Aavekaupunki Pripjat 25 vuotta Tšernobylin varjossa

Pripjat
Teksti
Juho Salminen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Tänään on kulunut 25 vuotta maailman vakavimmasta ydinturmasta. Huhtikuun 26. vuonna 1986 Tšernobylin ydinvoimala Ukrainassa Neuvostoliiton alueella tuhoutui pahoin onnettomuudessa. Ympäristöön levisi suuria määriä radioaktiiivista säteilyä.

Räjähdyksen ja tulipalojen vuoksi Tšernobylista kohosi radioaktiivisia aineita yli kilometrin korkeuteen. Ilmakehässä säteilypäästöt levisivät ympäri Eurooppaa, myös Suomeen.

Voimalan lähialueet evakuoitiin vasta viipeellä. Onnettomuuspäivä oli lauantai. Asukkaille evakuoinneista tiedotettiin sunnuntaina (evakon piti olla väliaikainen). Maanantaina väkeä oli alettu siirtää lähikaupungeista kauemmas.

Pysäyttävä esimerkki on Pripjatin kaupunki. Se sijaitsee noin kahden kilometrin päässä voimalasta. Kaupunki syntyi ja kuoli ydinvoimalan mukana, sillä se rakennettiin 1970-luvulla juuri Tšernobylin työntekijöiden kodiksi. Pripjatista lähti ydinevakkoon noin 50 000 ihmistä.

Kun lähtökäsky kävi, monet asiat ja esineet jäivät sikseen. Kuvissa näkyy hylättyjä nallekarhuja, kasoittain suojanaamareita, salkkuja, papereita.

Nämä kuvat Pripjatista ovat vuodelta 2006. Tuolloin valokuvaaja Lasse Arkela tutustui hylättyyn kaupunkiin yhdessä paikallisen oppaan kanssa.

Arkelan oppaan mukaan lattioille levinneet tavarat ovat osittain neuvostoviranomaisten jäljiltä. Pripjatin taloja tuhottiin, jotta ryöstelijät eivät veisi mukanaan säteilylle altistunutta tavaraa.

Arkela kertoo vaikuttuneensa kuvausmatkallaan erityisesti siitä, kuinka väki on palannut Tšernobylin alueen pikkukyliin viranomaisten ohjeiden vastaisesti ja säteilystä välittämättä.

Myös eläimet ovat palanneet Tšernobyliin. Lue SK:n juttu siitä, kuinka luonto valtaa alaa ydinonnettomuuden jälkeen.

Aiheesta lisää
Tšernobyl Moskovasta seurattuna: Pasilasta kysyttiin, onko sattunut ydinvoimalaonnettomuus (Suomenkuvalehti.fi 26.4.2011)