”Donnie, sinut on erotettu!” – Trumpin vastustajat haluavat hukuttaa Valkoisen talon postikortteihin ja kirjoihin

Yhdysvaltain presidentti ei voi pysäyttää perinteistä postia, uskovat mielenosoittajat.
Amerikka 22.2.2017 12:28
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhui lehdistötilaisuudessa Valkoisessa talossa Washingtonissa 16. helmikuuta 2017.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhui lehdistötilaisuudessa Valkoisessa talossa Washingtonissa 16. helmikuuta 2017. © ANDREW HARNIK / AP / Lehtikuva

Donald Trump alkoi saada postia pian presidentinvaalien jälkeen.

Kirjeitä lähettivät muun muassa lapset, jotka halusivat selittää vasta valitulle presidentille, miksi on tärkeää olla kiltti. Kampanjalle perustetussa Facebook-ryhmässä oli parhaimmillaan yli 10 000 jäsentä.

Tarkoitus oli muistuttaa tulevaa presidenttiä ystävällisessä hengessä siitä, että kaikkia ihmisiä on kohdeltava kunnioittavasti. Osoite oli Trump Tower, 725 5. Avenue, New York 10022, USA.

Nyt osoite on vaihtunut, mutta postin tulo ei ole loppunut. Useimmat postikampanjat tähtäävät Valkoisen talon postilaatikkoon, osoitteeseen White House, 1600 Pennsylvania Avenue, Washington, DC 20500, USA.

Facebook-ryhmä Leaders Are Readers järjesti ystävänpäivänä 14. helmikuuta kampanjan, joka halusi ”hukuttaa Valkoisen talon kirjoihin”. Trumpin tiedetään katsovan mieluiten televisiota, sillä hän ei pidä lukemisesta.

Kirjakampanjan järjestäjien mukaan kirjat voisivat opettaa Trumpille nöyryyttä ja muiden asemaan asettumista. Heidän mielestään johtajan tulee osata kuunnella eikä sen opetteluun ole parempaa keinoa kuin kirjojen lukeminen. Kampanjan Facebook-tapahtumaan ilmoittautui reilut tuhat osallistujaa.

 

PostiKortteja ovat saaneet myös Yhdysvaltain senaattorit.

Sen jälkeen, kun miljoonat ihmiset ympäri maailmaa puolustivat ihmisoikeuksia ja tasavertaisuutta naisten marsseissa, kansanliike on jatkanut toimintaansa ”10 tekoa 100 päivässä” -kampanjalla.

Ensimmäinen teko kymmenestä on lähettää postikortti oman osavaltion senaattoreille.

Naisten marssin kotisivuilla neuvotaan osallistujia kertomaan postikorteissa, millaisten asioiden puolesta he haluavat taistella tulevien päivien, viikkojen ja kuukausien aikana. Jotta senaattorit varmasti saavat heille osoitetut postit, osallistujien tulee selvittää asiansa tarkasti ja selkeästi ja merkata korttiin omat yhteystietonsa.

Kampanjan satoa voi seurata muun muassa Twitterissä tunnisteella #WhyIMarch.

Myös Trumpin strategiapäällikkö Steve Bannon on saanut osansa protestoijien postikorteista.

Trumpin päätöksenteon bannonmaiset piirteet, kuten seitsemään muslimienemmistöiseen maahan kohdistunut maahantulokielto, herättivät keskustelun siitä, kuka Valkoista taloa todellisuudessa johtaa.

Sen seurauksena sadat ihmiset alkoivat lähettää Valkoiseen taloon postikortteja ”Presidentti Bannonille”, jotta tämä eroaisi tehtävästään.

Maaliskuun iduksena voi tapahtua mitä tahansa.

Postiprotestien järjestäminen jatkuu yhä sosiaalisessa mediassa.

Toistaiseksi suurinta lähetystä on kaavailtu maaliskuun 15. päivälle. Niin sanotun ”Trumpin-seisauspäivän” The Ides of Trump -nimitys viittaa maaliskuun idukseen.

Siitä pitäen, kun keisari Julius Caesar salamurhattiin 15. maaliskuuta vuonna 44 ennen nykyisen ajanlaskun alkua, päivällä on ollut myyttinen maine: maaliskuun iduksena – kuten päivä oli nimetty roomalaisessa kalenterissa – voi tapahtua mitä tahansa.

”Trumpin-seisauspäivän” kiertokirjeessä kehotetaan kaikkia lähettämään Trumpille postikortti, jossa kerrotaan, miten epäsuosittu presidentti on.

”Hautaamme Valkoisen talon postitoimiston lappusiin, jotka kertovat Donnielle, että hänet on erotettu”, kirjeessä sanotaan.

Kampanjan tavoitteena on lähettää Valkoiseen taloon yli miljoona postikorttia päivässä, jotta Trumpin kabinetti ”ei voisi selittää vastustusta vaihtoehtofaktoilla”.

Kiertokirjeessä kehotetaan protestoijia myös vaatimaan Trumpia julkaisemaan verotietonsa. Yhdysvaltain veropäivää vietetään tänä vuonna 18. huhtikuuta.

”Kaikkien maailmassa tulisi kertoa Donnielle, miten hänellä menee. He eivät voi rakentaa muuria, joka pysäyttäisi postin.”

”Presidentillinen postiosasto” työskentelee Valkoisessa talossa.

Valkoiseen taloon saapuvat postit käsittelee presidentillinen postiosasto. Presidentti Barack Obaman hallinnon aikana osasto vastaanotti päivittäin kymmeniätuhansia sähköposteja, kirjeitä ja paketteja.

Postiosasto herätti Obaman kaudella huomiota erityisesti siksi, että sen kerrotaan toimittaneen presidentille tämän pyynnöstä joka päivä kymmenen kappaleen näytteen kansalaisten kirjeistä.

Trumpin aloitettua Valkoisen talon isäntänä postiosaston tehtävien kuvaus on kadonnut Valkoisen talon verkkosivuilta. Trump ei ole myöskään ilmoittanut jatkavansa Obaman kirjeperinnettä.

”Trumpin-seisauspäivän” järjestäjien miljoonan postikortin päivätavoitteen tarkoitus on, etteivät media, poliitikot tai presidentti voi ohittaa kansalaisten tyytymättömyyttä.

Kampanja kehottaa lähettämään kirjeiden sijaan postikortteja, sillä suljetuille kuorille tehdään turvatarkastus, joka hidastaa postin perillepääsyä.

 

Postikampanjoiden vaikutuksista ja Trumpille lähetetyn postin määristä ei ole luotettavia tietoja.

Sosiaalinen media tekee protestoinnista maailmanlaajuista, mutta ainakaan Suomesta ei tänä vuonna ole Postin mukaan lähetetty ulkomaille tavallista enempää postia.

Posti ei seuraa tavallisia postikortteja, mutta ulkomaan kirjelähetyksissä tai ulkomaan postimerkkien myynnissä ei ole ollut piikkejä.