1,5 miljoonaa vuodessa ei riittänyt – suomalaiset korkeakoulut menettävät pääsyn yli tuhanteen tiedejulkaisuun

Suomalaisten korkeakoulujen ja kansainvälisen kustannusjätin lihavaan riitaan ei löytynyt ratkaisua.
Tiede 31.1.2019 15:40
Helsingin yliopiston pääkirjasto Kaisa-talossa.
Helsingin yliopiston pääkirjasto Kaisa-talossa. © MIKKO STIG / LEHTIKUVA

Suomalaiset opiskelijat ja tutkijat menettävät perjantaina 1. helmikuuta pääsyn yli tuhannen eri tiedejulkaisun sähköisiin aineistoihin. Maksumuurien taakse jää enimmillään 1 800 julkaisua.

Syynä on neuvottelujen kariutuminen suomalaisten korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten FinELib-konsortion ja kansainvälisen tiedekustantajajätti Taylor & Francisin välillä.

FinELibin tavoitteena oli saada tutkijoille oikeus lukea Taylor & Francisin julkaisemia tiedejulkaisuja ja mahdollisuus julkaista artikkelinsa kaikille avoimena ilman lisämaksua.

”Neuvottelut kariutuivat, koska osapuolten käsitykset olivat niin kaukana toisistaan”, kertoo FinELib-konsortion palveluista vastaava Kansalliskirjaston palvelupäällikkö Arja Tuuliniemi.

”Tarjous, jonka Taylor & Francis teki, oli sellainen, jota konsortio ei voinut hyväksyä. Iso osa siitä oli hintalappu.”

Suomen yliopistot ja tutkimuslaitokset maksoivat vuonna 2017 Taylor & Francisille yhteensä noin 1,5 miljoonaa euroa sähköisistä aineistoista.

Konsortio ei kerro sitä, kuinka paljon summa olisi kasvanut, jos kustantajan vaatimuksiin olisi taivuttu.

”Oltaisiin maksettu merkittävästi enemmän, mutta en voi sen tarkemmin kommentoida.”

Konsortion jäsenorganisaatioiden kirjastot ja tietopalvelut auttavat tutkijoita, opettajia ja opiskelijoita löytämään vaihtoehtoisia väyliä artikkeleihin. Myös FinELibin Alternative Access-sivuilta voi etsiä erilaisia vaihtoehtoisia väyliä artikkeleihin.

 

Taylor & Francis on yksi viidestä suurimmasta kansainvälisestä tiedekustantamosta, joiden piirissä on yhteensä noin 7 800 eri tiedejulkaisua.

Muita suuria kustantamoja ovat Elsevier, Wiley, SAGE ja Springer.

Korkeakoulut ja tutkimusorganisaatiot ympäri maailman ovat jo pitkään vääntäneet kättä kustantajien kanssa avoimen julkaisemisen Open Access -mallista, jossa julkaistun tutkimusartikkelin saa lukea ilmaiseksi.

”Perusajatuksena on se, että jos julkisilla varoilla tehdään tutkimusta, sen tulokset olisivat kaikkien käytettävissä. Olemme vakuuttuneita siitä, että tämä on se tapa, jolla tieteellisiä tuloksia tulisi jakaa”, Tuuliniemi sanoo.

Suuret tiedekustantamot penäävät kuitenkin avoimesta julkaisusta lisämaksua, johon Suomessa ei enää taivuta.

Taylor & Francis kertoo Suomen Kuvalehdelle sähköpostitse olevansa yhä valmis neuvottelemaan.

”Taylor & Francis on yhä avoin jatkamaan yhteistyötä FinELibin ja sen edustamien instituutioiden kanssa löytääkseen kestävän ratkaisun, joka palvelee suomalaisen tutkijayhteisön tarpeita”, lausunnossa sanotaan.

Kustantaja kertoo tukevansa FinELibiä sen tavoitteessa, että kaikki Taylor & Francisin lehdissä ilmestyvä suomalainen tutkimus julkaistaisiin avoimesti vuoteen 2020 mennessä.

”Ikävä kyllä emme päässeet yhteisymmärrykseen tasapainoisesta lähestymistavasta”, kustantaja sanoo.

”Emme voi enää hyväksyä sellaisia sopimuksia, joita hyväksyttiin vielä vaikka kaksi vuotta sitten.”

Vuonna 2017 FinELib-konsortio kamppaili asiasta maailman suurimman tiedekustantaja Elsevierin kanssa.

Vaikeiden neuvottelujen tuloksena avoimen julkaisun lisämaksuun saatiin alennusta. Suomalaiset yliopistot eivät kuitenkaan taivu enää vastaavaan järjestelyyn.

”Neuvottelutavoitteet ovat muuttuneet. Me emme voi enää hyväksyä sellaisia sopimuksia, joita hyväksyttiin vielä vaikka kaksi vuotta sitten”, Tuuliniemi sanoo.

Tiedekustantamojen valta-asemaa ja maksumuurien taakse lukittua sisältöä on viime vuosina vastustettu yhä voimakkaammin.

Näkyvimpiä esimerkkejä tästä on Plan S -hanke, jossa tutkimusrahoituksen ehdoksi on asetettu se, että tulokset julkaistaan avoimesti. Avoimuutta ajaa myös OA2020-hanke.

FinELibin mukaan tiedeartikkelien julkaisumallia pitäisi kehittää suuntaan, jossa kustantajat veloittavat ainoastaan artikkelien julkaisemisesta ja lukeminen siirtyisi kokonaan maksuttomaksi.