Tein kai aktivismini oikein

Maustetytöt suljettiin Emma-yleisöäänestyksestä, koska yhtye ei pyytänyt anteeksi kyllin nopeasti.

musiikki 12.12.2019 14:22
Oskari Onninen
Anna (vas.) ja Kaisa Karjalainen ovat Maustetytöt.
Anna (vas.) ja Kaisa Karjalainen ovat Maustetytöt. © Aki Roukala

Radiotoimittaja ja yrittäjä Renaz Ebrahimi kiljahti: ”Yay, it’s a fucking win!” Emma-gaalan raati oli juuri päättänyt käsiäänestyksellä, että Maustetytöt-yhtye ei ole ehdolla Tulokas-Emman saajaksi. Ebrahimin kanta voitti yhdellä äänellä.

Ebrahimi oli nostanut raadin kokouksessa esille yhtyeen Tein kai lottorivini väärin -singlen varhaisen, livenä esitetyn version. Fiktiivinen kertoja lauloi ”Sudanin neekeripojista”, joilla menee vielä huonommin kuin hänellä. Levyllä muoto oli vaihdettu ”pieniksi pojiksi”.

Äänestyksessä ei ollut kyse Maustetytöistä yhtyeenä vaan siitä, hyväksytäänkö rasismi, uutisoi musiikkimedia Rumba.

Tuloksen ratkettua Ebrahimi aloitti ”kiusalliset aplodit”, läsnäolija kertoo.

Emma-palkinnot jakaa ääniteteollisuuden kattojärjestö Musiikkituottajat. Ne jaetaan musiikillisin ja kaupallisin perustein. Levy-yhtiöt hakevat ehdokkuuksia, raati tekee lopulliset valinnat.

Maustetytöt on vuoden selvästi menestynein tulokas. Yhtyeen levy nousi ilmestyessään albumilista kärkeen.

25.11. pidetyn kokouksen jälkeen Musiikkituottajien hallitukselle tiedotettiin, ettei Maustetyttöjä kelpuuteta myöskään 25 artistin yleisöäänestykseen. Järjestö pelkäsi äänestyksen muuttuvan ”poliittisten protestiäänien myötä luonteeltaan täysin muuksi kuin musiikkiperusteiseksi”. Alkuperäisellä äänestyslistalla bändi oli ollut.

Erikseen kokoontuneelle kriitikkoraadille ei SK:n tietojen mukaan annettu erillisiä ohjeita Maustetyttöihin liittyen. Yhtye sai Kriitikoiden valinta -kategorian ehdokkuuden.

Musiikkituottajien Tommi Kyyrä ei halunnut kommentoida valintoja ennen niiden julkistamista 12. joulukuuta.

 

Maustetyttöjen sanavalinta nousi esille helmikuussa. Se näkyi välittömästi radiosoitossa. Manageri Aki Roukalan mukaan esimerkiksi YleX:n luvattu soittolistapaikka jäi saamatta.

Lokakuussa Ebrahimi piti YleX:n radio-ohjelmassaan Lottoriviä ”ongelmallisena” jo sinänsä: ”lisäksi oli N-sana”. Hänestä bändin suosio on tuntunut rasismin palkitsemiselta.

Edelleen nousee aina karvat pystyyn, kun nään heidän nimen. Että ollaan rasistisia ja se on ok, sitä en pysty hyväksymään”, ohjelman toinen juontaja, rap-artisti Yeboyah sanoi.

Ebrahimi sanoo SK:lle, että talvella ”keissi lakaistiin maton alle”. Se taas ”normalisoi rasistista käytöstä”. ”Mulle on pitkin vuotta kollegat puhuneet, miten vaikea heidän on kuunnella tai soittaa tätä musiikkia.”

Entä Maustetyttöjen kappaleen kertojan fiktiivisyys?

”Luulen, että sitä monen kuulijan on vaikea tajuta.”

 

Emma-raadissa Ebrahimiltä oli kysytty, miten suhtautua muiden artistien sanavalintoihin. Viisi ehdokkuutta saaneen Gettomasan Lössi-kappaleen kertoja käyttää vaginaa haukkumasanana. Aikoinaan Ebrahimi oli pitänyt Radio Helsingin ohjelmassaan tekstiä naisvihamielisenä. Se ei enää ollut ongelma, koska Gettomasa oli suostunut keskustelemaan kappaleesta ”hänen kanssaan”.

Maustetytöt eivät olleet pyytäneet anteeksi, ainoastaan muuttaneet lyriikan. Kohun he kuittasivat toteamalla, etteivät ole rasisteja vaan juntteja. ”Virallisen” anteeksipyynnön yhtye esitti Rumban uutisen jälkeen.

”Tämä anteeksipyyntö tekee asiasta hyvin erilaisen. Siitä, että se tapahtui vasta nyt, jokainen saa tehdä omat tulkintansa”, Ebrahimi sanoo.

 

Marraskuussa laulaja Alma pyysi Maustetytöt lämmittelijäkseen jäähallikonserttiin. Aki Roukala kertoo saaneensa Alman managerilta puhelun bändin yhteistyökelpoisuudesta. Taustalla oli Ebrahimin yhteydenotto. ”On jatkuva pelko, että keikkoja aletaan perua ja syntyy ketjureaktio”, Roukala sanoo.

Ebrahimi sanoo keskustelleensa asiasta Alman kanssa, mutta kiistää vaatineensa mitään.

 

Emma-gaala Hartwall-areenalla 8. helmikuuta 2020.

Valinnat
esseitä

Tesla metsässä on tämän hetken kuranteinta kulttuurikritiikkiä.

romaani

Suvi Vaarlan Westend on tärkeä kertomus laman lapsista.

tietokirja

Kirjallisuusopas taltuttaa klassikot huumorilla.

runot

Miia Toivio kuvaa maailmaa, jossa mikään ei riitä.

musiikki

Jorma Panulan oppilaiden menestys jatkuu sukupolvelta toiselle.

levytärpit

Värinän ja Laulu-miesten joululevyt lämmittävät mieltä

Sisältö