Mars saa odottaa – ihminen palaa Kuuhun vuoteen 2028 mennessä, ehdottaa Trumpin uusi Nasa-budjetti

Nasa tähtää paluuseen maapallon kiertolaiselle ennen kaukaisempaa Marsin-lentoa.
Tiede 15.3.2019 18:30
Ihminen vieraili toistaiseksi viimeistä kertaa Kuun pinnalla 70-luvun alussa. Kuvassa kuukävelyllä astronautti David R. Scott vuonna 1971
Ihminen vieraili toistaiseksi viimeistä kertaa Kuun pinnalla 70-luvun alussa. Kuvassa kuukävelyllä astronautti David R. Scott vuonna 1971 © NASA / JSC

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on yksi harvoista voittajista presidentti Donald Trumpin hallinnon esityksessä liittovaltion budjetiksi vuodelle 2020. Virasto on saamassa vuodelle yli 21 miljardin dollarin summan, josta reilut 10 miljardia on varattu avaruustutkimusohjelmaan.

Budjetti vahvistaa Nasan jo aiemmin julkaisemaa suunnitelmaa, jonka mukaan se olisi perustamassa pysyvän Gateway-avaruusaseman Kuuta kiertävälle radalle.

Vielä Barack Obaman presidentinkaudella Yhdysvaltain avaruusohjelman päätavoitteena oli miehitetty lento Marsiin, mutta Trumpin kaudella maali on valittu lähempää.

Marsin-lento on edelleen pitkän aikavälin tavoite, jonka välietappina toimii Kuun kiertoradalle rakennettava Gateway, jonka on arveltu valmistuvan 2020-luvulla.

Avaruusasema toimisi tukikohtana, josta astronautit ja laitteet pääsisivät Kuun kamaralle. Kuu toimii Nasan mukaan testialustana, jossa voidaan testata Marsissa tarvittavaa teknologiaa ja menetelmiä.

”Menemme Kuuhun seuraavalla vuosikymmenellä, ja tällä kertaa menemme sinne jäädäksemme”, Nasan johtaja, poliitikko Jim Bridenstine sanoo lausunnossaan.

”Käytämme siellä oppimaamme seuraavaan valtavaan loikkaan – astronauttien Marsiin lähettämiseen.”

 

Nasa kertoo tavoitteekseen astronauttien paluun Kuuhun vuoteen 2028 mennessä. Tuolloin on tullut kuluneeksi yli puoli vuosisataa maan edellisestä miehitetystä kuulennosta Apollo 17:stä, joka laukaistiin 1972.

Lähitulevaisuuden avaruustehtäviä helpottaa se, että Yhdysvallat pystyy pian taas lähettämään astronauttinsa avaruuteen omilla raketeillaan yksityisyritysten avulla, jolloin se ei ole enää riippuvainen Venäjän Sojuz-raketeista.

Nasa on värvännyt sekä SpaceX:n että Boeingin rakentamaan miehitettyihin lentoihin sopivia avaruusaluksia.

SpaceX:n Crew Dragon -aluksen miehittämätön testilento tehtiin maaliskuun alussa, ja miehitetty lento on suunniteltu heinäkuulle.

New York Timesin mukaan Trumpin budjettiesityksessä yksityisyritysten merkitys korostetuu entisestään, sillä vaikka kuutehtävien budjettia kasvatetaan, Nasan SLS-rakettiperheen kehittämistä lykätään ja perustutkimuksen rahoitusta leikataan.

Ainakin toistaiseksi näyttää yhä siltä, että yksityisyritysten miehitettyjen alusten roolina olisi kuljettaa astronautteja kiertoradalle ISS-avaruusasemalle. Kuuhun suuntavissa tehtävissä on Nasan mukaan yhä tarkoitus käyttää Nasan omaa SLS-rakettia ja Orion-avaruusalusta.

Nasalle myönnettävästä budjetista päättää lopulta Yhdysvaltain kongressi. Trumpin budjettiesityksen on odotettu kohtaavan vastarintaa demokraattien hallussa olevassa edustajainhuoneessa, sillä se kasvattaa puolustusmenoja ja leikkaa sosiaaliohjelmia.