rehellisyyttä, lahjomattomuutta ja ylpeyttä. Entinen Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs sanoo, että amerikkalaiset voisivat ottaa oppia suomalaisista.

”Erityisesti suomalaisesta sisusta, joka näkyy kaikilla aloilla Suomessa. Niin koulutuksen järjestämisessä, teknologia-alan saavutuksissa kuin maanpuolustuksessakin.”

Barret on tehnyt vaikuttavan uran liike-elämässä ja diplomaattina. Hän toimi Yhdysvaltain suurlähettiläänä Suomessa vuosina 2008–2009 presidentti George W. Bushin nimittämänä. Siltä ajalta on peräisin hänen rakkautensa Suomeen.

Hän arvostaa ehkä kaikkein korkeimmalle suomalaisten itsenäisyyttä.

”Suomen naapurissa on yksi korruptoituneimmista maista maailmassa eli Venäjä, ja Suomi on yksi vähiten korruptoitunut maa. Siksipä Suomi on yksi parhaimpia paikkoja perustaa yritys.”

Barrett sanoo, että hänen mielestään suomalaisten kyky luoda uusia keksintöjä teknologian alalla on maailman mittaluokassa poikkeuksellista.

”Kun olin Suomessa, opin että koko ajan pitää etsiä ja oppia uusia asioita. Suomalaiset ovat valtavan ennakkoluulottomia luomaan uutta. Heidän pitää vaan tulla paremmaksi markkinoimaan tuotteitaan.”

Suomalaisten uteliaisuudesta ja halusta luoda uutta amerikkalaiset voisivat myöskin ottaa esimerkkiä.

”Suomi on todella hyvä maa opiskella, ihmiset eivät kehuskele tyhjästä vaan luovat todella merkittäviä asioita.”

 

Barrettin intohimoinen suhde suomalaisiin tai Suomeen ei ole vuosien saatossa taantunut. Päinvastoin.

Hän toimi syyskuun lopussa puheenjohtajana tilaisuudessa, joka järjestettiin Phoenixissa Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi. Tilaisuden järjestivät Phoenix Committee of Foreing Relations -yhdistys ja Sandra Day O’Connor Institute.

Barrett oli kutsunut tilaisuuden pääpuhujaksi hyvän ystävänsä Elisabeth Rehnin.

Barrett muisteli saaneensa kielokukkakimpun Rehniltä saavuttuaan ensi kertaa Suomeen suurlähettiläänä.

”Hän seisoi oveni takana itse kerämäänsä kimppu kädessä. Tässä mutkattomassa vastaanotossa oli jotain hyvin suomalaista.”

Barrett jatkoi tutustumistaan Suomeen ja suomalaisiin virallisen asemansa kautta ja muutenkin: hän muun muassa pyöräili Suomen halki länsi-itäsuunnassa – ja lopulta Ivaloon saakka.

Amerikkalaiset ovat Barrettin mukaan panneet merkille, että Suomi juhlii 100-vuotista itsenäisyyttään.

Se näkyy perinteisessäkin mediassa. Arvostetussa The New Yorker -lehdessä oli 2. lokakuuta juttu Yhdysvaltoja kiertävästä avolava-auton perässä vedettävästä saunasta.

Barrett kertoo, että häneltä kysytään nykyisin usein Suomesta – ja muustakin kuin saunomisesta.

Barbara Barrett ja Elisabeth Rehn Phoenixissa Yhdysvalloissa 26. syyskuuta 2017.

Barbara Barrett ja Elisabeth Rehn Phoenixissa Yhdysvalloissa 26. syyskuuta 2017.  © Kirsi-Marja Häyrinen-Beschloss

 

Phoenixin tilaisuudessa kävi selväksi, että amerikkalaiset haluavat tietää lisää esimerkiksi siitä, miten Suomi pärjää Venäjän kyljessä, kun maamme rajoja loukkaavat sotilaslennot ovat lisääntyneet.

Tilaisuudessa keskusteltiin myös suomalaisten halukkuudesta liittyä Natoon ja siitä, milloin päätös olisi ajankohtainen.

Suomella on myös paljon annettavaa arktisessa yhteistyössä Yhdysvaltojen kanssa, varsinkin, kun Suomi ottaa huomioon myös pohjoisen alueen ympäristönsuojelulliset näkökohdat

”Suomi ja Yhdysvallat ovat pitkäaikaisia ystävämaita”, Barbara Barret vakuutti.

”Suomi ainoana maana maksoi takaisin sotavelat aikataulussa. Suhteet ovat hyvät ja vakaalla pohjalla.”

 

Jos Suomi tarvitsee voimakastahtoisen ja periksiantamattoman Suomi-puhujan, niin Barbara Barrett olisi juuri oikea ihminen tehtävään.

Paukkuja varmasti löytyy, sillä pelottomana tunnettu Barrett on kouluttautunut muun muassa avaruuslentäjäksi Venäjällä Juri Gagarinin nimeä kantavassa kosmonauttien koulutuskeskuksessa ja lentänyt hävittäjällä.

Barrett toimii monien yksityisten yritysten johtokunnissa. Hän on muun muassa lahjoittanut miehensä, entisen Intelin toimitusjohtajan Craig Barrettin kanssa kymmenen miljoona dollaria Arizonan valtionyliopistolle.

Barrett on asunut ja vaikuttanut Arizonassa pääosan elämästään, jo 1980-luvulta lähtien.