Suoliston bakteerit suojaavat syövältä – etenkin ne bakteerit, joiden ravintoa ovat hedelmät ja vihannekset

Hedelmät ja vihannekset auttavat tuottamaan lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka puolestaan ehkäisevät osaa syövistä.
Tiede 28.2.2018 15:41
© SEPPO SARENTOLA / SKOY

Suolistobakteerien ja suolistosyövän välinen yhteys on saanut viime vuosina yhä enemmän huomiota. Suolistosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpä Suomessa; siihen sairastuu vuosittain 3 000 suomalaista.

Noin kolmannes suolistosyövistä selittyy elintavoilla. Varsinkin runsas punaisen lihan syöminen ja alkoholin käyttö, vähäinen kuitujen saanti ja liikunta sekä ylipaino ja tupakointi kohottavat sairastumisriskiä.

 Nature Communications -lehdessä tammikuussa 2018 julkaistu tutkimus kertoo, miten bakteerit voivat vaikuttaa geeneihin, mikä puolestaan vaikuttaa esimerkiksi paksu- ja peräsuolen syövän eli suolistosyövän riskiin.

 

Tutkimusryhmä teki kokeita hiirillä ja ihmisen soluviljelmillä. Tutkijat keskittyivät tarkastelemaan erityisesti lyhytketjuisia rasvahappoja, joilla on merkittävä rooli sairauksien ennaltaehkäisyssä.