Suoliston bakteerit suojaavat syövältä – etenkin ne bakteerit, joiden ravintoa ovat hedelmät ja vihannekset

Hedelmät ja vihannekset auttavat tuottamaan lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka puolestaan ehkäisevät osaa syövistä.
Tiede 28.2.2018 15:41

© SEPPO SARENTOLA / SKOY

Suolistobakteerien ja suolistosyövän välinen yhteys on saanut viime vuosina yhä enemmän huomiota. Suolistosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpä Suomessa; siihen sairastuu vuosittain 3 000 suomalaista.

Noin kolmannes suolistosyövistä selittyy elintavoilla. Varsinkin runsas punaisen lihan syöminen ja alkoholin käyttö, vähäinen kuitujen saanti ja liikunta sekä ylipaino ja tupakointi kohottavat sairastumisriskiä.

 Nature Communications -lehdessä tammikuussa 2018 julkaistu tutkimus kertoo, miten bakteerit voivat vaikuttaa geeneihin, mikä puolestaan vaikuttaa esimerkiksi paksu- ja peräsuolen syövän eli suolistosyövän riskiin.

 

Tutkimusryhmä teki kokeita hiirillä ja ihmisen soluviljelmillä. Tutkijat keskittyivät tarkastelemaan erityisesti lyhytketjuisia rasvahappoja, joilla on merkittävä rooli sairauksien ennaltaehkäisyssä.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.