Norsujen salametsästäjiä vastaan suomalaisten kanssa taistellut johtaja surmattu – ”Tuntuu surrealistiselta”

Koirakouluttaja Toni Lahtisen yhteistyökumppani Wayne Lotter sai tappouhkauksia ennen surmaa.
Afrikka 18.8.2017 11:39
Jukka Heinonen
PAMS Foundationin perustaja Wayne Lotter.
PAMS Foundationin perustaja Wayne Lotter. © PAMS Foundation

Norsujen salametsästyksen tunnettu vastustaja, PAMS Foundation -luonnonsuojelujärjestön perustaja ja johtaja Wayne Lotter ammuttiin kuoliaaksi Tansanian suurimmassa kaupungissa Dar es Salaamissa keskiviikkoiltana 16. elokuuta.

Guardian-lehden mukaan aseistautunut mies pysäytti Lotteria lentokentältä hotelliin kuljettaneen taksin ja ampui hänet.

Lotter teki elämäntyönsä norsujen salametsästyksen vastustajana. Järjestöä arvostettiin myös Suomen Tansanian-suurlähetystössä, joka myönsi PAMS Foundationille noin 100 000 euron tuen.

Juuri Lotterin ansiosta suomalainen norsunluukoirien kouluttaja Toni Lahtinen pääsi Rokka-koiransa kanssa vahvistamaan tansanialaisia lainvalvojia.

Lahtisen järjestö Team Rokka osallistui useisiin kansainvälistä huomioita saaneisiin norsunluun salakuljettajien kiinniottoihin 2015–2016.

Suomen Kuvalehti kertoi heinäkuussa 2017, miten Lahtinen joutui hengenvaaraan ja jätti Tansanian viime vuonna paljastettuaan maan korruptoituneiden viranomaisten olevan mukana laittomassa norsunluun salakuljetuksessa.

Wayne Lotter oli saanut useita tappouhkauksia ennen surmatyötä.

”Silti tämä tuntuu surrealistiselta. Ilman häntä Team Rokkaa ei olisi olemassa”, typertynyt Lahtinen sanoo.

Eteläafrikkalainen Lotter oli perustamassa PAMS Foundation -luonnonsuojelujärjestöä 2009 ja johti sen toimintaa Tansaniassa aina kuolemaansa asti.

Kun Lahtinen käynnisti norsunluukoiratoimintaa Suomessa, Lotterin kannustus ja neuvot auttoivat häntä ratkaisevasti eteenpäin.

”Eräänä vuonna vaihdoimme yli tuhat sähköpostia vuodessa,” Lahtinen muistelee.

Lotterin mukaan afrikannorsun asemaa Tansaniassa uhkasi yhteiskunnan kaikkiin kerroksiin levinnyt korruptio, mitä hallitsematon kehitysapu vain pahensi. Suorapuheisuus toi Lotterille myös vihamiehiä, samoin kuin se, että hän tarttui ongelmiin tehokkaasti. 

”Wayne toi norsujen suojeluun aivan uuden aikakauden. Moni alan toimija oli tyytynyt vain järjestämään valistustilaisuuksia ja lahjoittamaan metsänvartijoille työvälineitä, mutta eihän sellaisella ole merkitystä, jos toiminnalta puuttuu maan korkeimman johdon tuki. Wayne toimi erittäin strategisesti. Loi kattavan suhdeverkoston ja panosti tiedustelutoimintaan”, Lahtinen sanoo.

Kiinalaiset himoitsevat norsunluusta valmistettuja koriste- ja käyttöesineitä. 

PAMS tuki ja rahoitti Tansanian hallinnon erikoisjoukkoja, jotka taistelivat norsujen salametsästystä vastaan. Juuri Lotteriin suhteisiin perustui se, että Toni Lahtisen Team Rokka saattoi työskennellä tiiviissä yhteistyössä Tansanian viranomaisten kanssa. 

”Wayne oli hyvä ja sydämellinen inhimillinen, joka ei tahtonut pahaa kenellekään. Toki hän myös suhtautui asiaansa hyvin intohimoisesti ja räiskähteli aina välillä.”

Lahtisen paras muisto ystävästään sijoittuu retkelle tansanialaiseen luonnonpuistoon.

”Vietimme siellä kolme yötä ja puhuimme syntyjä syviä. Ymmärsin, että hän olisi kaikkein mieluiten asunut ’puskassa’. Hänen luontorakkauttaan kuvastaa se, että luonnonsuojelun takia hän asui ja eli kaupungissa lobbaamassa päättäjiä, vaikka kaiken lisäksi arasteli ihmisille puhumista”, Lahtinen kiteyttää.

Tansaniassa afrikannorsujen kanta on pudonnut 100 000 yksilöstä 40 000:een vuosina 2009–2014. Afrikannorsujen hätä johtuu paljolti kiinalaisista, jotka himoitsevat norsunluusta valmistettuja koriste- ja käyttöesineitä. PAMS Foundationin ja muiden alan toimijoiden arvioidaan kuitenkin onnistuneen hillitsemään salametsästystä merkittävästi.