Koronarokotetta ja -lääkkeitä etsitään ennätysvauhtia – lupaavin on ebolaa vastaan kehitetty lääkeaine

Covid-19-rokotteen kehittämiseen menee vielä pitkä aika, mutta taudin hoitoon saattaa löytyä sitä ennen lääke.

covid-19
Teksti
Lassi Lapintie
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Samalla kun koronavirus sotkee yhteiskuntien toimintaa ja koko maailmantaloutta, tutkijat ympäri maailman yrittävät kehittää tehokkaita lääkkeitä ja rokotetta uutta tautia vastaan.

Se on helpommin sanottu kuin tehty, sillä ihmisille turvallisen uuden rokotteen kehitys vie aikaa ja koronaviruksia vastaan rokotteiden kehittäminen on erityisen vaikeaa. Helpotusta toisi myös lääke, joka estäisi virusta lisääntymästä sairastuneiden elimistössä.

Toiveena on, että jokin jo olemassa oleva ja ihmisille turvalliseksi todettu lääkeaine toimisi uutta koronavirusta vastaan ja saataisiin ripeästi käyttöön. Kokonaan uuden lääkkeen luominen ja turvalliseksi toteaminen on vuosikausien prosessi.

Kärkiehdokas tällaiseksi pikalääkkeeksi on amerikkalaisyhtiö Gilead Sciencesin remdesivir, joka kehitettiin alun perin ebolan hoitoon. Remdesivir todettiin turvalliseksi Länsi-Afrikan ebolaepidemian aikaan, joskaan se ei tehonnut itse tautia vastaan.

Nyt elätellään toiveita, että aine toimisi uutta koronavirusta vastaan. Yhdysvalloissa ainakin yhden potilaan todettiin parantuneen oireistaan lääkkeen saamisen jälkeen.

Kiinassa pahimmalla epidemia-alueella ovat käynnissä potilaskokeilut, joiden tuloksia odotetaan huhtikuussa. Tulosta odottava Gilead on jo valmistautunut lääkkeen nopeaan sarjatuotantoon.

Remdesivir on suunniteltu estämään RNA-virusten geneettisen materiaalin kopioimista. RNA-viruksiin kuuluvat sekä ebolavirus että uusi koronavirus. Remdesiviriä testataan myös Saksassa, kertoo Der Spiegel.

“Tiede liikkuu nyt hämmästyttävää vauhtia Covid-19:ää vastaan, mutta se on äärimmäisen haastava virus”, toteaa tutkimuksia rahoittavan Wellcome-säätiön Jeremy Farrar Der Spiegelille.

 

Remdesivirin ohella testataan useita lääkeaineita ja rokotekandidaatteja ympäri maailman. Kansainvälinen tietokanta Clinicaltrials.gov listaa noin sata Covid-19-potilailla tehtävää tutkimusta.

Lääkeaineina testataan muun muassa HIV:n hoitoon suunniteltua yhdistelmälääkettä kaletraa sekä malariaa vastaan kehitettyä chloroquine-ainetta, kertoo tiedelehti New Scientist.

Tuoreen tutkimuksen mukaan sekä remdesivir että chloroquine pysäyttävät uuden koronaviruksen lisääntymisen ainakin laboratoriossa. Se ei toisaalta vielä tarkoita sitä, että sama toimisi ihmispotilaan elimistössä.

Esimerkiksi juuri remdesivir menestyi petrimaljassa ja eläinkokeissa ebolaa vastaan, mutta ihmispotilaissa se ei toiminut, kertoo Washington Post.

Todellisen rokotteen kehittämisessä menee optimististenkin arvioiden mukaan noin 1,5 vuotta, kertoo The Guardian. Senkin jälkeen kuluu aikaa, ennen kuin rokotetta saadaan valmistettua tarpeeksi koko maailman tarpeisiin.

Jos ja kun todellinen rokote koronavirusta vastaan kehitetään, on avoin kysymys, ketkä saavat sen ensimmäisenä käsiinsä. Perinteinen valta- ja kauppapolitiikka voi tulla rokotteen jakelun tielle.

New York Timesin mukaan Donald Trumpin hallinto yritti houkutella rokotetta kehittävää saksalaisyhtiötä siirtämään kehitystyönsä Yhdysvaltoihin suurella summalla.

Tarjouksen pelättiin tarkoittavan sitä, että Yhdysvallat yrittää turvata rokotteen ensi sijassa itselleen. Hallinnon edustajat ovat vakuutelleet arvostelijoille, että mahdollinen rokote jaettaisiin maailman kanssa.