Mauste, vitamiini, luksus

Sitrushedelmät demokratisoituivat 300 vuodessa koko kansan herkuksi.

Gourmet 22.12.2021 18:00
Arda Yildirim
Raphaelle Peale, A Dessert, 1814. © Heritage Images/MVPhotos

Annos möllötti lapsuuden joulupöydässä suklaaherkkujen keskellä kuin pakollinen lusikallinen lääkettä. Ainoa jouluruoka, joka oli äidilleni oikeasti tärkeä, jo omasta lapsuudesta tuttu.

Appelsiiniriisin hienouden ymmärtäminen vei minulta monta vuotta.

Perinteisen jouluruoan valmistusohjeita löytyy jo 1930-luvulta, kertoo pohjoisen ruokakulttuurin tutkija Ritva Kylli.

Hänen Suomen ruokahistoria -teoksensa (Gaudeamus, 2021) oli syksyllä Tieto-Finlandia-ehdokkaana ja voitti Kanava-tietokirjapalkinnon.

Valinnat
musiikki

Joululevyjen maailma voi vaikuttaa kaavamaiselta, mutta se on pullollaan yllätyksiä.

elokuva

levytärpit

dekkarit

Joulukauden pitkien iltojen trillerit yltävät realismista satuiluun.

Elokuva

musikaali

Sisältö